Vanwege reorganisatie bij de politie, zal het Aalsmeerse politiebureau verdwijnen. Ook het bureau van Uithoorn zal niet als zodanig blijven bestaan. Dat bericht dagblad Het Parool afgelopen vrijdag. Beide afdelingen gaan volgens de krant verder op een nieuwe nog niet nader bepaalde locatie.
De sluiting van veertien bureaus in en om Amsterdam is het gevolg van een reorganisatie waarbij de Nationale Politie jaarlijks 230 miljoen kan besparen. Dit is mede ingezet vanwege het verdwijnen van 'zwaargewichten' binnen het korps. De politie heeft volgens het artikel in Het Parool grote moeite om capabele leidinggevenden te vinden.
In de nieuwe opzet zullen er in plaats van 31 wijkteams nog maar 17 'robuuste basisteams' overblijven met minder chefs. “De ongeschreven regel dat elke inwoner binnen twee kilometer van zijn huis een politiebureau moet treffen is verlaten,” aldus de krant.
Internet
Ook Amstelveen moet in de nabije toekomst een bureau inleveren. Het bureau aan de Zetterij in Bovenkerk komt in de nieuwe plannen niet meer voor. De korpstop benadrukt in het artikel dat de wijkagenten belangrijk blijven. Commissaris Chris Koers laat optekenen: “Waar je vroeger per se naar het bureau moest voor contact met de politie, kun je ons nu met meldingen of aangiften ook telefonisch en via internet bereiken.”
Nieuwe bestemming
Benadrukt wordt dat nog niet defititief vaststaat welke bureaus dichtgaan, maar dat aan het voorlopige plan weinig zal veranderen. Dat zou betekenen dat het bureau aan de Dreef, dat midden jaren '70 als politiebureau (toen nog Rijkspolitie) werd gebouwd, binnenkort zijn deuren zal sluiten en er nagedacht kan worden over een nieuwe bestemming voor het gebouw.
Foto: het politiebureau aan de Dreef staat op de nominatie om te worden afgestoten. Foto Arjen Vos (AV)
111
7 reacties
Het politiebureau moet open blijven! Reactie op vorig ingezonden stuk: wat Dhr. E.Vermeer verkondigt in zijn stukje is niet waar. Het was altijd goed en vertrouwelijk, als je bij de balie een agent/agente aan trof waar je je klacht of informatie rechtstreeks aan kwijt kon. Dit was vaak de eerste stap voor een snelle oplossing voor een gepleegde misdaad. De misdaad wordt niet alleen bestreden met veel blauw op straat, maar vooral ook door toegankelijk te blijven voor de burgers in en op het politiebureau. Tot slot: de kern van bezuinigen heeft niet als eindresultaat dat er ‘meer’ politie op straat komt, integendeel!!
Agenten in een politiebureau houden geen misdaad tegen. Agenten op straat wel. Ik heb begrepen dat door het samenvoegen van die bureaus er meer politie op straat komt. Goede zaak dus.
Een groot aantal jaren van een mensenleven woon ik als alleenstaande in de gemeente Aalsmeer.
VEILIG of veiligheid… is een groot gemeengoed, echter Niet in de gemeente AALSMEER.
De deuren van mijn huis hebben dan ook dubbele sloten, zelfs voor de politie staat de deur niet op een kier.
Aalsmeer en Uithoorn samenvoegen, uitstekend, maar niet te ver weg een andere locatie om onze veiligheid te behouden en te garanderen.
Dit kan toch niet waar zijn een gemeente zonder politiebureau!! Laat Amsterdam maar een paar bureaus sluiten. De bezuinigingen komen toch weer bij de kleine gemeenten terecht.
Wij als burgers krijgen, en zelfs nog pas op korte termijn in de plaatselijke media, het advies van de politie de ramen en deuren goed te sluiten in deze komende donkere dagen, en wat doet de politie zelf: ze zetten zelf de deur open op De Dreef en vertrekken. Dat noem ik nog eens ‘donkere dagen’. Is het dan plots veel veiliger geworden in Aalsmeer, dat de politie op afstand kan ‘reageren’? Rijdt er dan ook minder politie in de wijk om alles in de gaten te houden? En dit alles in het kader van bezuiniging. De heren inbrekers bezuinigen niet, die tellen nu al hun winst.
ONGELOFELIJK!! Dit geloof je toch niet! Het is dus nu echt tijd geworden om jezelf, je eigendom en hetgeen je lief is ZELF te beschermen. Er zit niets anders op.