Het lag misschien voor de hand om in zijn columnbeurt een beschouwing over het coronavirus te geven. Maar omdat het daar al zoveel overgaat, besloot de columnist van dienst een andere koe bij de hoorns te vatten. Hij heeft het vandaag over een vrouwenkwestie en legt zelf uit waarom dat is.
Door: Arjen Vos. Met 8 maart nog vers in het geheugen, breek ik in deze column een lans voor ‘de vrouw’. Ik ben zelf namelijk dol op vrouwen. Vooral op mijn eigen vrouw natuurlijk. Maar ook op mijn moeder en mijn dochter die zich, bijna 21, ook tot de categorie ‘vrouwen’ mag rekenen. Vaak kom ik pluimen tekort voor mijn vrouwelijke collega’s Leni Paul en Mariëlle Wegman. Ik vind dat vrouwen in het algemeen best wat meer op een voetstuk gezet mogen worden.
Onlangs werd de al langer lopende discussie over #meervrouwopstraat nieuw leven in geblazen. Een actie die ervoor moet zorgen dat er meer straten naar vrouwen vernoemd worden. In een dagblad zag ik een foto voorbijkomen van twee vrouwen die de letter ‘E’ achter het straatnaambordje ‘Dam’ plakten. Wat een originele manier om deze zaak onder de aandacht te brengen, dacht ik, en tegelijk vroeg ik me af hoe het in Aalsmeer en Kudelstaart gesteld is met de vrouwennamen in het straatbeeld. En ik kon niet anders dan concluderen dat de dames in onze gemeente er bekaaid van af komen. Volgens postcode.site.nl tellen Aalsmeer en Kudelstaart gezamenlijk 298 straatnamen.
Als ik goed geteld heb kom ik al pluizend uit op 74 mannen en 18 vrouwen. Vooral met dank aan het Koninklijk Huis dat al de helft van de vrouwenstraatnamen voor zijn rekening neemt. De handvol die overblijft wordt gevuld door onder meer vrouwelijke wetenschappers (Marie Curie), feministen (Joke Smit) en schrijfsters (Anne Frank).
Wat de mannen betreft tel ik de verwijzingen zoals Herenweg, Ambachtsheerweg, Zeemanhof, Teelmanstraat en Poldermeesterplein nog niet eens mee. Het lijstje afspeurend verwonder ik me waarom er wel een Koningsstraat is maar geen Koninginnestraat. En waarom wordt naast de Gemaalstraat de Gemalin overgeslagen? Soms wordt het helemaal bont gemaakt. Met het Maarse & Kroonhof worden zelfs twee mannen tegelijk in een straatnaambordje geperst.
Vorige week maakte de gemeente bekend dat de wijk Polderzoom wordt uitgebreid met vier nieuwe straatnamen. Het zal u niet verwonderen dat dit, evenals de reeds bewoonde straten allemaal mannennamen zijn. Salomon Dierkens, Anthony Godin en Burgemeester Hoffscholte krijgen gezelschap van Gerrit van Rietvelt, Nicolaas Walens, Pieter van Lisse en Claes Stierp. Mannen, die als ik het goed begrepen heb, te maken hadden met de inpoldering van dit gebied. Wat een gemiste kans. Er is vast heel goed over nagedacht door de verantwoordelijke commissie die ongetwijfeld alleen maar uit mannen bestaat. Reikt het historisch besef nou zo weinig ver dat er geen enkele vrouwennaam met een interessante Aalsmeerse geschiedenis te bedenken valt? Misschien speelden de vrouwen in ons dorp een veel te bescheiden rol maar ze moeten er toch geweest zijn? Waar zijn ze, de verzetsheldinnen, kunstenaressen, schooljuffen, muzikanten, schrijfsters, ondernemers, politici, bestuurders, bloemistes en andere vrouwen die betekenisvol geweest zijn? Of nog zijn. Want waarom heeft de nog steeds springlevende burgemeester Hoffscholte wel een weg maar zijn gemalin Miekje niet? Pionier op het gebied van kinderopvang, Doopsgezind duizendpoot en pleitbezorger voor de Wereldwinkel. Waarom zien we ‘Aalsmeerder van de 20e eeuw’ Haasje Buijs nog niet op een blauw bordje verschijnen? Of de wederhelft van Joghem van Loghem, Dr. Erna Langereis, bedenkers van de Bloedbank. Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Van mij mogen ze uit de schaduw stappen en een ereplaatsje krijgen in de openbare ruimte.
Gelukkig is er een positieve uitzondering te vinden met het Vrouwentroostpad. Kijk denk ik dan, daar zijn vrouwen toch weer goed voor. Voor de troost. Al is het dan ook maar een schrale.
Misschien heeft u ook suggesties van betekenisvolle vrouwen uit de Aalsmeerse en Kudelstaartse geschiedenis die het verdienen met een straatnaam geëerd te worden. Schroomt u vooral niet ze hieronder te noemen.
Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.
6 reacties
Daar ben ik weer. Voor de derde keer. In Aalsmeer zeggen we dan:
”Drie keer is kabel!”
We kregen zwemles in de VIBA. Weer of geen weer. Met behulp van metalen bus, haak of kurk.
En afzwemmen in hoge golven met een watertemperatuur van 14 graden.
De vrouw die ons les gaf, gaf was een sterke dame.
Juf Rozema was haar naam.
Sportgroetend,
Bram Landzaat
Vervolg en aanvulling op bovenstaande:
Leny van de Meer (Leny v.d. Laarse – v.d. Meer) zwemster, organisator o.a van lichamelijk berberkten.
Grote verdienste voor OCEANUS.
Dini Carels kleuterjuf bij de Jac. P. Tac. bewaarschool N.B. Dit geldt ook voor Annetje van de Polder.
Marielle Buskermolen: danseres, leidster van vele groepen bij OLYMPIA en Kudelstaart. Oprichtster en leidster van kleine dansgroepen. Enthousiast en creatief.
VREELAND
Twee vrouwen, samen vormend een eenheid :Tineke Vreeken en ANK LANDZAAT.
Met name in het bestuur en de afdeling RITMISCHE SPORT.
Tokie de Hartog
pianiste
Mijn achternaam was niet vermeld in mijn eerste reactie.Sorry.
Bram Landzaat
Straatnamen (vrouwennamen)
Annetje van de Polder (vrouw van kruidenier Gerrit, Ik meen voorzitster Aalsmeers Koor)
Juffrouw Steenstra (journaliste Aalsmeerder Courant , de rechterhand van Klaas de Boer ”Ome Tam”
Tilly van der Zwaard (dochter van Jan van der Zwaard, atlete, meerdere malen kampioene van Nederland, deelneemster aan WK, EK en Olympische Spelen.
Wat een treffende column Arjan! Het is inderdaad wel een beetje gek, maar misschien denken we er te weinig aan. Ik zeg invoeren die dames in een nieuw te bouwen project!
Het droevige is niet dat er minder vrouwennamen zijn, maar het moeten….