Van de rechter mag Westeinderhage doorgaan

Overzicht van hoe Westeinderhage eruit komt te zien (Fotomontage Van Omme & De Groot)

Door: Klaas Leegwater. De voorbereidingen voor grootschalig woningbouwproject Westeinderhage (267 woningen) in Kudelstaart kunnen doorgaan. Een beroep van een groep omwonenden aan de voorzieningenrechter om het plan per direct ‘on hold’ te zetten wegens het ontbreken van een degelijk verkeersplan, schoof de rechter eind vorige week van tafel. In een bodemprocedure bij de Raad van State probeert de bewonersgroep alsnog haar gelijk te halen, uitspraak wordt binnen zes maanden verwacht. 

Een aantal bewoners aan de Bilderdammerweg en Geerland verschillen met de gemeente van mening over hoe de verkeersstromen rond de nieuwe woonwijk afgewikkeld gaan worden. De gemeente kiest voor de kruising Bilderdammerweg-Geerland als nieuwe hoofdontsluiting, terwijl de bewoners graag hadden gezien dat er meerdere wijkontsluitingen zouden worden ingetekend met in elk geval een ontsluitingsweg op een andere locatie en een rotonde op de Bilderdammerweg.  

Niet geluisterd
Door de nu gekozen optie verwachten de omwonenden een forse toename van verkeer op de Bilderdammerweg met meer geluidsoverlast, slechte verkeersdoorstroming en een onveilige situatie op de kruising met Geerland. “We hebben ons naar de gemeente steeds constructief opgesteld, maar er is niet naar ons geluisterd,” zegt Berry Philippa die op de rechtszitting de bewoners vertegenwoordigde, “we zijn beslist niet tegen woningbouw, maar de nu gekozen verkeersafwikkeling accepteren we niet.” 

Philippa vindt dat andere oplossingen die door bewoners zijn aangedragen niet goed en niet onafhankelijk zijn onderzocht. “Daar zijn wij uitermate teleurgesteld over. Het was beter geweest eerst de afronding van het verkeerscirculatieplan af te wachten voordat het bestemmingsplan in april dit jaar werd vastgesteld.” De bewonersgroep is drie maanden geleden tegen het in april vastgestelde bestemmingsplan in beroep gegaan bij de Raad van State en tevens is aan de voorzieningenrechter gevraagd het bouwproject stop te zetten. 

Westeinderhage: nu nog weiland (Foto archief AV/Arjen Vos)

Geen bouwstop
De voorzieningenrechter gaat niet mee in de bezwaren van de omwonenden. Uit het vonnis: ‘Gelet op de aanwezige onderzoeksrapporten ziet de voorzieningenrechter op voorhand geen aanleiding voor het oordeel dat het plan zal leiden tot verkeersonveilige situaties. Daarom is er geen aanleiding om met de vaststelling van het plan te wachten op het verkeerscirculatieplan dat in de zomer van 2024 wordt verwacht.’ Philippa reageert teleurgesteld op de uitspraak: “De rechter heeft te weinig oog gehad voor onze bezwaren. We wilden graag een bouwstop, dat is niet gelukt. Maar de bodemprocedure loopt nog.”

Overleg voor oplossing
Projectontwikkelaar Van Omme & De Groot uit Rotterdam betreurde in de zomer de juridische stap van de bewonersgroep. “Zeker in deze tijd waarin de behoefte aan nieuwe woningen ontzettend groot is. Een juridische procedure kan voor vertraging zorgen. Dat heeft invloed op de planning en de bouwkosten en daarmee mogelijk ook op de verkoopprijzen. We staan altijd open voor overleg met bezwaarmakers en hopen daarin alsnog tot een oplossing te kunnen komen,” aldus Ad Vogel van Van Omme & De Groot.

Bilderdammerweg (Foto archief AV/Arjen Vos)

Deskundige onderbouwing
Wethouder Kabout liet eerder aan AalsmeerVandaag weten het jammer te vinden dat bewoners naar de Raad van State zijn gestapt: “We hebben als gemeente meerdere keren overleg gehad met de bewoners over hun verschillende ideeën, suggesties en plannen. Daarbij hebben we zo goed mogelijk geprobeerd uit te leggen, met deskundige onderbouwing, waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en waarom bepaalde zaken niet precies kunnen worden uitgevoerd zoals de bewoners dat graag zouden willen. Maar het staat hen uiteraard vrij om beroep aan te tekenen.”

Om de verkeersveiligheid rond de toekomstige nieuwe wijk te verhogen is begin oktober een vergunning verleend voor de aanleg van een fietspad langs het noordelijk deel van de Bilderdammerweg richting het Robend. Voor de aanleg is ruim een miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het vorige week uitgesproken oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure. Volgens de laatste planning van de bouwontwikkelaar en makelaar Brockhoff gaan de woningen van project Westeinderhage medio 2024 in de verkoop, zo is te lezen op de website woneninwesteinderhage.nl.

Relevant artikel: Moeizame weg naar Westeinderhage

 

 

2 reacties

  1. gemeente dramt toch door met eigen plannen kijk maar naar de knip en de daarbij horende narigheid.

  2. Gelukkig nog ergens iemand die een enigszins realistische kijk op de situatie heeft. En nu heel snel beginnen met bouwen, mijnheer de projectontwikkelaar moet niet meteen beginnen te schermen met oplopende prijzen door deze vertraging….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin