Molensteen maakt tongen los

Door: Arjen Vos. De molensteen die onlangs werd aangetroffen onder de vloer van de voormalige fietsenwinkel van Sprey, houdt vele mensen bezig. Het pand op Zijdstraat nummer 31 wordt momenteel door Poolse arbeiders verbouwd tot appartementen en bij het observeren van die werkzaamheden viel het oog van overbuurman Albert op de opvallende rondingen die tevoorschijn kwamen. Hij trok onder meer aan de bel bij molenaar Jan Hofstra. Wij bevroegen Daan Sprey. De vroegere fietsenmaker vertoefde immers decennialang op deze plek en zou er mogelijk meer van af kunnen weten.

Was de steen afkomstig van korenmolen De Leeuw, op een steenworp afstand van de bouwlocatie? Jan Hofstra, bewoner en molenaar van de Stommeermolen dacht van niet en kwam met een andere verklaring. Volgens hem gaat het om een kantsteen uit een oliemolen, vanwege het vierkante gat. “Dit soort stenen was gewild bij smederijen want om een ijzeren band om een houten wiel te krimpen kon men de as van het wiel mooi in het gat steken waarbij het wiel dan vlak op de steen kon rusten en men de roodgloeiende band er omheen kon slaan.”

Stalen ringen
Daan Sprey verhaalt over lang geleden, de tijd van voor de fietsenwinkel toen hier twee huisjes stonden met puntdak. “Aan de kant van Goemans woonde opa Piet Kramer, daarnaast opa Siem Trommel, die smid was. Hij besloeg volgens mij ook paarden. Ik kan me herinneren dat ik ooit bij het leggen van leidingen onder de vloer twee stalen ringen vond. Geen idee wat ik er mee moest dus ik heb ze bij het oud ijzer gegooid. Achteraf heb ik daar spijt van want het zou best interessant zijn geweest om uit te zoeken waar die voor gediend hebben. Mogelijk werd die molensteen gebruikt om die ringen rond te maken.”

Als het ringen waren die daadwerkelijk om een karrenwiel pasten, zou dat het verhaal van de molenaar bevestigen. Wat er nu met de liggende molensteen gaat gebeuren is niet duidelijk

Foto’s Arjen Vos

 

Eén reactie

  1. Mijn grootvader Simon Trommel heeft het pand in 1926 gekocht. Op een brandverzekeringspolis die ik heb, staat dat het pand verzekerd is als rijwielherstelplaats en autogarage. Mijn moeder is daar geboren in 1926. Het is mij onbekend van wie mijn grootvader Simon het pand gekocht heeft.

    Joop van der Laarse plaatste op Facebook een bericht dat zijn grootvader Johan Antonie Kramer op Zijdstraat 31 een smederij heeft gehad. Hij maakte o.a. wagenwielen en er werden paarden beslagen.
    Dus de vorige eigenaar zou een Kramer kunnen zijn, die er een Wagenmakerij had en hoefsmid was.
    Mijn grootvader begon al in dec. 1919 als rijwielhandelaar volgens een brandverzekeringpolis, aan het Molenpad 279, te Aalsmeer. Dat was ook het woonadres.
    In dat pand werden geen rijwielen hersteld en er was geen benzine aanwezig, volgens de polis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel