Sport Op Zondag

Miskend talent

 

Lang geleden werd mij gevraagd stukjes te schrijven voor het clubblad van de Voetbalvereniging Aalsmeer. Ik deed dat samen met de heren P.W. (Piet) Poortvliet, F. (Frans) Kniep, H. (Henk) Stolker en D. (Dick) Pannekoek. Het was leuk werk, vooral te huizen bij Poortvliet. Met een fles jenever op tafel en een steeds voller wordende asbak werd tot middernacht veel gepraat en weinig geschreven. Dat laatste was ook niet nodig, want het clubkrantje werd uitgebracht op A5-formaat en bevatte slechts een beperkt aantal pagina's.
 
Mijn inbreng werd gewaardeerd, totdat ik – enkele jaren later – openhartig het heikele onderwerp 'betalingen aan spelers' aan de orde stelde. Het verhaal ging over het binnenhalen van dorpsvreemde voetballers, die de weg naar het eerste elftal versperden voor aankomende talentjes uit eigen huis. Nadat het clubblad netjes was gestencild en bekroond met nietjes kwam het stukje het bestuur onder ogen en sloeg de paniek toe: ronselen van en betalen aan spelers was tegen de toen strenge amateurregels van de KNVB. De volledige oplage van het krantje, ik dacht zo'n vierhonderd exemplaren, werd door bestuurslid Joop Hofman ('Hoss') heimelijk in de hens gestoken achter de prachtige houten tribune van het Sportlaan-complex – persvrijheid bij sportclubs heeft niet altijd de hoogste prioriteit. Het vuurtje smeulde nog een tijdje, vooral omdat ook de Aalsmeerder Courant aangebrande lucht had geroken.
 
Ver ideaal
Beloftevolle Aalsmeerse jeugd is zelden tot volle wasdom gekomen op het voetbalveld. Zonder uitzicht op een plek in elftal één trokken ze te vroeg hun voetbalschoenen uit. De talentvolle keeper Thijs Planken benoemde het probleem in 1972: “De Aalsmeerse jeugd krijgt geen kansen om in het eerste elftal te spelen. Enkele jaren geleden werd ik met het juniorenteam kampioen van Amstelland, maar tot nu toe heeft geen enkele speler van die groep zich kunnen waarmaken. Toen Bobby Haarms als trainer opstapte is de boel in elkaar geklapt. Haarms had wél oog voor Aalsmeerse talenten.”
 
De mondige Planken maakte daarna een uitstapje naar Ajax, maar keerde terug naar Aalsmeer. Hij kreeg alsnog zijn zin en nam met vertraging plaats onder de lat van het eerste.
 
Topvoetbal is voor Aalsmeerse jongemannen door de jaren heen een te ver ideaal te gebleken. Misschien hadden kanthalf Henk van Mourik, stopperspil Gijs Lagerwey en middenvoor Piet Koningen de 'nul' kunnen wegpoetsen. Van Mourik sloeg in 1954 een aanbieding af van het in de wilde profbond spelende Utrecht en Gijs Lagerwey wees een delegatie van RCH beleefd de deur. Piet Koningen liet zich evenmin inpalmen. De spits scoorde in het eerste elftal van de zaterdagafdeling, en later bij RKAV, aan de lopende band, volgens een simpel recept: “op je kans wachten en op doel lellen, van de drie schoten zijn er zeker twee waarvan ik niet de juiste richting bepaal.”
 
Oud-voetbaljournalist en later spelersmakelaar Maarten de Vos had de goalgetter op het oog, wellicht bruikbaar voor een club als FC Haarlem. De interesse was niet wederzijds. Piet ging liever een rondje stappen, het betaald voetballen kon hem gestolen worden, en daar heeft deze liefhebber volgens mij nooit spijt van gehad.
 
Mister AZ
RKDES kan wél trots zijn op het opleiden van een prof. De nog net in Leimuiden geboren Michael Buskermolen meldde zich in zijn kindertijd aan bij RKDES en maakte als 18-jarige de overstap naar AZ. Hij bouwde in Alkmaar aan een schitterende carrière met 399 wedstrijden en 52 doelpunten in 16 seizoenen en gaat voortaan als Mister AZ door het leven. Intussen is Michael Buskermolen teruggekeerd in Kudelstaart en is, samenwerkend met RKDES, een voetbalschool gestart. Komt de nieuwe Messi uit Kudelstaart?
 
Tekst: Jacques de Jonge
 
Foto's: (boven) VV Aalsmeer is niet altijd de beste koopman onder de amateurclubs geweest. Zo nu en dan moest het eerste team het met eigen kweek proberen te rooien. De foto bij dit artikel, overgenomen uit het boek VV Aalsmeer in beeld, samengesteld door Jan Wey, is daar het bewijs van. Er staan slechts twee dorpsvreemden op de elftalfoto uit 1969: Hans Galis en Bram Dijkstra, de overige spelers zijn eigen kweek. We zien, staande van links: Wil Kraan, Bram Landzaat, Jan Eijk, Nico Maarse, Henk van der Stroom, Wim van Leeuwen en 'grens' Henk van der Stroom. Op de voorgrond: benenkneder Frans de Bies, Hans Galis, Robbie Pannekoek, Bram Dijkstra, Wim Keessen, Jan Uithol en trainer Henk Wenderhold.
 
(midden) Piet Koningen, speler van het VV Aalsmeer-zaterdagelftal wordt in de jaren zeventig geëerd als meest doeltreffende Aalsmeerse voetballer. Journalist Herbert Paulzen reikt hem de Aalsmeerder Courant topscorersbeker uit. Uiterst links op de foto staat trainer/coach Bram Dijkstra en rechts Dolf Wilting. De intussen 74-jarige Wilting is nu een gewaardeerd vrijwilliger bij FC Aalsmeer. Bovendien is hij nog actief als speler in het FCA-veteranenelftal en bij het Walking Football. Wie kent de namen van de andere spelers op de foto? Of andere informatie ter aanvulling op bovenstaand verhaal? Plaats dan een reactie of stuur een mail naar info@aalsmeervandaag.nl.
 
(onder) Michael Buskermolen in zijn tijd als trainer bij AZ, de club waarvan hij in 2015 afscheid nam.
 
 

2 reacties

  1. Voglens mij zie ik ondanks dat ik aanzienlijk jonger ben:
    Ad verburg (zittend vooraan)
    Willem Linthout (staand achter piet koningen)
    Jan van Leeuwen (zittend achteraan)
    Koos de Meij (staadn achteraan)

    In iedergeval daar doen ze me aandenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel