‘Weglaten duiker niet van invloed op algengroei Surfeiland’

Door: Klaas Leegwater. Het niet plaatsen van een duiker op de verlengde landtong bij het Surfeiland heeft nauwelijks of geen effect op de vorming van blauwalg in de waterkom. Dat concludeert Bureau Stroming dat in opdracht van gemeente Aalsmeer nader onderzoek deed. Men beoordeelt het water voor het Surfeiland en de rest van de Westeinderplassen als één geheel. ‘Door de grote opening tussen surfkom en poel zal de situatie zoals die op de poel is ook optreden in de kom. En de doorstroming via een duiker zal in de zomer minimaal zijn.’ Volgens een woordvoerder van de gemeente speelde bij de beslissing over het weglaten van de duiker ook kostenbesparing mee.

Het Surfeiland is in de zomermaanden een geliefde plek voor zonaanbidders en watersporters. Bij afronding over een paar maanden van verbreding van het zandstrand en verlenging van de pier als onderdeel van project Waterfront zal de aantrekkingskracht van de locatie toenemen. Minder aantrekkelijk is de blauwalg die bij hogere temperaturen op de Westeinderplassen vaak de kop opsteekt. Om blauwalg in de waterkom minder kans te geven was in het voortraject een kleine brug ingetekend in de pier, dit om de waterdoorstroming te bevorderen. 

Aanleg van de steiger

AA wil opheldering
Vanwege veiligheidsredenen (risico voor zwemmers) werd de brug een duiker. Vorige maand meldde wethouder Bart Kabout dat de ook duiker van het toneel verdwenen is. Dit leidde tot reacties van dorpsgenoten en uit de lokale politiek. “Hoe zit het dan met de blauwalg?” Nu de gemeente uitleg heeft gegeven is nog niet iedereen overtuigd. Raadslid Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer (AA) wil meer opheldering. “Ik snap het verschil tussen de twee beoordelingen niet. Eerst zou er een brug komen omdat dit de doorstroming bevordert, en nu wordt gesteld dat er amper doorstroming zal plaatsvinden. Ik wil nadere uitleg.” 

Kuin heeft in een raadsbrief aan het college om de onderliggende rapportages gevraagd. Tevens wil de fractievoorzitter van AA duidelijkheid over andere mogelijke wijzigingen in het ontwerp van Waterfront die nog niet gecommuniceerd zijn naar de gemeenteraad. Over wel of geen nieuw Surfgebouw, de schoonmaak van openbare toiletten in combinatie met een nieuwe vlonder bij restaurant On The Rock, over een nieuwe vissteiger en parkeerplekken. Kuin: “Raadsleden hebben een hoop tijd en werk gestoken in dit dossier, als er veranderingen plaatsvinden in het ontwerp willen we daarvan door het college op de hoogte worden gebracht.”

Grote hobbel
Realisatie van het gehele project Waterfront was gepland in juni. Zeker is dat die termijn niet gehaald gaat worden. Tegenvallers tijdens de aanleg zijn daar debet aan. Grootste hobbel is de juridische procedure die is aangespannen door de bewoners van het huis naast de watertoren. De huiseigenaren voorzien dat door geplande werkzaamheden de natuurlijke buffer tussen hun tuin en recreanten negatieve invloed gaat hebben op de privacy en rust. Twee weken geleden werd bekend dat de voorzieningenrechter de bouwwerkzaamheden rond de watertoren stil heeft laten leggen. Eind van de zomer wordt het beroep door de rechtbank behandeld, daarna de uitspraak.   

Rol voor Mike van der Laarse?
De bewoners en verantwoordelijk wethouder Bart Kabout zijn inmiddels met elkaar in gesprek. Ondernemer Mike van der Laarse, tevens voorzitter van handbalclub Green Park, zinspeelde woensdag in een artikel op AalsmeerVandaag over een rol als bemiddelaar. Van der Laarse is medeorganisator van ‘Vuur en Licht op het Water’ dat vorig jaar wegens corona werd afgelast maar in september wellicht weer rond de watertoren kan plaatsvinden. Voor hem is van belang dat de locatie goed bereikbaar is voor zijn crew, en hekken langs de oever de toegankelijkheid van toeschouwers niet in de weg staan.

Gemeente terughoudend
Van der Laarse: “Ik heb met de bewoners gesproken, ik zie openingen voor een oplossing. Het zou super zijn als partijen er uit kunnen komen, dat iedereen straks tevreden is. Het is nog wel de vraag of de gemeente mij een rol als bemiddelaar wil toedichten.” De bewoners naast de watertoren laten aan AalsmeerVandaag weten het sympathiek van Van der Laarse te vinden dat hij op eigen initiatief dit onderwerp wil bespreken in afwachting van de datum dat het beroep dient. De gemeente reageert vooralsnog terughoudend. “De wethouder is in gesprek met de betreffende bewoners. Op dit moment is er geen aanleiding een derde partij bij die gesprekken uit te nodigen,” aldus de woordvoerder.

‘Hoop gezeik’
Tot slot nog even terug naar het weglaten van de duiker. De gemeente heeft eveneens beroepsvisser Theo Rekelhof uit Kudelstaart geraadpleegd. “Mij is gevraagd welk effect het cancelen van de duiker zal hebben op het ecosysteem van de Westeinderplassen. Nou…wel of geen duiker heeft geen enkele invloed op de visstand”, zegt Rekelhof. “Ik heb de gemeente wel gewaarschuwd dat als de duiker niet wordt aangelegd er in de zomer een hoop gezeik zal komen van zwemmers als zich bij het surfeiland blauwalg vormt. Dus het is zaak dat over het hoe en waarom goed en duidelijk gecommuniceerd gaat worden.” 

Project Waterfront aan de Stommeerweg/Kudelstaartseweg behelst oa: een nieuwe brede wandelboulevard, een opgeknapte oever, een uitgebreide pier, picknickplekken en een breder strand, een vlonder aan de watertoren. Er komt een Kiss & Ride-plek en in de Bachlaan worden parkeerplaatsen aangelegd. Tevens zal er een pendelbus gaan rijden vanaf de twee grote parkeerplaatsen bij het zwembad en terrein FC Aalsmeer. In juni zal alleen het gedeelte tussen de watertoren en het Surfeiland worden geopend, het gedeelte watertoren-Mensinglaan mogelijk in het najaar.

Links:
Aalsmeerwaterfront
Aanleg Waterfront deels stilgelegd
Vragenlijst Absoluut Aalsmeer 14 april 2021

Foto’s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin