Groen licht voor Feestweek ‘als van ouds’

Vuur en Licht op het Water 2017

Door: Arjen Vos. Er is weer iets om naar uit te kijken. De Feestweek heeft toestemming om de organisatie van hun evenement in gang te zetten. Van zaterdagavond 4 tot en met zondag 11 september kan er weer feest worden gevierd. Op 4 september met het welbekende vuurwerk, een week later met de Pramenrace en tussendoor met een tent vol evenementen en artiesten. Als het tenminste allemaal gaat zoals de verwachtingen er nu uitzien.

Nadat vorige week de besturen van de verschillende betrokken partijen bij burgemeester Oude Kotte aan de digitale vergadertafel hebben gezeten, is er fiat gegeven om de feestweek in gang te zetten. “Gezien de vaccinatiestrategie moeten we kunnen inschatten dat een feestweek in enige vorm in september mogelijk moet zijn,” zegt gemeentewoordvoerder Petra Simonse, “het college vindt een Feestweek van zulk groot maatschappelijk belang dat het heeft besloten dat het door moet gaan. Elke betrokken partij kan dus met de organisatie beginnen. Wel met de garantie en toezegging van een financieel vangnet mocht de situatie rondom corona toch nog anders worden. Maar als iedereen moet wachten tot 1 juni met de aanvraag van een vergunning dan is het voor de Feestweek te laat.”

Honderd procent zekerheid geeft de gemeente niet. Er wordt volgens de woordvoerder uitgegaan van een ‘beredeneerde verwachting’ maar omdat er richting september versoepelingen mogelijk zijn, durft de gemeente het aan om een ‘go’ te geven.

Prioriteit
Feestweekvoorzitter René Martijn is zeer verheugd over het besluit: “Leuk dat het weer allemaal gaat gebeuren, we gaan er een Feestweek van maken als vanouds. Toen we te horen kregen dat het door mocht gaan zijn we meteen begonnen met het reserveren van de belangrijkste dingen: een feesttent en toiletten. Er zijn natuurlijk meer plaatsen die straks weer iets willen organiseren dus dat was prioriteit. De artiesten zijn het probleem niet. De line-up van vorig jaar hebben we kunnen doorschuiven naar dit jaar. Welke artiesten? Dat ga ik nog niet vertellen. Dat maken we de komende tijd bekend. Net als de start van de kaartverkoop. Normaal was dat 1 april. Wanneer het nu is weten we echt nog niet. Mensen moeten onze Facebookpagina maar in de gaten houden.”

Coronapaspoort
Martijn gaat dus uit van een Feestweek zoals altijd. Met alles erop en eraan. Een Tentdienst aan het begin en een Pramenrace aan het eind. “Het draaiboek ligt klaar maar we zullen er wel een passage over Covid in moeten zetten. Dat is voor ons nog wel een onzekere factor maar in principe gaan we uit van het oude normaal. Reken maar uit: op 1 juli moet iedereen de eerste prik gehad hebben en zes weken later de tweede. Of we aan het publiek een coronapaspoort moeten vragen of inentingbewijs weet ik niet. Een feest met anderhalve metermaatregelen? Ik ga er niet van uit.”

‘Het gaat gewoon door’
Mike van der Laarse en Ap Eigenhuis van Vuur en Licht op het Water zijn eveneens zeer verheugd met de bereidheid van de gemeente. “Het punt dat we actie moeten ondernemen om het evenement te organiseren, naderde snel. Afspraken met de vuurwerkleverancier, sponsorwerving, de tent voor de gasten. Het is heel mooi dat we nu weten waar we aan toe zijn,” aldus Eigenhuis. Mike van der Laarse prijst de burgemeester. “Hij zegt net als bij de intocht van sinterklaas: ‘het gaat gewoon door, zeg maar hoe je het wilt gaan doen’. Natuurlijk kan er tot september nog van alles misgaan bijvoorbeeld als er een derde of vierde variant van het virus opduikt maar we gaan het gewoon organiseren.”

Oplossing
Is hij niet bang dat de werkzaamheden rondom het Waterfront zand in de wielen strooit? Een verwachte toestroom van tienduizenden mensen die achter een hek moeten plaatsnemen is niet direct een feestelijk vooruitzicht. “We hebben de toezegging dat de hekken tussen watertoren en Surfeiland tegen die tijd weg zijn. Aan de andere kant richting dorp waarschijnlijk nog niet. Mijn ervaring is dat mensen zich niet tegen laten houden door een hek,” aldus Van der Laarse die zichzelf heeft aangeboden als bemiddelaar in het conflict tussen een bewoner en de gemeente waardoor de aanleg van het Waterfront momenteel deels is stil gelegd.

Het enthousiasme en optimisme bij hem en de andere betrokken vertegenwoordigers is echter dermate groot dat er geen beren op de weg worden gezien die niet verjaagd kunnen worden: “Voor alles is altijd een oplossing te bedenken.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel