Na het dak nu de vloer

Dorpskerk tijdens de opening expositie Passie door Kunst (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Waar vorig jaar Aalsmeers oudste gebouw werd voorzien van nieuwe dakleien, is het nu de beurt om de vloer aan te pakken. Vanwege grondzetting zakt de vloer van de Dorpskerk jaarlijks een paar millimeter waardoor deze steeds meer scheuren vertoont. De kerkelijke gemeente organiseert daarom een inzamelingsactie voor herstelwerkzaamheden.

De kerk werd in 1549 in gebruik genomen en is daarmee het oudste gebouw in Aalsmeer. Tot 1828 werden er zelfs nog mensen in de kerk begraven. Gemeenteleden met het meeste geld kregen zo een blijvend plekje in de kerk. Het liefst zo dicht mogelijk bij de preekstoel. De oudste zerk die terug te vinden is, stamt uit 1602.

Statiegeld doneren
Momenteel wordt door het bestuur van de Hervormde Gemeente bekeken en geïnventariseerd hoe de scheuren in de vloer het beste kunnen worden aangepakt zonder dat afbreuk wordt gedaan aan het historische karakter ervan. De kosten hiervan zullen grotendeels door de gemeenteleden bijeen worden gebracht. Onder meer door de wekelijkse collecte maar door andere acties. Vanaf maart kan iedereen een bijdrage leveren door middel van het doneren van statiegeldbonnen bij Albert Heijn aan het Praamplein.

Eén reactie

  1. Oud Aalsmeer gaat er vanuit dat Aalsmeer zich op de plek heeft ontwikkeld waar het nu ligt en dat er onder de Dorpskerk restanten van een oudere kerk zijn aan te treffen. Volgens Chris de Bont is dat niet juist, het dorp is volgens hem in de loop der eeuwen zo’n 4,5 km opgeschoven en markeert de Dorpskerk de locatie van de laatste opschuiving. Over hoe de kerk zich heeft ontwikkeld tot een hallenkerk is niet duidelijk en volgens Jan Lunenburg waren er nog beelden in de grond begraven ten tijde van de beeldenstorm. Genoeg interessante vragen voor het verrichten van archeologisch onderzoek. Is dit niet het juiste moment om dat te doen? Is dit niet het moment om de gemeente aan te spreken op haar verantwoording om de geschiedenis van Aalsmeer te doorgronden? Is dit niet het moment dat de gemeente Aalsmeer als tegenprestatie voor het te verrichten onderzoek mede financiert in het realiseren van een goede vloer? Laten we deze kans niet voorbij gaan en op onderzoek uitgaan naar de oorsprong van Aalsmeer en de huidige kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin