Column: ‘De gevaarlijke vrouwen van Aalsmeer’

Vrouwendag 2024 (Foto: Anna-Maria Giannattasio)

Door: Anna-Maria Giannattasio. Zoete, keurige Aalsmeerse meisjes kom ik vooral tegen op de braderie in de Zijdstraat. Oei, wat zijn dát heerlijke hapjes. Vers van de bakker met een suiker laag, dikke stukken ‘aaaarebeezies’ en heel veel room. Ze zijn makkelijk te breken, verrukkelijk om te grijpen en zo op! Dit in tegenstelling tot veel Aalsmeerse vrouwen die ik ken in ons dorp.

Onze vrouwen hier zijn vaak sterk, hardwerkend en onbreekbaar. Ja, ja… en zeker niet voor de poes. Altijd met een eigen mening en missie. Zo hoort het ook volgens mij.  Dacht je dat zoiets makkelijk is? Welnee. Onzichtbaar en stil blijven is wel zo veilig en rustig.  Zoals Bette Davis al vaker zei: “Wanneer een man zijn mening geeft, is hij een man; wanneer een vrouw haar mening geeft, is ze een gevaarlijke vrouw”

Ja, met trots kan ik hier schrijven dat het hier in het dorp  stikt van de gevaarlijke Kudelstaartse en Aalsmeerse vrouwen. Vrouwen naar mijn hart die van hun hart geen moordkuil maken. Aanpakkers zonder te zeuren.

Hoe komt het dat zo? Je ziet dat wel vaker in dorpen met ondernemers en veel familiebedrijven. Samen delen en samen spelen. Iedereen gaat aan de bak en zorgt ervoor dat er brood op de plank komt. Er is geen verschil, behalve in spierballen en dat vrouwen wat moeilijker staand op één been kunnen plassen.

Daar ben ik best wel jaloers op, als ik eerlijk ben.

Ok, er is wél een verschil. Nog steeds krijgen vrouwen minder loon voor PRECIES hetzelfde werk, krijgen vrouwen eerder chronische ziektes omdat medicijnen soms niet passen bij een vrouwenlichaam en is mooi zijn en een vlekkeloze pannenkoek omkeren in de keuken vaak iets waar je meer applaus voor krijgt dan fulltime werken als moeder.

Extra trots ben ik dan als ik lees dat we hier in Aalsmeer best wel uniek zijn. Het aantal vrouwen dat de eigen broek kan ophouden ligt in Aalsmeer hoger dan gemiddeld in Nederland. Ongeveer 88,3 procent van alle mannen en 75,8 procent van alle vrouwen verdienen hier genoeg om financieel onafhankelijk te zijn. Daarmee is de kloof hier kleiner dan gemiddeld, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarom wil ik op Vrouwendag eens stilstaan bij onze stoere iconische vrouwen van Kudelstaart en Aalsmeer. Onze rolmodellen, de voorhoede, de voorbeelden… Je kent ze zeker ook.

Ik heb het over Belinda, Kiki, Franka, Leni, Truus, Gré, Zosia, Thirsa, Petra, Ilse, Jannie, Marianne, Kim, Rianne, Ada, Anneke, Gita, Elize, Elsbeth, Miekje, Inger, Deborah, Esther, Mariëlle, Femke, Laura, Lianda, Bea, Kaylee, Karin, Irina, Janna, Larissa, Nikki, Eef, Luci, Wendy, Sabine, Debby, Merel, Annigje en alle andere kanjers.

Maakt niet uit hoe je ze noemt. Hoeksteen, ruggengraat of kenaus van ons dorp. Ik ben trots dat onze Aalsmeerse vrouwen een voorbeeld zijn voor de jongens en meisjes van nu. Anders was het hier maar suf en saai.

Ik wens je snel een zwoele lente en warme zomer vol gevaarlijke vrouwen.

Ook lezen: Meer vrouwen op straat in Aalsmeer

(Foto Merel Meijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.

43 reacties

 1. Wat een mooie ode aan de vrouwen in Aalsmeer! Aalsmeer is een hechte gemeenschap van ondernemende vrouwen. Zeker iets op trots op te zijn!

 2. Mooi geschreven, spijker-kop! Waar ik wel van op keek, was mijn naam tussen de stoere, powervolle, iconische Aalsmeerse en Kudelstaartse vrouwen. Zo heb ik nog niet eerder naar mijzelf gekeken. Eerder als grijze muis, muurbloempje, niet interessant, enzovoorts. Of eerder, ik denk altijd dat anderen mij zo zien. Jouw woorden, “Je hebt vele talenten”, beantwoorde ik zaterdag met een “Ja, dat is wel zo”. Je hebt mij aan het denken gezet, waarvoor dank!

 3. Dankjewel voor je mooie en wijze woorden, powervrouw! En natuurlijk lief dat je ook mij noemde 🙂

 4. Hi Anna-Maria,

  Wat jammer dat ik niet wist dat dit festival er was, zag er helemaal top uit!! Volgende keer ben ik zeker van de partij.

 5. Wat een kracht komt er uit deze column voort. Dank je wel weer voor je mooie woorden, Anna-Maria!

 6. Ja, er zijn veel powervrouwen in Aalsmeer. Vrouwen met een missie. Ze staan in hun kracht en stralen dit ook uit. Zelf ben je ook zo een powervrouw die mensen weet te raken en te stimuleren Anna Maria
  Jouw Italiaanse bloed doet het goed in Aalsmeer. Vrijdag was je ook aanwezig om de vrouwen over potcast te vertellen. Ik ben trots om een Vrouw te zijn en mijn missie te volgen. Groetjes Ria aan alle gevaarlijke vrouwen.

 7. Wat heb ik toch een leuke geïnteresseerde vrouwen ontmoet vrijdag. Zowel voor mij bekende vrouwen als voor mij nieuwe vrouwen, waarvan ik een aantal zeker nog eens ga terugzien 🙏

  Bedankt voor dit geweldige festival door en voor vrouwen. het is echt voor herhaling vatbaar

 8. Mooi dat je de vrouw in het zonnetje zet. De kracht tussen mannelijke en vrouwelijke energie wanneer deze is balans is, is voor mij magie. Wanneer het uit het hart komt en niet vanuit ‘prestige’ is een gevaarlijke vrouw op haar plek. Mooi omschreven.

 9. Mantelpowerrr! 💪Recht uit het hart geschreven! 👍👊 Go girl. 😘

 10. Jij hoort zelf ook in dat rijtje stoere iconische vrouw!😁

 11. Prachtig geschreven! Erg inspirerend net als jij! Vrouwen power is geweldig én nodig. De rest van Nederland zou voorbeeld moeten nemen aan Aalsmeerse vrouwen.

 12. Ik ben voor het eerst op dit festival geweest. Geen idee wat ik ervan moest verwachten. Allemaal geëmancipeerde vrouwen die geen man nodig hebben, het allemaal zelf redden? Welnee, het ging ook om de gelijkheid van vrouwen en mannen. Gelijk betaalde salaris voor de zelfde banen, niet de man meer dan een vrouw. Zo onlogisch, en waarom??? geen idee. Dan inderdaad de medische kant. Vrouwenkwalen die onderschat worden, kwalen waarvan er op de man onderzocht wordt terwijl een vrouwenlichaam totaal anders in elkaar steekt. Kortom, interessant. Toch nog wat te doen in de vrouwenwereld. Ik ben weer wat wijzer geworden en mijn beeld is bijgeschaafd. Het was een geweldig evenement! Geen dorpsbitch of gevaarlijke vrouw ontmoet trouwens! 🙂

 13. @Lianda Je zou het gisteren zo geweldig hebben gevonden bij het vrouwenfestival. Heb je echt gemist daar. De vibe had zo bij je gepast.
  #womensupportwomen

 14. @Truus Ja je hebt gelijk dat men in andere landen en culturen vrouwendag extra belangrijk is. Als event pro kijk ik naar dit festival met bewondering. Het doel was denk ik vooral nieuwe verbindingen maken en dat hebben de ladies van de organisatie zo goed gedaan. Al die nationaliteiten, al die rolmodellen en ik vond de dames van de politiek ook een krachtig verhaal hebben.
  Huiselijk geweld is een groot probleem en goed dat het werd benoemd. Alleen al daarom vond ik het zeer geslaagd en volgend jaar nóg beter!

  Fijn dat je er was en dacht echt dat je zou winnen met ballonnetje trap

 15. @Benita Tijd voor een proeverij en high tea met Radio Aalsmeer!
  Ik zag je gisteren op het festival en het smaakte naar meer

 16. @Wilg / Esther Gons Ja wat goed hé. Daarom denk ik dat Aalsmeer ook blijft zo sterk blijft ondanks dat in andere dorpen winkelstraten totaal leeg staan en er minder vrijwilligers zijn voor stichtingen en besturen.

  Jij bent een voorbeeld voor mij!

 17. @Jeanett Ik heb zo ontzettend genoten van het vrouwenfestival gisteren. Wat een energie, zoveel aandacht voor het detail en zo goed dat jullie zelf ook genieten. Collectief die taak oppakken werkt, collectief elkaar helpen ook. Dank!

 18. Mooi stuk! En zeker waar dat het makkelijker is om onzichtbaar te blijven dan om te groeien als persoon en ondernemer. Ik ben blij dat ik woon in een omgeving met dus veel vrouwelijke mede ondernemers💪

 19. Prachtig geschreven Anna-Maria, recht uit het hart, wat jou typeert!

  En… zolang wij dat dartelende, huppelende meisje blijven die op weg is om. haar missie te laten slagen, kunnen we de powervrouw laten stralen!

 20. Vrouwendag lijkt steeds meer in de belangstelling te staan. Ik moet wel aan vroeger denken aan de vrouwen op de kwekerij die onzichtbaar achter hun mannen al het werk deden. Nu kiezen steeds meer jonge afgestudeerde moeders om thuis op hun kinderen te passen ipv te werken. En dat vind ik dan weer zonde

 21. Mooi geschreven Anna-Maria!

  Gisteren weer gezien hoeveel power er in ‘onze’ vrouwen hier in Kudelstaart en Aalsmeer zit. Laten we elkaar blijven bemoedigen om het beste in onszelf naar boven te halen. Onze dromen waar maken en elkaar opbeuren en cheerleaden als het even zwaar is.

  EN

  Het leven is niet alleen maar doorpakken (wat vrouwen enorm goed kunnen)

  Laat dat kleine meisje in ons de ruimte krijgen om te spelen en de wijze, warme vrouw in ons de ruimte geven om zacht te zijn, te zorgen en ons innerlijk weten te laten spreken.

  Mannelijke en vrouwelijke energie zit is ons allemaal en mag in balans zijn.

  Powervrouw ik geloof in jou!

 22. Mijn collega vrijwilliger bij het Voedselbos reageerde met: ‘het is hier elke dag Vrouwendag’ toen een man haar een ‘fijne Vrouwendag’ wenste. Dat vond ik een goeie. In Turkije waaruit hij als Koerd gevlucht is denken ze daar iets anders over. Ik vond je speech bij de opening van het Vrouwenfestival typisch mannelijk. Alles op een bierviltje schrijven en vervolgens uit de losse pols praten. Ik ben benieuwd wat je van het festival vond. Het was leuk, gezellig, inspirerend maar enigszins chaotisch en ik ontkom niet aan het gevoel dat het een beetje zijn (of haar) doel heeft gemist. Wat vind jij?

 23. Mooi stuk weer Anna-Maria. Ik ken er in mijn harem 🤪🤪🤪 in ieder geval 4. Waar ik niet zonder kan 👍🏽

 24. Veel meer girl-power dan dit wordt het niet. #womensupportwomen

 25. Zeker weten! Waar een klein dorp groots in kan zijn! Zeker met een als jij erbij 😘😘

 26. Weer mooi geschreven Anna Maria. Mannen kunnen nog veel leren van Aalsmeerse vrouwen

 27. Wat een mooi, eerlijk en oprecht geschreven stuk Anna-Maria.
  En heerlijk je humor!

  Aalsmeer en Kudelstaart, twee dorpen om mega trots op te zijn!
  Als vrouwelijke onderneemster en inwoonster heb ik zo genoten op deze toffe internationale vrouwendag in Aalsmeer.
  Zoveel power vrouwen ontmoet, gesproken, zien dansen, zingen en muziek zien maken.
  Wauw … ELKE vrouw uit Aalsmeer/Kudelstaart gun ik deze ervaring! Dit evenement smaakt naar meer !

 28. Ergens is het jammer dat zoiets als ‘Vrouwendag’ en deze column nog nodig zijn/bestaan om de kracht van vrouwen te bespreken; dat geeft alleen maar aan hoe mannen en vrouwen blijkbaar nog niet (overal) als gelijkwaardig worden gezien. In 2024… ik mis wel de naam ‘Anna Maria’ in je lijstje ‘gevaarlijke’ vrouwen ;-)!

 29. Dat wist ik niet van Aalsmeer, nog meer om trots op te zijn 🤩. 💪 Laten we elkaar steunen in de keuzes die we maken. Hard werken doen we allemaal! 😍

 30. Mooi Anna Maria, om het steeds te blijven benoemen het verschil. Ik denk dat we ook een collectieve taak als vrouwen samen hebben, om te zorgen dat ieder van ons haar dromen waarmaakt. Blijven gaan voor waar jij in gelooft, waar jij voor staat en dus gelukkig van wordt. Het collectieve zit er in dat wij vrouwen intrinsiek de kwaliteit ‘zorgen voor het geheel’ bezitten. Prachtig vind ik dat. Ik roep op om meer dan ooit om elkaar als vrouwen te blijven steunen in het nastreven van geluk. Uit compassie en solidariteit. Wij hebben de super powers om dit te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel