Met smoes ‘in je goeie goed’ naar raadhuis gelokt

Door Leni Paul. Een groter contrast tussen de in vrolijk voorjaarslicht gedompelde Burgerzaal in het raadhuis waarbij deze ochtend de kleur oranje domineerde en de barre boze buitenwereld met dreigend oorlogsgeweld op zo’n tweeduizend kilometer hier vandaan, is nauwelijks denkbaar. Even maar kwam dit schrille contrast in onze gedachten, maar niet lang, want we waren tenslotte naar het raadhuis gekomen voor een feestelijke gebeurtenis, namelijk, om hulde te betuigen aan twaalf inwoners van onze gemeente die een lintje zouden ontvangen vanwege hun verdiensten voor de gemeenschap.

Twee jaar waren we door ‘het virus’ verstoken geweest van veel evenementen waaronder de zogeheten lintjesregen en in zijn openingsrede sprak een opgewekte burgemeester Gido Oude Kotte zijn vreugde uit over het uitreiken van de onderscheidingen en begon zijn speech met een terugblik op een door journalist Dick Piet geschreven column op AalsmeerVandaag waarin beroemd oud-inwoner, cabaretier Wim Kan, zijn afschuw verwoordde over de hem toegekende Koninklijke onderscheiding. “Een geweldige Aalsmeerse anekdote,” aldus de burgmeester die het gedecoreerd worden met een Koninklijke onderscheiding toch een speciaal en ook emotioneel en memorabel moment noemde.

Een week voor de lintjesregen, viel er al een klein buitje in De Oude Veiling waar René Martijn tijdens een etentje met het Feestweekbestuur werd ‘overvallen’. Hij ontving een Koninklijke erkenning voor twintig jaar gemeenteraad lidmaatschap en het vele jaren actief zijn als voorzitter van de stichting Feestweek Aalsmeer. Ook zijn betrokkenheid bij Radio Aalsmeer de Tuinbouwjongeren, het bloemencorso en de jeugd- en jongerenraad maakten de onderscheiding meer dan verdiend.

Argwaan
Voor de twaalf gelukkigen en hun familieleden en vrienden waren feestelijk gedecoreerde tafels uitgezet. Al dan niet met een ‘smoes’ naar het raadhuis gelokt? Eerlijk gezegd betwijfelden we dat, want je moet wel onder een steen hebben geleefd om geen argwaan te krijgen als je juist in deze periode wordt uitgenodigd om ‘in je goeie goed’ naar een afspraak op het raadhuis te komen… Hoe dan ook, aan de burgemeester de plezierige taak de spanning te doorbreken en de gedecoreerden toe te spreken.

Als eerste werd genoemd Ineke Hoogeveen. Haar verdiensten: een bijdrage leveren binnen het Rode Kruis als bestuurslid, coördinator chauffeurspool, en vanaf 2016 actief bij SAM (sociale activiteiten voor de medemens). In haar vorige woonplaats ‘s Gravenzande richtte Ineke Hoogeveen de Volksuniversiteit op en ook de toneelvereniging.

Hierna volgde de huldiging van Grazyna Keessen en Gregor Skalski. Het tweetal is respectievelijk 40 en 50 jaar geleden uit Polen naar Nederland gekomen. Oude Kotte schetste de beginjaren van mevrouw Keessen die, na diverse werkzaamheden te hebben verricht, onder meer bij de gemeente Aalsmeer, zich na haar pensionering met name inzette als vrijwilliger voor andere Poolse arbeidsmigranten.

Ditzelfde voor de heer Skalski die onder meer spreekuren en voorlichtingsbijeenkomsten organiseert voor Poolse inwoners en als tolk actief is. Burgemeester noemde het duo ‘zorgzaam en liefdevol en de spil van de Poolse gemeenschap.’

Een gehuldigde die zich vele jaren heeft ingezet voor onder meer de Hervormde Kerk was Cees Kortenoeven en zijn beloning met het lintje had hij verder te danken aan zijn werk als vrijwilliger, als diaken, bestuurslid van Rustoord en Zorgcentrum Aelsmeer waar hij de videoverbinding en de tuinen aldaar verzorgt. Op zijn naam staan ook het mannenontbijt in de kerk. Oude Kotte noemde de grote waardering die de bewoners van het Zorgcentrum voor hem hebben.

Leny Rondema ontving haar onderscheiding onder meer door de in 1981 door haar opgerichte afdeling Aalsmeer/Rijsenhout van Stichting De Zonnebloem. De oudere medemens staat bij haar centraal, ze legt huisbezoeken af bij 75-plussers en is vaste deelnemer van de klankbordgroep voor ouderen op het gebied van zorg, wonen en WMO.

Cor Hermanns heeft zich vele jaren ingezet voor scouting Tiflo en is één van de drijvende krachten in de katholieke Karmelparochie. “U speelde onder meer een belangrijke rol bij het vormen van een regionaal bestuur,” aldus de burgemeester, “naast uw grote inbreng in de kerk, dikwijls als voorganger en bij uitvaarten bent u actief in Stichting De Bovenlanden, bij Tiflo Sponsoracties, in de atletiek en zet u zich in voor de Groene As in Aalsmeer.”

Een actieve vrouw, zo werd Marie Kluinhaar deze ochtend genoemd en dat hield onder meer verband met haar inzet voor het rolstoelproject dat de gedecoreerde in 2002 was gestart als vrijwilligster bij het Rode Kruis. Zij heeft zich hier onafgebroken voor ingezet en doet dit nog steeds bij SAM, de organisatie die na het na het beëindigen van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis deze taken heeft overgenomen. De activiteiten van Marie Kluinhaar omvatten tevens het boodschappen doen voor hen die daartoe niet meer in staat zijn.

Peter van Leeuwen werd onderscheiden vanwege zijn inzet als vrijwilliger bij de Levend Evangelie Gemeente. Medeoprichter van Aalsmeer over Hoop, een initiatief dat activiteiten organiseert voor minderbedeelden in Aalsmeer en Kudelstaart. “U besteedt vele vrijwillige uren om binnen de kerk zaken in goede banen de leiden. Avondvergaderingen, zondagdiensten leiden, zieken bezoeken en begrafenissen leiden. Met veel enthousiasme leidde u het jeugdwerk waarbij ook uw passie en talent voor muziek opviel,” aldus de burgemeester.

Thea Jongkind verdiende haar onderscheiding onder meer vanwege haar inzet voor de Lotuskring Uithoorn. Ze fungeert vijf uur per week als Lotusslachtoffer bij diverse EHBO-verenigingen en verzorgt EHBO-lessen op basisscholen. Bijna 20 jaar deed ze dat op basisschool De Brug. Ook is Thea instructeur Eerste Hulp en organiseert lessen bij de EHBO-vereniging.

Dat Elsbeth Huis koninklijk werd onderscheiden had onder meer te maken met haar inzet voor de sport. Ze was gedurende lange tijd actief in de ritmische gymnastiek bij Olympia en dit zelfs op landelijk niveau. Ze volgde een opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond en is sinds 2011 actief als vrijwilliger bij de Rotary betreffende het project Amsterdamse Bos Golf. Eveneens is ze actief bij de Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie.

En toen was het tijd voor De Ridders. Niet iedereen is bekend met het zogenaamde lintjesstelsel maar een korte toelichting van burgemeester Oude Kotte maakte duidelijk dat er nog twee bijzondere onderscheidingen zouden worden uitgereikt. En wel aan twee heren die zich vanaf dat moment Ridder in de Orde van Oranje Nassau mogen noemen. Die eer betrof Dirk Jongkind en Ap Eigenhuis.

Dirk Jongkind, stomverbaasd omdat hij eigenlijk naar het raadhuis was gekomen om de onderscheiding van echtgenote Thea bij te wonen, werd door Oude Kotte een onderwijsman in hart en nieren genoemd, Heel terecht, want de rij van functies op onderwijsgebied, genoemd door de burgemeester, was lang en divers. Zo was Jongkind, onder meer bekend als voorzitter van Historisch Aalsmeer vakdocent HBO, was waarnemend adjunct-directeur middelbare tuinbouwschool en is, aldus Oude Kotte, een gewaardeerd man die zich ook voor andere Aalsmeerse verenigingen en gemeenschap inzette. “Een echte verbinder, een man begaand met de zorg voor kinderen. Hiermee heb je de ontwikkeling van het onderwijs en de sierteeltsector verder gebracht,” aldus Oude Kotte die de zichtbaar verbouwereerde Jongkind de onderscheiding als ridder mocht opspelden.

Even verbaasd was Ap Eigenhuis, de tweede ridder in het raadhuis. Een veelzijdige Aalsmeerse vrijwilliger met een groot hart voor natuur en duurzaamheid. ”Je bent sinds 2004 de helft van het duo Vuur en Licht op het Water, het niet meer weg te denken spektakel op de eerste dag in september,” aldus Oude Kotte die Eigenhuis prees voor zijn inzet voor een kweekproject van de Voedselbank. Voorts was er zijn bestuursfunctie bij de Stichting De Bovenlanden en niet te vergeten de inzet voor de Wilgenlaan waar Eigenhuis al vele jaren woont. “Jouw inzet voor de mooie Wilgenlaan is groot. Van feestavonden, wilgen knotten tot aan duurzaamheidsoplossingen voor bewoners. Ik heb zelfs in de ondersteuningsbrief voor jouw benoeming gelezen dat er één straat is in Aalsmeer waar ik geen burgemeester van ben, want daar blijk jij dat te zijn.”

En daarna was er tijd voor ontspanning, konden de nieuw-gedecoreerden worden gefeliciteerd en zelfs werd er hier en daar omhelsd en gekust. Want het mocht en het kon weer…

Foto’s Arjen Vos

Eén reactie

  1. Wat een mooie verhalen over al deze gedecoreerden! Nogmaals gefeliciteerd. Zo leer8k weer meer achter een aantal die ik ken.
    Ik heb t gevoel dat vrijwilligers bijna een ” uitstervend beroep ” gaat worden, maar gelukkig zag ik op Koningsdag in middag nog velen bij de kindermiddag actief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin