Alphakerk gestopt

Het Dorpshuis waar de Alphakerk elke zondag haar diensten hield (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Alphakerk Amstelland bestaat niet meer. Op 7 januari werd in het Dorpshuis van Kudelstaart de laatste dienst gehouden. De kerkgemeenschap die negentien jaar geleden werd opgericht door onder meer dominee Steve van Deventer, liep de laatste tijd dermate terug in ledenaantal dat de raad eind ’23 besloot dat stoppen de beste optie was.

Volgens Mark Stoffels, lid van de kerkenraad, waren het vooral de jonge gezinnen die naar grotere kerken vertrokken. “Het wegvallen van die groep betekende ook dat de kans op nieuwe aanwas kleiner werd. We hebben overwogen of het samengaan met een andere kerkelijke gemeente een optie was maar ondanks de goede contacten hebben we daar toch niet voor gekozen.”
Mark Stoffels (Foto archief AV/Jaap Maars)

Gezamenlijke kerkdiensten
De Alphakerk werd in 2005 opgericht vanuit het gedachtegoed van de Alphacursus die in veel kerken sinds de jaren ’90 worden gegeven. Door deze basiscursus over het christendom konden mensen die tot geloof kwamen, aansluiting vinden in het nieuwe kerkgenootschap. De Alphakerk trok de laatste tijd veel op met de twee andere kerken in Kudelstaart; de Rooms-Katholieke Sint Jan en Samen Op Weg Gemeente De Spil. Zo werden er onder meer gezamenlijke kerkdiensten georganiseerd. Ook maakte de Alphakerk samen met zes andere plaatselijke kerken deel uit van het overkoepelende platform Aalsmeer over Hoop.

Sterk in omzien naar elkaar
Een kerk stoppen gaat je niet in de koude kleren zitten weet Stoffels. “We zijn lange tijd als een gezin geweest voor elkaar waarin je wordt gezien maar ook gemist als je er een keer niet bent. Als gemeenschap waren we sterk in het omzien naar elkaar. Een levendige kerk, actief zowel naar buiten als naar binnen. We voelen daarom dat we de zorgplicht hebben voor het deel van de leden dat nog geen nieuwe kerk heeft gevonden. Al merken we dat het niet voor iedereen eenvoudig is want een kopie van de Alphakerk is er niet. We houden daarom de komende tijd samenkomsten op zondagmiddag in huiselijke sfeer zodat mensen in de ochtend op zoek kunnen naar een kerk die bij hen past.”
Emotioneel
Tijdens de slotdienst op 7 januari werd er volgens Stoffels met elkaar teruggekeken op de jaren die geweest waren. “Dat was een emotionele samenkomst. We hebben toch lange tijd lief en leed met elkaar gedeeld. Om voor de laatste maal de deuren van het Dorpshuis achter ons te sluiten was heel onwerkelijk.”
Lopende activiteiten als jeugdalpha, vrouwendagen en mannenweekeinden worden voortgezet, zij het niet meer onder de vlag van de Alphakerk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin