Ongeëvenaard rozenfestijn op Historische Tuin

[Leni Paul]   Je krijgt niet vaak de kans zowel de oudste rozensoorten in bloei te zien en de allernieuwste veredelde rozen uit de hele wereld te bekijken als ook iets op te steken over de huidige gang van zaken in de tuinbouwsector en met name in veilingland. Dat kon dankzij Roooz, een uniek evenement van drie jonge ondernemers Bert Middelkoop (Zuurbier), Jan Ruhe (Vegpro Group) en Donald Hermes (Rosa Plaza). Ze brengen daarin deze dagen verleden, heden en toekomst van de rozenteelt- en handel op één plek samen brengen. Feit is dat de roos wereldwijd nog altijd de meest gekochte bloem is.

Wie gisteren binnenkwam op de Historische Tuin moest toegeven: nog nooit zag men zoveel kleurige en geurige bloeiende rozen bijeen. Om met de eigen kas van de tuin te beginnen, daar kon men zoals gewoonlijk weer zijn ogen uitkijken bij de uit 1890 daterende roos Madame Caroline Testout, de Prince de Bulgarie uit 1900 en de oudste beauty in de rozenkas, de Gloire de Dijon uit 1853, en vele andere geurende exemplaren.

Rol veilingklok
Hoewel vol interesse voor de 'gouwe ouwe'-exemplaren ging het woensdag de directeuren van de grote exportbedrijven en de veredelaars meer om de huidige stand van zaken in rozenland. Frank Ammerlaan (Rosa Plaza), net gearriveerd uit Ethiopië, sprak in een welkomstwoord van roerige tijden voor kwekers en exporteurs. Groei, overnames en nieuwe visies zijn daarin aan de orde van de dag zijn. “De veiling is gegroeid, maar wat wordt de koers van de veiling en, zeer belangrijk, wat wordt de rol van de klok?” vroeg hij zich af.

Voor een antwoord op deze prangende vragen was de nieuwe algemeen directeur Lucas Vos van FloraHolland uitgenodigd. De rol en betrokkenheid van de veiling belichtte Vos op een plezierige wijze.  Staande in een originele veilingzaal op de Historische Tuin met een veilingklok uit 1930 merkte hij op bij zijn aantreden enkele maanden geleden vooral zeer geïmponeerd te zijn geweest door de oppervlakte van de huidige veiling, 400 voetbalvelden groot.

Even niet
“Je denkt, prachtige wereld, imponerende cijfers, een product waar je vrolijk van wordt, maar zo voelen we het op dit moment even niet,” aldus Vos, die bekende dat er sinds zijn in dienst treden veel vragen op hem werden afgevuurd. Ook het “na een dienstverband van 20 dagen vallen” in een staking in een voor de bloemenhandel crucialle periode werkte ook niet mee aan een optimistisch veilingbeeld.

Vos zei de bij het personeel heersende onvrede te begrijpen. “Management en medewerkers vervreemdden van elkaar en er is meer geïnvesteerd in gebouwen dan in mensen.” Dat de kweker bezorgd is kon Vis zich eveneens voorstellen. Hij stipte de verwarring van veel kwekers aan over de kostenontwikkeling, die minder gunstig was uitgevallen dan ze zich bij de fusie per januari 2008 hadden voorgesteld.

Rol klanten
De veilingdirecteur beklemtoonde de belangrijke rol van de klanten (“Het woord koper bannen we uit, we spreken liever van klant”) en wilde de zorg bij diezelfde klanten wegnemen over het door de veiling eventueel innemen van de rol van die klant. Dat de handel zich niet altijd klant voelt, was in Vos' ogen begrijpelijk. “We waren niet altijd consequent en dat was niet slim van ons.”

Over hoe de toekomst eruit ziet, kon hij nog geen helderheid verschaffen. Hij zei wel heilig te geloven in een blijvende plaats voor de klok en was van mening dat de veiling een “marktplaats” is, maar zich soms gedraagt als “marktpartij”.

Voormalig exporteur Frans Janssens van Stichting Oud Aalsmeer toonde zich vervolgens een gedreven veilingmeester, de lunch smaakte goed en over de tientallen soorten en variëteiten kon nog lang worden nagepraat.

Nog 3 dagen show
Vandaag is de rozenshow exclusief open voor de bloemenhandel en andere vakgenoten. Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen Aalsmeerders en andere belangstellenden de rozen nog in alle schoonheid bewonderen – 400 vazen in 'de stal' van de Historische Tuin en de 'oudjes' in de kassen op de tuin zelf.

Locatie: Historische Tuin, entree via Praamplein
Toegang: € 4, 65-plus € 3,50, museumjaarkaart en kinderen t/m 11 jaar gratis
Openingstijden: donderdag/vrijdag 10.00-16.30 u, zaterdag/zondag 13.30-16.30 u

Foto's: de veilingzaal van de Historische Tuin gisteren bij het evenement Roooz. Boven schenkt Frans Janssens een boeket aan Bert Middelkoop, een van de organisatoren. (foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel