Expositie maakt huiselijk geweld bespreekbaar

Bart Kabout en Mirjam Bekker-Stoop bij de expositie aan het Waterfront

Door: Arjen Vos. Vanmiddag is een deel van het Waterfront voorzien van een openluchtexpositie. Dertig foto’s op zestien zuilen voorzien van indringende verhalen vestigen de komende drie weken de aandacht op huiselijk geweld. De expositie is een initiatief van de stichting Open Mind.

Terwijl de laatste zuilen vanmiddag nog geplaatst werden, verrichtten Open Mind directeur Mirjam Bekker-Stoop en wethouder Bart Kabout al de officiële openingshandeling door de eerste zuil te onthullen. Tussendoor vroeg de ene passant zich verwonderd af wat het doel was van de manshoge foto’s en reageerde een ander ongenuanceerd dat de zuilenrij afbreuk deed aan de juist gecreëerde schoonheid van het Waterfront. Op de veel bewandelde route zal de expositie in elk geval goed in het oog springen. Al is de aanleiding van de kunstuiting bepaald geen vrolijke.

Lastig bespreekbaar
Naar schatting zijn zo’n 90.000 tot 127.000 kinderen van 0-17 jaar jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling en hebben tenminste 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken met fysiek en/of seksueel geweld. De langs het Waterfront getoonde foto’s geven mensen die hiermee te maken hebben of hebben gehad, een gezicht. Volgens wethouder Kabout gaat het om een onderwerp dat lastig bespreekbaar is: “Slachtoffers kunnen er jarenlang mee rondlopen en na verloop van tijd zichzelf de schuld geven en denken dat ze het maar moeten accepteren.”

‘In your face’
De wethouder noemde de expositie ondanks de problematiek die erachter schuilgaat een mooi initiatief. Via diverse raadsleden was hij geattendeerd op de expositie die groots uitgerold wordt en al vanaf november her en der in den lande te zien is geweest. Doel is ook dat mensen die met huiselijk geweld te maken hebben hiermee over de drempel worden geholpen en hulp zoeken. Dat kan anoniem. Op de zuilen is een QR-code te vinden waarmee direct informatie kan worden verkregen over hoe hulp te krijgen. Aalsmeer zit met andere gemeentes van de regio Amsterdam/Amstelland in een gezamenlijke Veilig Thuis-organisatie zodat men dichtbij huis terecht kan.

De verhalen en de foto’s moeten volgens Bekker-Stoop hoop geven dat er iets aan te doen is. “Dit zijn voorbeelden van mensen die eruit zijn gekomen omdat ze aan de bel trokken. “Huiselijk geweld zit vaak verstopt achter de voordeur maar met deze expositie is het ‘in your face’ en kunnen er gesprekken loskomen.”

De hulplijn die gebeld kan worden: 0800-2000, de website voor meer informatie: 020veiligthuis

Foto’s Arjen Vos

3 reacties

  1. Nu ik voor een tweede maal de boulevard met borden bewandelde en bij een aantal bleef stilstaan en de tekst las, viel me weer opnieuw op hoe belangrijk het is dat je ervaart dat je er mag zijn, dat je gezien wordt in wie je bent, dat een ander je dat laat merken. Het raakte me en met dat uitzicht op de weidsheid van de Westeinder en het geluid van tijdloze gekabbel van het water, liep ik stil in mezelf verzonken huiswaarts. Een uitstekend initiatief van de gemeente en een bijzondere mogelijkheid om als passant na te denken over wat belangrijk is in het menszijn.

  2. Dat men aandacht vraagt voor deze problemen is prima. Maar dat men juist hiervoor een voetpad gaat versmallen (op meerdere plekken), is niet te begrijpen!! Ruimte genoeg naast het voetpad om de borden te plaatsen, toch?

  3. Met grote verbazing heb ik langs de Westeinderplas deze bekendmakingen gezien. Ik vind dat die afbreuk doen aan het mooie karakter van de promenade en het uitzicht op het water. Is dit onderdeel van de door onze burgemeester verwoorde positieve nieuwjaarsboodschap? Ik kan me dat niet voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel