Veel steun voor actie ‘HogeDijkOpen’, geen ontvangst op gemeentehuis

(Foto: archief AalsmeerVandaag)

Door: Klaas Leegwater. De actie om het door hekken geblokkeerde pad op de Hoge Dijk weer toegankelijk te maken voor wandelaars heeft tot nu toe een paar honderd getuigenverklaringen opgeleverd. Werkgroep HogeDijkOpen zal binnenkort een handhavingsverzoek samen met de verklaringen indienen bij de gemeente. De actie, die nog steeds doorloopt, wordt ondersteund door wandelverenigingen TeVoet en Wandelnet.  

De opzet van de werkgroep was om het handhavingsverzoek bij een ontvangst te overhandigen op het gemeentehuis aan wethouder Dick Kuin (verkeer) of burgemeester Gido Oude Kotte (handhaving). De gemeente heeft echter aan de werkgroep laten weten dat een overhandiging aan een van de portefeuillehouders niet zal plaatsvinden.

Desgevraagd meldt de gemeentewoordvoerder aan AalsmeerVandaag dat men de gemeente niet ziet als juridische partij in het geschil tussen werkgroep en omwonenden op de Hoge Dijk. “Handtekeningen aannemen heeft geen zin als er verder door de gemeente geen praktische opvolging aan kan worden gegeven.” 

Per post of aan de balie
De gemeente wil mogelijk wel een avond organiseren waar de werkgroep en bewoners van de Hoge Dijk voor worden uitgenodigd. “De werkgroep kan bij die gelegenheid desgewenst de getuigenverklaringen overhandigen aan de partij of partijen die de Hoge Dijk nu afsluiten, waarbij wellicht tegelijkertijd ruimte kan ontstaan voor een gesprek,” aldus de woordvoerder.  

Jan Boomhouwer, een van de initiatiefnemers van ‘HogeDijkOpen’, erkent dat de gemeente geen partij is in deze zaak. “Maar daar gaat het ook niet om: de gemeente is het bevoegd gezag, de getuigenverklaringen maken deel uit van ons handhavingsverzoek,” zegt Boomhouwer. De werkgroep zal het handhavingsverzoek met de bundel verklaringen nu per post versturen of afgeven bij de balie van het gemeentehuis. 

Onvrede bij wandelaars
In april sloten bewoners aan  het wandelpad op de Hoge Dijk, onderdeel van het Groene Lint en van de Lange Pelgrimsroute,  de doorgang af met twee hoge hekken. Dit uit onvrede over toenemende overlast van hangjeugd, brommerverkeer, hondenpoep, en diefstal uit schuren of loodsen. De afsluiting stuitte op onvrede bij wandelliefhebbers. Een eerder handhavingsverzoek leidde tot niets omdat de gemeente concludeerde dat het juridisch een “zeer complexe zaak” betreft.   

Bezwaarmakers dienen de openbaarheid van het pad aannemelijk te maken’, stond in een raadsbrief. Dit was voor Boomhouwer en andere betrokkenen het sein om in actie te komen. Er werd een werkgroep opgericht, met de oproep aan de Aalsmeerse bevolking voor een getuigenverklaring. “We willen aannemelijk maken dat dit historisch wandelpad voorafgaand aan de afsluiting gedurende 30 achtereenvolgende jaren toegankelijk is geweest voor voetgangers en/of  fietsers,” vertelde Boomhouwer in september.

“Zover hoeft het niet te komen”
Na een handhavingsverzoek heeft de gemeente maximaal acht weken om tot een besluit te komen. Boomhouwer liet eerder weten dat bij een negatieve uitkomst een gang naar de rechter niet ondenkbaar is. “We zullen dan goed kijken naar de argumenten van de gemeente. Niet uit te sluiten valt dat we op enig moment moeten besluiten om de kwestie aan de rechter voor te leggen. Maar dat is nog lang niet aan de orde, en zover hoeft het ook niet te komen.”

De campagne ‘HogeDijkOpen’ loopt nog steeds door. Via de website https://www.hogedijkopen.nl/  is meer informatie te verkrijgen. Op de Hoge Dijk zijn op drie locaties hekken geplaatst.

Relevante artikelen: 

sept 2022: https://aalsmeervandaag.nl/algemeen/werkgroep-start-campagne-haal-hekken-hogedijk-weg

Juli 2022: https://aalsmeervandaag.nl/algemeen/pierres-pennenstreken-hekkenland

april 2022: https://aalsmeervandaag.nl/algemeen/bewoners-blokkeren-hogedijk-we-zijn-de-overlast-spuugzat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin