Column: ‘Wat een dag!’

Zeepkistenrace op het Raadhuisplein (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Erik van Itterzon. Uitgerekend vandaag bestaat Aalsmeer 890 jaar, een keur aan festiviteiten staat op stapel, voor elk wat wils in ons bloemendorp.

De wellicht grootste verrassing is de feestelijke heropening van De Hoge Dijk. De hekkenbouwers blijken tóch bruggenbouwers, zij nodigen burgemeester Oude Kotte uit  voor een wandeling over dit stuk van het Vuurlijnpad. Oude Kotte reageert blij en verguld op dit aanbod, het gaat om een stukje Aalsmeer dat hij nog helemaal niet kent, hij is er nog nooit geweest. Iedereen die met de burgemeester mee wil lopen is welkom, verzamelen op de hoek Machineweg/Oosteinderweg, de wandeling begint om 10.00 uur. Onderweg verzorgen aanwonenden van de Hoge Dijk een kopje koffie voor de wandelaars.

Op het Raadhuisplein is het van 10.00 tot 17.00 uur een dolle boel. Onder leiding van Anna-Maria Giannattasio is er de hele dag tobbedansen, zeepkistenrace en een fietswedstrijd op éénwielers. Elk heel uur zingt een groep 8 van een basisschool het lied Aalsmeer van Jan Leliveld. In een hoekje van het Raadhuisplein is een petanquebaan, aan het eind van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt, De winnaar wordt namens Aalsmeer uitgezonden naar de Europese kampioenschappen petanque, deze vinden op 14 juli plaats in  Erqui.

Een waarschuwing vooraf, kom niet met de auto naar het Raadhuisplein. Naar goed Aalsmeers gebruik worden er lukraak wat wegen afgezet en dat zal, opgeteld bij de wegen die al afgezet zijn, voor een verkeerschaos zorgen. Gelukkig zijn er voldoende verkeersregelaars ingehuurd en als u geluk hebt dan herkent u in een van de regelaars Ilse Zethof. Na haar column Klaar met de verkeersregelaar is ze uitgenodigd door de Nederlandse Vereniging van Verkeersregelaars. Na een pittig en verhelderend gesprek laat Ilse weten inmiddels heel anders naar de functie van verkeersregelaar te kijken. “Er komt meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht. Het is mooi en dankbaar werk, ik ben verguld dat ik een dag mag meedraaien.”

Joop Kok organiseert een architectuurwandeling, vertrek rond 10.30 uur vanaf de Doopsgezinde kerk. Joop is bepaald geen fan van dit soort volksfeesten, als hij al wandelend met zijn gezelschap op het Raadhuisplein aankomt, geeft hij er de brui aan en vertrekt met het hele gezelschap naar De Oude Veiling waar, dat treft, Ton Offerman de Boerenvreugdfilm vertoont. Het wordt een enerverende en ontroerende bijeenkomst, met veel bier en tosti’s. Gejuich als Cees van Oorde nogmaals de corsoronde wint, een brok in de keel als Han Carpay en Dick Meijer in beeld zijn.

Laat op de avond (rond 23.00 uur) vuurwerk op De Poel, ter hoogte van de watertoren. Ter ere van 890 jaar Aalsmeer knalt daar vanavond een vuurwerkshow de lucht in die de vuurwerkshows zoals we die zien in de Feestweek doen verbleken tot sterretjes. De top van de Nederlandse Pyrotechnici is vanavond aanwezig, mis het niet.

Om 15.30 uur opent op Fort Kudelstaart een nieuwe escaperoom. Twee bekende Aalsmeerse figuren hebben de handen ineengeslagen en in korte tijd een uitdagende escape experience uit de grond gestampt. Beide heren zijn gepokt en gemazeld in het plaatselijk bestuur, dat is dan ook de reden dat het project zo snel en rimpelloos tot stand is gekomen. Vandaag kent de escaperoom een speciale uitdaging: Wie de fractie van Absoluut Aalsmeer weet te vinden wint een passe-partout voor een heel jaar. De fractie van Absoluut Aalsmeer, sinds de late avond van 16 maart onvindbaar, schijnt zich ergens op fort Kudelstaart verschanst te hebben. Ergens in de krochten van het fort hebben ze zich teruggetrokken om te beraadslagen en een verklaring te formuleren. Waarschijnlijk zijn de muren van het fort zo dik, dat ze geen bereik hebben. Het is in ieders belang dat ze snel gevonden worden, zodat we misschien eindelijk horen wat er aan de hand is.

Vandaag kan er dus wat gewonnen worden, maar verder is het bijzondere aan deze escaperoom dat er geen winnaars zijn, uitsluitend verliezers. Als de maximale tijd bereikt is worden de deelnemers uit het fort bevrijd en mogen ze weer naar huis. Zij wel.

Het mooiste nieuws is wel, dat vanmiddag om 16.30 uur wethouder Kikkert in het Flower Art Museum bekend zal maken dat het Museum de komende vijfentwintig jaar op deze plaats kan blijven. Kikkert heeft in het ontstane machtsvacuüm kans gezien (“een klein en slagvaardig college, echt een goed idee”) dit voor elkaar te krijgen. Treft u een dezer dagen Constantijn Hoffscholte aan in een licht euforische stemming, dan weet u hoe dat komt. Steek uw duim op, groet hem vriendelijk en ga vervolgens rap naar de tentoonstelling in het Flower Art Museum.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

5 reacties

  1. weer een prachtige column en geniet van je kritisch vermogen Aalsmeer te fileren.

  2. Fantastische wandeling vanochtend over de Hoge Dijk. Blij dat de betrokken eigenaren de dijk weer toegankelijk hebben gemaakt, hulde! Van de kopjes koffie onderweg heb ik niets gemerkt. 😀

  3. Top stukje Erik, maar je bent vergeten te vermelden dat ze vandaag ook de stoplichten gaan plaatsen op de rotondes in aalsmeer zodat de fietsers en brommerts veilig kunnen oversteken dus gaat best druk worden vandaag …. 🙂

  4. Ik sta klaar op het Raadhuisplein!! Zie je dan. Gezelligheid.

    Op het Raadhuisplein is het nu al een dolle boel!

    Ik ben dus van 10.00 tot 17.00 uur de hele dag aan het tobbedansen, zeepkistenrace en een fietswedstrijd op éénwielers aan het organiseren. Wat een goed plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel