Column: ‘Graag meer positiviteit’

Openliggende Zijdstraat. (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Anna-Maria Giannattasio. Net terug van een warm eiland waar iedereen lief tegen elkaar doet. Nee dan bedoel ik niet die hitsige TV serie Love Island. Ik was op keurige badpak gezinsreis richting de tropen. Ik genoot van de mannen in mijn familie en de zee. Nadenken. Schrijven en plannen. Dobberen. Allemaal dingen die ik ook thuis op de buurt kan doen maar geen tijd voor pak. Een bekend gezegde is dat je na je reis niet dezelfde persoon bent als de mens toen je vertrok. Kilometers en beslissingen onderweg maken je anders. Je ziet je leven thuis op afstand scherper. Net per se beter, gewoon scherper.

En hoe voelt Aalsmeer nu ik thuis ben? Thuis voelt extra fijn. IJskoud en grijs maar het maakt mij gelukkig weer in mijn dorp te zijn met 93 verschillende nationaliteiten en straten die altijd open liggen. Ik zie meer soorten vogels hier dan in de tropen. Geloof mij maar; een Wenkbrauw Buulbuul is lang niet zo sexy als een de fazant in de tuin of de watertoren slechtvalk. Er is maar één ding dat ik mis.

De glimlach onderweg. Op vakantie was iedereen zo oprecht open en aardig.

Snap het ook wel. Een leven in één van de meest betegelde dorpen van Nederland maakt soms zwaarmoedig en droef. Dat is geen reden om zo neutraal door het leven te gaan. Juist nu in de wereld vrijheid en een leuke toekomst onder druk staan, verwacht ik meer compassie en lachend tandvlees tegen te komen onderweg. Weg met die boze boomers met onweershoofden in winkels, geklaag over slappe komkommers, het weer en kom niet bij mij zeuren over te weinig koekjes bij de thee.

De oplossing is niet ver weg. Best wel simpel eigenlijk. Logisch… dat zijn goede oplossingen altijd. Geïnspireerd door het leven in het oosten zijn dit mijn voorstellen voor meer positiviteit in het bloemendorp. Hoor graag je favoriet.

-Scholen starten elke dag met het lied Aalsmeer van Jan Leliveld (de Aversion versie). Hardcore dansje is niet verplicht maar mag wel.
-Elke lege winkel wordt zolang deze niet is verhuurd omgebouwd tot katten café, karaoke bar, gameroom of dans-dam café. Senioren, yuppen en Gen Z komen elkaar dan vaker tegen en lachen hard om elkaar.
-Radio Aalsmeer is te horen in elke openbare ruimte en meezingen onderweg geeft je korting, extra voedselbonnen of een schouderklopje.
-Straten die open zijn blijven open en vanuit de gemeente krijgt elk huishouden Jeu des Boules ballen in de kleuren zwart-groen en rood. Elke avond na de gehaktbal en kuiltje jus komen we elkaar tegen voor een pittig robbertje Petanque buiten
-klagen mag maar alleen op de wijs van ‘Het Fluitlied’ van Bas Hoeflaak. Wij zullen dan proberen niet te lachen. Gaat moeilijk worden.

Bram
Zo dat was het. Dit moet zeker wel een verschil maken. Ingangsdatum zou kunnen zijn de eerste van de vierde maand. Genoeg op tijd om een maand later extra dankbaar de vrijheid te voelen en te gedenken.
Wie beschreef de vrijheid hier niet mooier dan de onnavolgbare beroemde Aalsmeerder Bram Landzaat in zijn column: Niet van gisteren. Speciaal geschreven voor zijn kleinkinderen en ook een beetje voor ons. Dank Bram. Dit laat ons extra beseffen dat we de vrijheid hebben om te lachen en te genieten. Mooi.

(Foto Merel Mijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.

38 reacties

 1. Klink als een goed plan! Ik zeg vaker even weg om op deze ideeen te komen 😉

 2. Dat Aalsmeerse volkslied mag geskipt worden. Maar verder zie ik het graag allemaal doorgevoerd.

 3. @Hans Ja dat groener heb ik nooit gesnapt. Hoe kan het dat we op nummer zes staan van meest betegelde gemeenten? Komt het door de verdozing? Door de veiling? We hebben giga tuincentra. Is het omdat iedereen al bloemengedoe als werk heeft en thuis baalt van groen?

 4. @Marion Wat is dit een mooi staaltje omdenken. Dank. Ik ga het vandaag toepassen.

 5. @Wilco Dit lijkt mij zo geweldig! Kunnen we dit niet organiseren? Hou van beroepsdeformatie

 6. @Julia
  Ik ga wel voor Wethouder van plazier en positiviteit 😉

 7. @Esther Kun jij die Jeu des Boules bak regelen via inspraak bij de gemeente?

 8. @Frans Ben wel blij met deze oplossingen maar ik mis nog een Rondvaartboot met accordeonmuziek die elke avond een rondje Poel doet gesponsord door de gemeente Aalsmeer 😉

 9. @gerard Helemaal mee eens. Daarom is het mooi dat dit bestaat!

 10. Jan Klaassen nodigt Anna-Maria hierbij uit, kom eens kijken naar mijn Poppenkastvoorstelling en je zult verrast zijn hoeveel levensplezier er nog binnen Aalsmeer te beleven is !
  Leg je oren te luister bij de kinderen van de St. Jozefschool, bij het afgelopen Carnavalfeest.

  Anne-Maria elke positieve injectie is welkom en het begint met de glimlach van ’n kind.

 11. Begin de dag met een dansje. Begin de dag met een lach! Want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag! Jaaaaa die lacht de hele dag!!
  Vrolijk geschreven ik vind alle opties leuk!!

 12. Als jij burgemeester van Aalsmeer zou zijn, zou het dorp een stukje mooier en vooral vrolijker zijn. Wanneer kunnen we op jou stemmen? Die van mij heb je!

 13. Oehhh ik bied me graag aan de pop-up bars/gamerooms/karaoke te organiseren :-D! Er staan ook nog studio’s leeg – pop-up lasergame misschien?? Of een potje de vloer is lava. Levend stratego. Oké sorry, beroepsdeformatie, maar dank weer voor dit potje omdenken Anna-Maria!

 14. Heel leuk geschreven Anna.
  Het mag zeker groener, attenter en positiever in Aalsmeer.

 15. Als er met ballen gespeeld wordt? Ballen is Jeu de boules “Pétanque” bedoeld… Dan kunt u mij benaderen en ik kom wel een demonstratie geven.

 16. Scholen iedere dag laten starten met het lied ‘Aalsmeer’ van Jan Leliveld. Ik zeg doen!

 17. Ouderwets elkaar gedag zeggen zoals vroeger op de buurt altijd gebeurde, prima verhaal Anne Maria! 👍😀

 18. Mooi geschreven – positiviteit maakt het leven een stuk leuker.

 19. Positiviteit is altijd goed. Er is al zoveel om op te mopperen. Mijn truc: Vraag jezelf “Wat is het héle grote voordeel van [datgene waar je op loopt te mopperen]?” Wedden dat je snel weer (glim)lacht?

 20. Nu wil ik dus die ballen! En staal idd Martijn….
  Leuk ook voor de herinrichting van t plein .. Grote zandbak voor de trap.

 21. Wederom een heerlijke column om te lezen. Wat betreft de lege winkels, hier mag ook wel een openbare expositie ruimte van worden gemaakt, zeg maar een pop up expositie, denk dat er genoeg positieviteit uit de creativiteit van mede aalsmeerders te halen is.

 22. Mijn dag is al gestart met een glimlacht, door het lezen van jouw colomn, heerlijk geschreven!

 23. Leuke ideeën!

  Wat mij betreft Radio Aalsmeer op elk openbaar scherm, en de muziek ook. Verbinden met Aalsmeer. En…. Klagen mag, maar een klacht moet worden gevolgd door een oplossing. Niet klagen om te klagen 😉

 24. Ik ga voor de zwart, groen en rode stalen ballen. Petanque zorgt altijd voor verbroedering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel