Door: Arjen Vos. (bevat video) Vol trots en goed gemutst meerden vorige week zondagmiddag zo’n 60 schippers hun Verhoefboot aan bij de gelijknamige onderneming aan de Aalsmeerderdijk waar de vaartuigen ooit gebouwd waren. Tussen de miniatuur Eiffeltoren en de stellage met freefall reddingsboot aan de ene zijde van de Ringvaart en de koffie met gebak aan de andere kant, werd het rond het middaguur alsmaar drukker. Hier kon geen misverstand over bestaan: dit was het startpunt was van de Verhoefbotentoertocht.
Trossen los
De tocht waaraan iedereen mee kan doen die over een Verhoefboot beschikt, werd voor de vierde keer georganiseerd. Aan het roer van de organisatie de dames Sandra Joore en Margo Schouten die het deze middag razend druk hadden met verwelkomen, afvinken en uitdelen van goodiebags voor de deelnemers. Voordat de vloot herkenbare aluminium vaartuigen de trossen los gooide en het ruime sop koos werd ruim de tijd genomen voor ontmoeting en bewondering van elkaars eigendommen.
De variatie was groot, van piekfijn gerestaureerd tot halverwege gevorderd. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor de Flowerland 900 van Martijn Lobbes wat nog een heel project is getuige de timmermanswerkplaats in het interieur en het ontbreken van ramen. “Maar de motor doet het, de gashendel is eergisteren nog gemaakt dus we moesten meevaren. Het is toch cultureel erfgoed,” aldus de schipper. Anderen hadden er zoveel zin in dat ze hun bootjes hebben opgevrolijkt met fleurige boeketten op de boeg. Wellicht met de gedachte dat de volgende stap een varend Verhoefbotencorso is.
Bijzondere lijn
Wat maakt dat de Verhoefboot na zoveel jaren, al wordt hij niet meer gemaakt, nog altijd populair is? Dick Verhoef, telg uit de familie en werkzaam geweest in het bedrijf, roemt de bijzondere ontwerplijn en het duurzame aspect van aluminium. Een schipper die speciaal uit Delfshaven voor de tocht over is gekomen vindt het vooral fijn dat er weinig onderhoud aan gepleegd hoeft te worden.
Gezelligheid troef
En dan om klokslag twee uur vertrekt het vlaggenschip, een aluminium praam met daarop een zeildoek met fotocollage van talloze types. Daarachter volgen een voor een de deelnemers. Zwaaiend naar het vele bekijks langs de kade en op de brug en genietend van het feit om in gezelschap van zoveel liefhebbers te verkeren. Een zonnetje was voor de deelnemers fijn geweest maar dat de tocht doorgaat is al winst. Vorig jaar werd het evenement vanwege het slechte weer afgeblazen. Via een uitgekiende route eindigt de vloot bij het Starteiland waar het opnieuw gezelligheid troef is en er veel gepraat wordt over de bootjes maar ook vragen gesteld kunnen worden aan de zogenaamde vraagbaken Jeroen van Dillewijn en Rutger Verhoef. Daarna kan ieder op eigen gelegenheid weer verder varen.
‘Wat gebeurt hier?’
Margo Schouten kijkt met grote tevredenheid terug op het evenement. “Iedereen heeft het enorm naar zijn zin gehad en we hebben alleen maar positieve reacties gehoord. Heel leuk was de deelnemende sloep uit Spaarndam. Die mensen hadden hem kort geleden aangeschaft en zich opgegeven voor de tocht en dachten: ‘wat gebeurt hier allemaal? We hebben een boot en horen ineens bij de club.’ Ze vonden het geweldig en zagen het als een bonus bij hun aankoop.”
Lees ook: Toertocht zet Verhoefboot in het zonnetje
(Foto’s en film Arjen Vos, zie ook de fotogallery onder de advertentie van Eveleens)