Honderdjarigen ‘bij de vleet’

Een zeer vrolijke Engeltje Jongkind-Gelein arm in arm met de burgemeester

Door: Leni Paul. In een krappe twee weken tijd mocht de burgemeester maar liefst drie keer op verjaarsvisite bij honderdjarige plaatsgenoten. Naast Janny Arnold Bik waarover wij al eerder uitgebreid berichtten waren daar ook Willem Kniep en Engeltje Jongkind-Gelein waar een gemeentelijke bos bloemen naar toeging.

Afgelopen zondag was er in het Parochiehuis een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd voor Engeltje Jongkind-Gelein. Een opgewekte dame met een levendige belangstelling voor de wereld om zich heen. Ze doet ons denken aan de beroemde professor Scherder die regelmatig over het ouder worden aan ons kwijt wil dat een opgewekt karakter en een optimistische kijk op de wereld bijdraagt aan een gezond ouder worden. Engeltje Jongkind- Gelein is daarvan het levende voorbeeld want pas enkele jaren geleden deed ze afstand van haar (niet-elektrische!) fiets en konden we haar nog vrolijk signaleren op haar tweewieler, op weg naar de supermarkt.

Met vee door Sportlaan
De honderdjarige Engeltje, soms plagend ‘bengeltje’ genoemd, werd geboren aan de Schinkeldijk, aan de rand van onze gemeente waar destijds nog diverse huizen stonden. Inmiddels behoort het grondgebied tot het Amsterdamse Bos. Helaas moest het gezin Gelein verkassen en werd er uitgeweken naar de Wilgenlaan. Oudere bewoners van Wilgen- en Sportlaan herinneren zich wellicht nog de dagelijkse gang van vader Gelein, met zijn vee op weg richting Seringenpark, toen nog niet onder die naam bekend.

Wethouder
Engeltjes broer Coen was leraar aan de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool en schreef diverse boeken op tuinbouwgebied. Engeltjes zus trouwde met de bekende kweker van de Hornweg Arie Bartels en Engeltje trad in het huwelijk met Maarten Jongkind, evenals broer Coen, leraar/voorlichter aan de Tuinbouwschool. Maarten Jongkind maakte onder burgemeester Brouwer vele jaren als wethouder voor de Partij van de Arbeid deel uit van de gemeenteraad en heeft zich met name ingezet voor de woningbouw, een onderwerp dat nog steeds veel aandacht vraagt, maar waarvoor in de ‘Jongkind-tijd’ meer eenheid van stemmen was te vinden, zo vertellen ons oude notulen van de raad. Als cadeau had burgemeester Oude Kotte een collage meegenomen van foto’s waarop niet alleen Maarten als wethouder te zien was maar ook de jarige zelf.

Natuur
Engeltje en Maarten Jongkind kregen drie kinderen, de oudste overleed toen hij nog geen zestig jaar was. De andere twee kinderen, broer en zus, waren met hun gezinnen aanwezig op het feest waar heel wat verhalen de revue passeerden. De familie Gelein heeft altijd ‘iets’ met de natuur gehad. Vader had koeien en Engeltje zelf verzorgde Newfoundlanders, een door haar vader gefokte hondensoort. Engeltje Jongkind-Gelein woont nog geheel zelfstandig op loopafstand van waar de feestelijkheden zich zondag afspeelden.

‘In beweging blijven en positief in het leven staan’

Op maandag 17 juli was het feest in Zorgcentrum Aelsmeer waar Willem Joris Kniep, die de dag ervoor de leeftijd van honderd jaar bereikte en duidelijk zin had in de ontmoeting met de burgemeester. De heer Kniep, in zijn werkzame leven wiskundeleraar, een vak dat ook zijn zoon Henk uitoefende, praatte honderduit over wat hij zoal meegemaakt heeft in de afgelopen eeuw. Indrukwekkend was het verhaal dat hij in oorlogstijd met zo’n 40 studenten uit Delft op transport werd gesteld naar Duitsland voor de Arbeidseinsatz.

Nooit in de put
Over het geheim van oud worden had Willem Kniep een helder antwoord: veel in beweging blijven en positief in het leven staan. Wandelen, fietsen en tennissen waren bij hem favoriet. “Natuurlijk heb ik in die honderd jaar ook moeilijke tijden gekend, maar ik ben nooit in de put gaan zitten. Zo heb ik tweemaal tbc gehad en heb daarvoor twee keer een jaar moeten kuren in een sanatorium. Maar ik heb ook wel geluk gehad met hoe dingen uitpakten in die moeilijke tijden, bijvoorbeeld in oorlogstijd.”

Willem Kniep zegt zeer tevreden terug te kijken op zijn leven. Bijzonder is dat hij enige tijd geleden samen met zijn vrouw in het zorgcentrum kwam wonen waar zoon Henk die MS heeft, ook al een plekje had. Willems vrouw overleed vorig jaar. Zelf gaat hij elke dag naar de gezamenlijke woonkamer om daar zijn zoon te helpen met eten. “Ook dat houdt me jong,” aldus de kersverse eeuweling.

(Foto’s Arjen Vos)

2 reacties

 1. Echt erg Emma. Had mij maar gebeld dan had ik wel een foto gemaakt.
  Goh dat je tante nu 100 jaar is, geweldig.

 2. Wat jammer dat niet iedereen met zo’n mooi verhaal en foto in de krant komt te staan.
  Mijn tante werd in december 100 jaar.
  Toen kwam de burgemeester op de koffie helaas de fotograaf was verhinderd.Ze moesten zelf maar een foto maken en naar de krant sturen.
  Dus geen foto en verslag in de krant.
  Toch wel sneu voor haar om te zien dat er wel andere mensen in de krant komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin