Door: Arjen Vos. Na de feestelijke en uitzinnige taferelen van de Pramenrace vindt komende zondag met de Verhoef Boten Toertocht een varend evenement van geheel andere orde plaats. Geen manshoge luidsprekers met stampende muziek, geen vreemd uitgedoste bemanningsleden aan boord en ook geen opmerkelijke opdrachten. Gewoon een lekker middagje rustig toeren op en om de Westeinder met bootjes die het verdienen om gezien en gekoesterd te worden.
Doel van de tocht is volgens organisatoren Margo Schouten en Sandra Joore om de aandacht te richten op dit bijzonder stukje varend Aalsmeers erfgoed.
Beide vriendinnen kwamen op het idee om iets met deze bootjes te gaan doen toen ze samen een tochtje maakten. Sandra: “Mijn man en ik hadden al een V500 en toen Margo en haar man er ook eentje kochten zijn we met elkaar gaan varen. Van het een kwam het ander en zo zijn we gaan polsen of er nog meer mensen interesse hadden in een gezamenlijke vaartocht. Via Facebook, de kennissenkring en een wandeling langs de dijk, want daar liggen zo een stuk of 20 Verhoefboten, groeide dat aantal steeds verder uit en zo hebben we in 2017 de eerste toertocht gemaakt met 22 deelnemers. We kozen ervoor om dat de week na de Pramenrace te doen, op de zondag.”
Reddingsboot
Over de startplek hoefden de dames niet na te denken. Dat moest natuurlijk op de dijk bij de firma Verhoef, die al jaren geen bootjes meer ontwerpt of bouwt maar zich vooral richt op zogenaamde gateway-installaties. Toch blijft het bedrijf voor altijd verbonden aan de aluminium bootjes die het decennialang fabriceerde en die opvielen door de herkenbare elegante lijn en stabiliteit. In totaal gleden tussen grofweg 1950 en 1990 een kleine 2500 boten van de Verhoefwerf. De meeste daarvan bedoeld als reddingsboot, ongeveer duizend waren bestemd voor de pleziervaart.
Bekend zijn de oranje ‘Free Fall for Safety’ boten waarmee de bemanning van boortorens zich zo nodig in veiligheid kon brengen. Maar Verhoef maakte ook vele pleziervaartuigen, variërend van speedbootjes tot kruisertjes. Het is vooral die variatie waarop de dames Joore en Schouten zich richten. De kans dat er mensen zijn die over een ‘freefall-boot’ beschikken is erg klein, laat staan dat ze daarmee zondag een pleziertochtje zullen maken.
Enthousiast
De startplek is dus ter hoogte van de bekende miniatuur van de Eiffeltoren en de reddingsboot die er nog altijd even opvallend naast hangt. “Dat leek ons meteen een goed idee dus we hebben de firma Verhoef gebeld en kwamen in contact met Ingrid Vooges, de kleindochter van oprichter Joost Verhoef. Zij was net zo enthousiast als wij en bereid mee te werken en mee te denken. Bijvoorbeeld met goodiebags, koffie en thee en tafels voor de ontvangst.”
Nieuwe generatie
Toen et balletje ging rollen voegden zich met een aantal jongeren ook nog de nieuwe generatie Verhoefbootfans bij het team. Er werden ideeën uitgewerkt zoals het ontwerpen van logo’s en vlaggetjes voor op de deelnemende boten. Na de 22 vaartuigen uit het eerste jaar liep dat in de twee jaar daarna op tot 50 deelnemers waarna de coronacrisis voor een onderbreking van twee jaar zorgde. En toen het vorig jaar wel weer had gekund moest de toertocht vanwege het slechte weer worden gecanceld. Een scenario waar nu niet vanuit wordt gegaan, al weet je het natuurlijk nooit. Inmiddels zijn er voor deze 45 boten aangemeld.
Aantrekkelijke route
Vanwege de hoogteverschillen van de verschillende types, is het aantal vaarwegen tijdens de toertocht beperkt. “We kunnen niet met alle bootjes onder de bruggen door en ook de Westeinderdijksloot is niet voor elke boot toegankelijk. Dus moeten we een route bedenken die zowel aantrekkelijk is als te doen voor alle deelnemers,” aldus Sandra.
De tocht eindigt bij het Starteiland waar alle bootjes worden afgemeerd en er nog tijd is voor gezelligheid en het bewonderen van elkaars boten
De diversiteit tijdens de toertocht is groot. De afkomst van de schippers ook. Sandra: “We hebben bijvoorbeeld een meneer uit Delfshaven die een paar dagen van tevoren al gaat varen om op tijd in Aalsmeer te zijn. Omdat hij geen Facebook heeft bel ik hem en dan zegt hij: ‘ha Sandra is het weer zo ver?’ En dan is hij helemaal blij.”
“Wat gewoon zo ontzettend leuk is,” zo vervolgt Margo, “is dat er niet alleen oudere mensen meevaren maar ook jonge jongens die vaak zo’n mooi opgeknapt mini Verhoefbootje hebben.”
Alles boven water
Bijzonder vinden beide dames dat de kleinzoons uit de Verhoeffamilie al een tijdje bezig zijn om alle boten die ooit gemaakt zijn te documenteren. “Zij proberen van alles boven water te krijgen: van wat er is gemaakt, wie ooit die boot heeft gekocht en wie die boot nu heeft. Zo kun je onder meer terugvinden wie de eerste eigenaar van jouw boot was en waar hij allemaal is geweest. Die mannen zoeken echt de hele wereld af naar Verhoefboten.”
Kenmerken
Wat maakt nou dat die Verhoefbootjes zoveel enthousiasme bij de dames los maakt dat ze dit organiseren? “Het leuke is dat ze sowieso allemaal van aluminium zijn en dat ze ondanks de vele types allemaal dezelfde kenmerken hebben. Als je bijvoorbeeld naar de kikkers kijkt waar je de touwtjes aan vast knoopt, dan herken je daar de Verhoefboot al aan. Het is een bepaald slag boot zoals ze nu niet meer gemaakt worden maar die wel zijn waarde houdt. En het is heel leuk om die samen te brengen in een toertocht en zo dit stuk Aalsmeers erfgoed nieuw leven in te blazen.”
Boten die meedoen aan de toertocht verzamelen om 13 uur bij Verhoef aan de Aalsmeerderdijk 239 waarna de vloot om 14 uur van wal steekt richting Westeinder. Wie ook een Verhoefboot heeft en mee wil varen kan nog inschrijven via vbaalsmeer.nl/inschrijving.php. Wie de vloot wil aanschouwen heeft langs de Ringvaart en vanaf de Aalsmeerderbrug het mooiste zicht.
(Foto’s Arjen Vos)
2 reacties
Wat een leuk enthousiast stuk over de Verhoef boot
Allemaal een hele fijne zondag
Wat leuk geschreven en leuke foto’s terecht dat de dames eens in het zonnetje staan. Alle bestuurders plus aanhang veel plezier zondag.