Mogelijk grote vertraging nieuwbouwprojecten

Artist Impression 'Tuinen van Hornmeer' (Illustratie (Thunnissen)

Door: Klaas Leegwater. De uitspraak begin november van de Raad van State over het stikstofbeleid is een domper voor woningzoekenden. Nieuwbouwprojecten waarvan de vergunningen nog niet zijn verleend kunnen grote vertraging oplopen door te veel stikstofuitstoot tijdens de bouwfase. In Aalsmeer en Kudelstaart staan de komende jaren een aantal grote woningbouwprojecten op de rol, zeker vijftienhonderd woningen. Tegen een verleende omgevingsvergunning voor een woningbouwproject in de Roerdomplaan is een bezwaarschrift ingediend.

Wat betekent de uitspraak precies voor de bouwprojecten in de gemeente Aalsmeer? Wethouder Bart Kabout kon daar onlangs tijdens de raadsvergadering over de Programmabegroting 2023 nog geen antwoord op geven. “Deze uitspraak is een tegenslag, dit gaat niet meehelpen aan de gewenste snelheid voor nieuwbouwwoningen in onze gemeente. Wat de gevolgen precies zijn, zijn we aan het inventariseren,” aldus de portefeuillehouder. Zodra er duidelijkheid is zal het college de raad informeren.

Aankomend bouwterrein Meervalstraat

Tekort aan experts
De overheid dacht na een stikstofuitspraak in 2019 met een slimmigheidje verder te kunnen bouwen. Het trucje werd begin november getorpedeerd door de RvS. Per project moet nu een berekening gemaakt worden van de stikstofuitstoot die vrijkomt bij de bouw. Als blijkt dat de uitstoot te veel is nabij Natura 2000-gebieden komt de vergunning mogelijk in gevaar. Vanwege een tekort aan experts die deze berekeningen kunnen maken kan dat voor zes tot negen maanden vertraging zorgen, vreest lobbyorganisatie Bouwend Nederland. 

Natura 2000
De stikstofberekening geldt wettelijk tot een afstand van 25 kilometer van een bouwproject. Voor wat betreft de gemeente Aalsmeer vallen Natura 2000-gebieden Botshol (plassen- en moerasgebied in Waverveen), de Nieuwkoopse Plassen, en de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Heemstede en Zandvoort binnen het meetgebied. Projecten waarvan al een vergunning is verleend kunnen doorgaan.  

Hekken langs de Roerdomplaan waar drie appartementencomplexen komen

Elektrische hijskranen
De overheid zou ook ‘stikstofruimte’ kunnen maken voor de bouw door grote uitstoters uit te kopen, bijvoorbeeld veehouders. De uitstootrechten uit hun vergunning kunnen vervolgens worden gebruikt om te bouwen. Tevens kunnen bij de bouw duurzame machines worden gebruikt, zoals elektrische hijskranen en vrachtwagens in plaats van dieselwerktuigen. Er is echter een groot tekort aan dat soort duurzaam materieel en is erg kostbaar.

De komende jaren staat er in gemeente Aalsmeer een aantal grote woningbouwprojecten op het programma waarvan de benodigde vergunningen nog niet zijn verleend. Onder meer: Westeinderhage (270), Hoofdweg-Zuid (300), Oosteindedriehoek (circa 850), Tuinen van Aalsmeer: deelplan Zwarteweg (155), Machineweg (25) en De Tuinen van Hornmeer: Meervalstraat (80). Ook realisatie van de zogenaamde ‘blokkendozen’ in de gemeente kunnen vertraging oplopen, evenals de bouw van kantoren, zonneparken en de aanleg van wegen.

Tekening nieuwbouw Roerdomplaan

Bezwaarschrift Roerdomplaan
Potentiële kopers van een nieuwbouwhuis blijven dus nog in onzekerheid. Als de bouw van het huis gestart is, is er geen probleem. Wie nu een huis dat wordt aangeboden wil kopen, moet afwachten of de vergunning rond komt. Zo start donderdag 17 november door ontwikkelaar Thunnissen de online verkoop van 37 woningen (vrije sector) van het project in de Meervalstraat, later volgt de verkoop van 12 sociale woningen en 31 appartementen. Het vergunningentraject is echter nog niet afgerond. 

Twijfelachtig is nog, en niet alleen door de stikstofuitspraak, de voortgang van de bouw van 61 huurappartementen aan de Roerdomplaan. De omgevingsvergunning werd weliswaar in de zomer verleend, maar deze is vanwege een bezwaarschrift van buurtbewoner(s) nog niet onherroepelijk. Een woordvoerder van bouwbedrijf Heemraad bv zegt dat bij een definitieve vergunning vertraging door de stifstofuitspraak niet van toepassing zal zijn. “Dat heb ik door stikstofspecialisten laten uitzoeken, we kunnen dan gaan bouwen.”  

Natura 2000 gebieden in Europa
Geraadpleegde bronnen: RTL Nieuws,Trouw en Rijksoverheid.nl

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. Kennelijk zijn er in Greenpark géén problemen met vergunningen voor het bouwen van brdrijfsprojecten… Zouden hun stikstofquota niet beter gebruikt kunnen worden voor woningbouw in Aalsmeer?! Bedrijven kunnen nu al geen personeel vinden, dus zorg eerst voor huisvesting!

  2. Krijgen we in de Hormeer een goudkust…… ik zie daar huizen met prijzen van 6 tot ver over de 9 ton!! Dat is lekker voor de WOZ…… ik weet niet wie dit heeft verzonnen maar had daar 50 mooie huizen ingetekend in dezelfde trend als wat er staat dan in een normale prijsklasse, kunnen we weer mensen uit aalsmeer die een huis zoeken helpen, maar het moest natuurlijk weer via een groen masterplan aanbesteed worden. Ik heb het idee dat er steeds meer ontwikkelaars rond lopen met het idee dat het bij de huizenkopers niet op kan en toch wel kost wat het kost betalen. Ga eens een keer normale woningen neerzetten en zeker op deze mooie plek!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel