Starters wonen straks aan ‘Frans de Bieslaan’

Door: Arjen Vos. Het straatje in de Hornmeer waar binnenkort de 24 zogenaamde ‘smartwoningen’ worden gebouwd, wordt vernoemd naar de illustere Aalsmeerder Frans de Bies. Dat maakte de gemeente bekend op de infopagina die wekelijks verschijnt. De toekenning is op voordracht van de commissie naamgeving. Tegelijk wordt het plantsoen langs de Hortensialaan richting busstation vernoemd naar bloemenarrangeur Andor Pal Csizik.

Frans de Bies op een corsowagen in de jaren ’50

De naam Frans de Bies zal vele Aalsmeerders bekend in de oren klinken. Mogelijk vanwege zijn gelijknamige zoon, onder meer bekend als medewerker van fruitgroothandel Levarht. Oudere plaatsgenoten zullen bij Frans de Bies denken aan de man die bekend staat als eerste kleurling in Aalsmeer. De Bies, die als voormalig KNIL-militair een baan vond bij Hilverda, was een bezienswaardigheid in het dorp. Opvallend was zijn aanwezigheid als figurant op een praalwagen van het bloemencorso in de jaren ’50 waar hij de rol van ‘Oom Tom’ vertolkte.

Frans de Bies in 1969 als verzorger bij VV Aalsmeer

Toepasselijk
Afgaande op de verhalen was De Bies een zeer geziene man. Onder meer bij VVAalsmeer waar hij zowel als voetballer actief was als masseur. Dat de weg die over het voormalige hoofdveld van de voetbalclub loopt, zijn naam krijgt is daarom zeer toepasselijk. Al speelden de actieve voetbaljaren van De Bies zich af toen VVAalsmeer nog in de Sportlaan was gesitueerd. Buiten het voetballen om zorgde De Bies vaak voor een vrolijke noot door geregeld mee te zingen met variétégezelschap De Vrijbuiters.

Niet toevallig
Met het vernoemen van het plantsoen tussen 1e J.C. Mensinglaan en de Ophelialaan naar de van oorsprong Hongaarse bloemenarrangeur Csizik, komt een lang gekoesterde wens van veel bij de bloemenwereld betrokken mensen uit. De vernoeming vloeit mede voort uit de expositie van bloemenaffiches in het Flower Art Museum. Dat ‘zijn’ plantsoen tegen de Mensinglaan aanligt is geen toevallige keuze. Mensing en Csizik waren levenspartners.

Bron: Blog Eddie Mantel en Sport op Zondag van Jacques de Jonge

6 reacties

  1. Mijn vader zou hiermee verguld zijn. Ben deze maand door de Frans de Bieslaan gereden en de woningen zijn erg leuk.
    Komt er nog een officiële opening van deze wijk (laan)? ?

  2. Ik hoop dat onze familie tegen de tijd dat het bord geplaatst gaat worden daarbij kan zijn. Geweldig vind ik het. Trots dat onze opa en een straatnaam krijgt in zijn Aalsmeer.

  3. Jacques Kesting heeft mij gemeld dat, waar hij sprak over Bobby Haarms, het niet zijn bedoeling was om naar de foto te verwijzen waarop een andere trainer prijkt. Uiteraard bied ik mijn nederige excuses aan voor deze onvergefelijke fout van mijn zijde!

  4. Het waren zelfs ‘De vrolijke vrijbuiters’ waarbij Frans onder zijn artiestennaam ‘Johnny Calypso’ regelmatig optrad. Overigens is de trainer op de foto niet Bobby Haarms, maar Henk Wenderhold…

  5. Wat een mooie tijd was dat. Ik maakte destijds deel uit van de selectie van VVAalsmeer. Frans de Bies was masseur en de trainer was Bobby Haarms.
    Mooi dat Frans de Bies nu vernoemd wordt met een eigen laan.

  6. Leuk die “Frans de Bieslaan”. Frans zong al voor de oorlog in het bandje “de Optimisten” samen met een zus van mijn moeder n.l. met Guurtje Dobber. Een dochter van schilder Dobber uit de Zijdstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin