Geloof In Aalsmeer: De Alphakerk

Volgens het onderzoek ‘God in Nederland’ gaat het hard met de ontkerkelijking in Nederland. Ruim 80 procent van de bevolking komt nooit of bijna nooit meer in een kerk en slechts 14 procent gelooft nog in een persoonlijke God. Hoe zit het met de kerken in Aalsmeer? Zijn die nog wel levensvatbaar of lopen die ook hard terug in ledenaantal?
 
In deze serie gaan we op zoek naar het geloof in Aalsmeer. We bezoeken de samenkomsten van de plaatselijke kerken en hopen meer te weten te komen over de manier van kerk zijn, hoe mensen hun geloof beleven en wat de kerk doet voor de samenleving. Vorige week bezocht onze niet kerkelijke verslaggeefster Leni Paul samen met fotograaf Jaap Maars de Alphakerk.
 

'JEZUS IS ONZE LEIDSMAN'

 
Een zondagse kerkdienst in Dorpshuis Het Podium in Kudelstaart. Hier resideert elke zondag Alphakerk Amstelland. Als verslaggeefster en fotograaf beleven we hier een opgewekte zondagmorgen te midden van een klein gezelschap vol blije mensen: “Jezus is ons voorbeeld”.
 
Het loopt niet storm deze ochtend. Zo'n 45 volwassenen en kinderen zijn aanwezig. Waar op vaste dansavonden de beentjes van de vloer gaan, de linedanceclub er ingewikkelde pasjes onder de knie probeert te krijgen en de Kudelstaartse toneelvereniging het publiek nu al tientallen jaren naar deze zaal trekt, is hier sinds dertien jaar op zondagochtend de kerkdienst van de Alphakerk Amstelland.
 
Toegewijde discipelen
Is het een kerkdienst? Op de website lees ik dat de betrokkenen zelf liever spreken van een ‘religieuze organisatie’ die sinds januari 2005 zich presenteert. Een uitnodigende en zich ontwikkelende gemeenschap waarin mensen veranderen in toegewijde discipelen van Jezus Christus, zo lees ik en zij verwijzen voorts naar Korinthië waarin wordt gesproken van het najagen van de liefde en het streven naar de gaven van de Geest.
 
Missiewerk
“Ja, Jezus is onze leidraad en onze gemeenschap is overal ter wereld,” zegt ons de 46-jarige Mark Stoffels (foto boven). Hij duidt zich aan als een van de vier ‘oudsten’ in de Alphakerk en heeft vanochtend een leidende rol. Dat inderdaad de wereldwijde bekendheid van de Alphakerk wordt nagestreefd, blijkt later uit zijn mededeling dat twee mensen uit deze gemeenschap op dit moment missiewerk verrichten in Myammar en Bangladesh. Voor hen zal later in de dienst gebeden worden. Evenals voor een aantal zieken en andere gemeenteleden met medische problemen die door omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn.
 
Weg met hobbels in den vreemde
Wat ons opvalt is het grote aantal jongeren waarbij de leeftijd varieert van peutertjes, net de wandelwagen ontgroeid tot veel tieners. Onbekommerd rennen de kleintjes opgewekt door de zaal, als de preken beginnen worden ze naar een andere ruimte geleid en zal Stoffels het woord nemen.
 
Leidsman
De Uithoornaar, in het dagelijks leven directeur van de Kasbank in Amsterdam, heeft een heldere stem en is een vlotte prater. Uit het korte gesprek dat we vooraf met hem hadden begrijpen we dat er overeenkomsten zijn met de Pinkstergemeente en met de Levend Evangelie Gemeente.
“We voelen ons thuis in deze gemeente en ons streven is om te leven als Jezus. Hij staat bij ons centraal. We geloven in de Bijbel en Jezus is onze leidsman.”
 
De gemeente straalt naar mijn idee een zekere bekeringsdrift uit, is mijn conclusie naar aanleiding van de gemeenteleden die op reis zijn naar verre oorden. Stoffels: ”We brengen daar de Bijbel, want we willen het evangelie verspreiden. We brengen hoop. Het is een weg met hobbels en daarin moeten wij gewoon recht doorlopen.”
 
Het ene oor in…
Stoffels onderstreept aanschouwelijk zijn woorden door middel van een emmertje met water, potloden en rietjes te tonen hoe het Evangelie kan worden verspreid. In ieder geval: de woorden dienen niet het ene oor in te gaan en er het andere oor weer uit, zo licht Stoffels later de wat onduidelijke handelingen toe. Duidelijk een doordenkertje voor de aanwezigen.
 
Extatisch
Ter opluistering van de dienst speelt een zeer muzikaal gezelschap, bestaande uit een muzikant met een elektrische gitaar, een elektronisch orgel, bespeeld door een casual geklede jongeman en een zangeres, Dyanne Mulder, die een sterke uitstraling heeft met heldere stem. Ze zingt enigszins extatisch, de lof op Jezus en Bijbelse gebeurtenissen. Ze laat zich daarbij niet afleiden door twee vrolijk rondrennende jongetjes en neemt tijdens het zingen zelfs een kind (zoals later blijkt, haar eigen) op de arm.
 
Jeugdweekend
Jongerenwerker Coen doet tussendoor verslag van een jeugdweekend dat onlangs plaatsvond. Met 30 deelnemers uit verschillende Aalsmeerse kerken, de Alphakerk werkt veel samen met andere kerken in het dorp, werd er in Brabant een 'Youth Alphaweekend' gehouden. Als besluit van een cursus over de betekenis van het Christelijke geloof. Het filmpje wat vervolgens getoond wordt, laat zien dat de jongeren het bijzonder naar hun zin moeten hebben gehad. 
 
Corrie ten Boom
Stoffels gedenkt de horlogemaakster Corrie ten Boom, verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog die met haar ouders veel Joden in haar huis in Haarlem opnam, concentratiekamp Ravensbrück overleefde en na de oorlog evangeliserend de wereld overging. “Een geweldige vrouw,” aldus Stoffels, zij overleed vandaag exact 35 jaar geleden.
 
Welbespraakt
Gastspreker vandaag is Martijn Piet, vaste voorganger bij de Levend Evangelie Gemeente. Met donker jasje, vlot shirt zonder stropdas en op witte sportschoenen bespreekt hij het thema: kracht, roeping en bestemming. Piet beschikt over wat de Fransen ‘flux de bouche’ noemen: welbespraakt en beschikkend over de gave zijn toehoorders mee te slepen met zijn woordenstroom waarbij Bijbelse voorbeelden de zaal in worden gestuurd. Aan een van de doelstellingen van deze religieuze gemeenschap: uitnodigend zijn, waarbij mensen veranderen in toegewijde discipelen van Jezus, lijkt me die ochtend volop te worden voldaan.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Jaap Maars
 
 
(advertentie(s))
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin