‘Liever vliegtuigen boven mijn hoofd dan dakloos’

In het weekend van 8 januari streken ze neer op het terrein van het voormalige Proefstation. Een twaalftal mensen met drie caravans en twee kampeerwagens. Hoe ze precies het terrein opgekomen zijn, willen ze niet verklappen. “Hou het maar op een beetje stiekem,” zegt de 50-jarige John met een glimlach. Samen met de 25-jarige Manuel was hij afgelopen zaterdag als enige van het gezelschap aanwezig op het terrein.
 
Via de poort aan de Mendelstraatzijde laat hij het bezoek binnen. “Liever geen foto’s maken,” zegt hij met een duidelijk Engelse tongval. Aan het hek is een naambord gehangen, een brievenbus en een verklaring waarom het terrein nu weer bewoond is. In die verklaring beroept deze ‘Woongroep Zenit’ zich op het ‘Huisrecht’ een wet die bepaalt dat iedereen een leeg pand tot zijn huis mag maken, ongeacht of hij dat legitiem verkregen heeft of niet.
 
Zeeburgereiland
Volgens John zijn de nieuwkomers afkomstig uit het kraakpand ‘Villa Friekens’ uit Amsterdam-Noord. Dat werd na dertien jaar verkocht waarna een deel van de bewoners elders onderdak vond maar een ander deel dakloos werd.  Ondanks toezeggingen van de gemeente Amsterdam dat er ook voor hen iets geregeld zou worden, is dat nog altijd niet gebeurd, zeggen ze. Het speelt al sinds eind 2015.
 
“We zijn het een beetje zat geworden om van de bank van vrienden gebruik te moeten maken voor een slaapplaats,” zegt John, “Er zijn plannen om ons op het Zeeburgereiland een plek te geven. Daar is een leeg veld voor aangewezen maar het moet nog steeds in orde gemaakt worden met onder meer riolering en elektra. We wachten daar al dertien maanden op. Door de bureaucratie schiet het allemaal niet zo op. Maar het is echt onze droom om daar te gaan wonen.”
 
Volgens John zijn er van de twaalf mensen die er kwamen nog een stuk of zeven over. Hij noemt onder meer de namen van Perry, Mark, Mathilde en Barry die momenteel de poort uit zijn. “Het zal hier zeker niet te druk worden. Als we uiteindelijk met twaalf mensen hier wonen, is het genoeg.”
 
De doelstelling van de mobiele woongroep is (een deel van) het voormalige Proefstation weer nieuw leven in te blazen en om het te laten bloeien en groeien tot een centrum voor culturele en creatieve projecten. “Een uitweg tussen ecologie en economie,” zo noemen ze het in een schrijven aan de buurt.
 
Woonkamer
Alle ruiten van het leegstaande gebouw tussen de Linnaeuslaan en de Mendelstraat zijn de afgelopen jaren ingegooid. De binnenkant van het pand biedt deels een troosteloze aanblik maar er gloort ook hoop tussen de brokstukken. In een paar weken hebben de nieuwkomers al aardig wat opgeknapt. Kozijnen zijn vrolijk rood geverfd en op de bovenverdieping heeft een ruimte al deels nieuwe vloertegels gekregen. “Dit moet onze woonkamer worden,” zegt John. De Spaanse Manuel, lasser van professie, produceert intussen een bak koffie boven een gasvlam. “We hopen nog allerlei spullen te verzamelen om het hier op te knappen. Van de buren uit de Mendelstraat hebben we al verf en hout gekregen,” aldus John die in de evenementenbranche werkzaam is.
 
Liever vliegtuigen
Naast het gebouw staat zijn eigen woonwagen. Van het soort waarmee Pipo furore maakte. Maar dan wel een opknappertje. Een houtkachel en een matras vormen de enige inventaris. Een zeil over het dak verraadt lekkage. En een zonnepaneel aan de achterkant laat zien dat er op duurzame wijze energie opgewekt moet worden. Of hij met zijn lekke dak last heeft van de vliegtuigen? “Ik heb liever vliegtuigen boven mijn hoofd dan geen dak,” antwoordt John gevat.
 
Welkomstfeestje
De buren reageerden volgens John allervriendelijkst. Behalve spullen gebracht hebben ze ook gebeld. In de brief die ze huis aan huis verspreid hebben, geeft Zenit aan binnenkort een ‘welkomstfeestje’ voor hen te willen organiseren middels een open dag.
 
Openbare orde
De politie heeft inmiddels een kijkje genomen en de bewoners volgens John succes gewenst. “Er is door de jaren heen vandalisme gepleegd, een keer brand gesticht, voor de politie is het ook prettig te weten dat er nu bewoners zijn.”
Op de vraag hoe lang Zenit van plan is te blijven zegt John: “Als het terrein dat ons beloofd is op het Zeeburgereiland klaar is gaan we daar naar toe. En ook als de eigenaar van het terrein met een concreet plan komt en dat gaat ontwikkelen, zijn we weg.”
 
Volgens de gemeente is het een zaak tussen de krakers en de eigenaar van het complex: De Raad Vastgoed. “Alleen als de openbare orde verstoord zou worden grijpt de gemeente in. Dat is volgens ons niet het geval,” laat de afdeling Voorlichting weten. Maar ook zegt de gemeente niet blij te zijn met de beperkingen die hier gelden vanwege LIB-normen. De luchtvaart boven dit deel van Aalsmeer staat bebouwing niet of nauwelijks toe. Voor de eigenaar van het terrein een mooie uitdaging om een invulling te bedenken die de autoriteiten goed zullen keuren.
 
Wordt vervolgd…
 
Foto’s: nadat het ijs gebroken is, doen John en Manuel niet meer moeilijk over het maken van foto’s. Bereidwillig poseren ze in hun nieuwe huiskamer. Geen raam is nog heel. John aan het werk aan zijn 'Pipowagen'. Foto's Arjen Vos.
 
(advertentie)

 

3 reacties

  1. Reageren prima, wel graag met volledige (achter)naam

    Arjen Vos (Hoofdredacteur AV)

  2. Als een kwekerszoon op het terrein van zijn vader een schuur ombouwt tot woninkje komt de gemeente toch ook handhaven? Waarom is het dan geen zaak tussen eigenaar en gebruiker? Zoals Adriaan al opmerkt is het sinds 1 oktober 2010 verboden om te kraken. Nu de politie niets onderneemt kunnen deze uitvreters straks met succes een beroep doen op een huisrecht. Je zal maar eigenaar zijn!

  3. Sorry, maar het kraken van een pand is toch sinds 2010 illegaal? Het wordt hier gebracht alsof dit de normaalste zaak van de wereld is, terwijl deze criminelen gewoon andermans eigendom toe-eigenen. Dat heet in de volksmond ook wel diefstal.

    Ik hoop dat de gemeente en politie hier snel tegen optreedt, straks worden we als randgemeente van Amsterdam bekend als gedooggemeente en krijgen we hier straks nog meer van dit soort gespuis in ons Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel