Door: Klaas Leegwater. De realisatie van project Waterfront loopt vrijwel zeker vertraging op. Een deel van de werkzaamheden, rondom de watertoren, is namelijk stilgelegd na een besluit van de voorzieningenrechter (Raad van State). Nadat een beroepszaak met een voorlopige voorziening was aangespannen tegen het afgeven van een omgevingsvergunning besloot de rechter onlangs een deel van de voorziening toe te wijzen. Een definitieve uitspraak wordt in de herfst verwacht. Voltooiing van het project Waterfront was voor de zomer gepland.
De indiener van de beroepszaak is hoogstwaarschijnlijk de bewoner van het huis pal naast de watertoren. Dat blijkt uit de gevolgen van het besluit van de rechter. In een brief aan de gemeenteraad over de uitspraak schrijft wethouder Bart Kabout dat de hekken bij de watertoren vooralsnog niet zullen worden weggehaald, heiwerk voor de aanleg van een vlonder en steiger op de lange baan gaat en de uitbreiding van een fietsenstalling in de naaste omgeving van de watertoren vanaf nu in de wacht staat.
Privacy en rust
Eerder diende de eigenaar van de woning naast de watertoren rond de besluitvorming van Waterfront verschillende zienswijzen in. Zo voorzag de bewoner dat door geplande werkzaamheden de natuurlijke buffer tussen zijn tuin en recreanten, negatieve invloed gaat hebben op de privacy en rust. ‘Het zal een onredelijk grote inbreuk op de sociale veiligheid en het woongenot met zich meebrengen.’ En de indiener denkt dat aanleg van een vlonder/steiger in een gebied waar geen gemotoriseerd vaarverkeer mag plaatsvinden onveilig is voor zwemmers/surfers.
Oplossingen
Kabout meldt de raad in zijn brief verder dat door het oponthoud er geen extra kosten zullen worden gemaakt: ‘Financiële consequenties zijn minimaal, aangezien er toch al werkzaamheden over het seizoen getild werden.’ Jelle Buisma van de PvdA heeft inmiddels schriftelijk vragen gesteld aan het college. Het raadslid wil bijvoorbeeld weten of het college oplossingen ziet om de ontstane situatie buitengerechtelijk op te lossen en in hoeverre de gerechtelijke uitspraak de subsidieverlening vanuit Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) zal raken.
Weerstand
In het najaar van 2020 ging de gemeenteraad akkoord met realisatie van project Waterfront aan de Stommeerweg/Kudelstaartse weg. Belangrijkste onderdelen: een nieuwe brede wandelboulevard, een opgeknapte oever, een uitgebreide pier, picknickplekken en een breder strand. Er komt een Kiss & Ride-plek en in de Bachlaan worden parkeerplaatsen aangelegd. Tevens zal er een pendelbus gaan rijden vanaf de twee grote parkeerplaatsen bij het zwembad en Hornmeerpark.
Het voortraject verliep allesbehalve makkelijk, omwonenden boden weerstand tegen de plannen. Opstuivend zand, gevaarlijke situaties bij de botenhelling en veel parkeer- en geluidsoverlast waren de voornaamste klachten. Op de ontwerp- en omgevingsvergunning werden bijna 300 zienswijzen ingediend. Een aantal bewoners verenigde zich in Werkgroep Waterfront Aalsmeer. Na gesprekken met raadsfracties werd het plan op onderdelen gewijzigd: onder meer een kleiner strand, geen openbare barbecueplekken en de botenhelling gaat in de zomer op slot.
Duiker niet nodig
Het overleg tussen de werkgroep en de gemeente zal ook tijdens de aanleg en na de ingebruikname van Waterfront worden voortgezet, vooral het afhandelen van toestromend verkeer en handhaving in de middag en avonduren rond Waterfront zal een aandachtspunt zijn. Een maand geleden meldde wethouder Kabout dat een duiker die geplaatst zou worden om algengroei in de ‘waterkom’ voor het surfeiland tegen te gaan is gecanceld. Nader onderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat de duiker niet nodig is.
Andere beroepszaak
Er loopt overigens nog een andere beroepszaak tegen de omgevingsvergunning rond project Waterfront, ingediend door een bewoner van de Stommeerweg. Tevens was hierbij een voorlopige voorziening aangevraagd, maar werd door de rechter afgewezen. Een voorlopige voorziening wordt vaak toegewezen wanneer er sprake is van een dringend karakter, zoals werd beoordeeld in de beroepszaak van bewoner naast de watertoren. Een definitieve uitspraak van beide zaken wordt na de zomer verwacht.
Door de jongste ontwikkelingen loopt de planning van het project aan de oevers van de Stommeerweg/Kudelstaartseweg vertraging op. Verwachte afronding van Waterfront was in mei of juni, waarschijnlijk is dat alleen het gedeelte tussen Mensinglaan en watertoren begin deze zomer in gebruik kan worden genomen. Het andere gedeelte, vanaf de watertoren tot het Surfeiland, in de nazomer of herfst. De woordvoerder van wethouder Kabout was dit weekend niet bereikbaar om deze optie te bevestigen.
Foto’s archief AV/Arjen Vos
3 reacties
er is ook niet nagedacht over de doorstroming naar de sloot langs de stommeerweg. zoals in het recente verleden zal hier ook wederom enorme stank en blauwalg overlast gaan plaats vinden omdat de doorgang erg klein geworden is en de pomp aldaar lang niet voldoende is. Ik hoop dat de wethouder hier rekening mee gaat houden. bovendien ook met de toename van verkeer hetgeem nu al rampzalig is en zeker niet zal verbeteren. de woz waarde van onze huizen moet dan ook ernstig verlaagd.
Het domste besluit in dit artikel is dat ze geen duiker plaatsten tegen de alggroei
dus van de zomer weer lekker BLAUWALG
Fort Kudelstaart, tennisbanen All Out, Waterfront. Realisatie rond 2030? Wordt vervolgd.