Oosteinder start met ‘Bibliotheek op school’

Ofira Prins (leerkracht Oosteinder), Bo van der Meulen en Sabina Vonk (Bibliotheek Amstelland) in ‘Boekenwonderland’

Door: redactie. De Oosteinderschool maakt leesplezier tot kernpunt in het beleid en in dat kader gaf de school deze week het startschot voor een meerjarige samenwerking met Bibliotheek Amstelland. Niet geheel toevallig gebeurde dit tijdens de Kinderboekenweek.

Met het programma ‘de Bibliotheek op school’ werken school en bibliotheek aan het vergroten van leesplezier. Het vinden van het juiste boek en het aanwakkeren van de interesse van de leerling staat hierbij centraal. Dat zorgt voor een snellere ontwikkeling van de taalvaardigheid en de woordenschat van de leerlingen.

De leerlingen zijn blij met de nieuwe boeken. “Dit is veel leuker en beter dan de vorige bibliotheek, daar waren alleen maar oude stomme boeken. Hier wil ik alles wel lezen,” zegt Bo van der Meulen uit groep 7. Zij bedacht de naam voor de nieuwe bibliotheek: De Boekenwonderland. Met kleurige letters is de naam aangebracht boven de verrijdbare boekenkasten die vol staan met nieuwe boeken.

Goed leesplan
De leerkrachten van de Oosteinder gaan er samen met leesmediaconsulent Sabina Vonk van Bibliotheek Amstelland voor zorgen dat lezen en boeken een goede plek krijgen in het onderwijsprogramma. Ook digitale geletterdheid zoals mediawijsheid (hoe ga je bijvoorbeeld om met fake news?) krijgt daarin een plek. “We zijn heel blij dat de Oosteinder investeert in leesplezier met een prachtige schoolbibliotheek, het opleiden van leescoördinatoren en een goed leesplan,” vertelt Sabina Vonk. “We meten daarbij of kinderen ook echt meer gaan lezen en er meer plezier aan beleven. En daar stellen we het plan weer op bij.”

De Oosteinder is de eerste basisschool in Aalsmeer die meedoet aan de Bibliotheek op school. Bibliotheek Amstelland hoopt dat in samenwerking met de gemeente meer Aalsmeerse basisscholen volgen.

Foto’s Arjen Vos

Lees vorig bericht

“Van je wapen af zonder straf”

Lees volgend bericht

Column: Op z’n Snollebollekes


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *