Weinig animo voor ‘gooi dinsdag de terrassen open’

Restaurant On the Rock

Door: Klaas Leegwater. De nood is hoog bij horecaondernemers, bij veel restaurants en café’s staat het water tot de lippen. Afgelopen dinsdag tijdens de laatste persconferentie over de coronamaatregelen werden er door het demissionaire kabinet voor de horecabranche nog geen versoepelingen aangekondigd. Een actiegroep van 65 lokale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland roept daarom collega’s op om volgende week dinsdag massaal de terrassen open te doen. Bij horecazaken in Aalsmeer is weinig animo om zich bij de actie aan te sluiten.

“Op deze manier kan het niet langer”, zegt Brabander Johan de Vos, initiatiefnemer en woordvoerder van de actiegroep tegen de NOS. “We betalen als  horeca, de reis-, evenementen-, en cultuurbranche nu de rekening voor de coronacrisis. Hij zegt dat de grens is bereikt. “Niet alleen financieel maar ook psychisch. Door het gebrek aan perspectief, maar ook door de beelden van massa’s Nederlanders samen op het ijs en van overvolle parken. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot.”

Het knaagt
Eigenaren van horecazaken in Aalsmeer staan niet te trappelen om vanaf dinsdag de terrassen open te gooien. Alle restauranthouders en café-eigenaren die AalsmeerVandaag donderdag heeft benaderd houden hun bedrijf dicht. “Ik wacht liever nog een paar weken als het wellicht wel mag,” zegt Beatle Raadschelders van Café Op de Hoek in Kudelstaart, “het knaagt ontzettend dat er zo weinig perspectief wordt geboden, je weet niet waar je als horecazaak aan toe bent. Dat roept steeds meer ergernis op, maar ik ga niet afwijken van de regels.”

Spuugzat
Danny van Duinen van Hotel-Restaurant De Jonge Heertjes popelt om vanaf dinsdag zijn terras open te gooien. “Ik wil zeker meedoen, maar niet als eerste of enige. Een aantal andere zaken in Aalsmeer moeten zich wel aansluiten bij de actie. De boete neem ik dan voor lief, het leed is toch al niet meer te overzien. Ik ben de situatie echt spuugzat, kan er slecht van slapen.” Jan Koster van Hotel Chariot en Restaurant Centennial zal ook geen voortrekkersrol vervullen. “Ik vind het een sympathieke actie, maar ga niet de kar trekken. Zodra in Aalsmeer een aantal terrassen vanaf dinsdag open gaan doe ik mee.”

Ben en Tineke van Café Sportzicht

Gaat niet werken
“Wij houden het terras voorlopig gesloten,” zegt Tineke de Koff van  Café Sportzicht. “De boete is veel te hoog en de regering heeft deze maatregel niet ingevoerd om ons te pesten. Ik verwacht dat we pas in mei of begin juni open kunnen, evenals vorig jaar het geval was.” Rob Ojevaar van OH: “Terras openen heeft voor ons nu geen zin. We zijn een avondrestaurant, in het voorjaar is het vroeg in de avond veel te fris om op het terras te zitten. Natuurlijk zijn we de regels mee dan beu, maar dit gaat voor ons niet werken.”

Geen boete riskeren
Thom van Riel van Brasserie De Haven: “Ik baal verschrikkelijk van de langdurige sluiting, we verliezen heel veel omzet. Maar we laten het terras dicht, we houden ons aan de regels. Ik ga geen boete van 4000 euro riskeren. Laten we nog twee of drie weken wachten. De druk op het kabinet wordt nu opgevoerd, wie weet kunnen de terrassen over een maand wel open.” Die mening is ook Jasper Multineddu van restaurant On The Rock toegedaan. “Ik begrijp het statement heel goed, maar On The Rock gaat pas open als het is toegestaan.”

Komt slecht uit
Tenslotte voelt ook Jorn Varenhorst van Café De Zwarte Ruijter er niets voor zich aan te sluiten bij de actie. “We geloven niet dat dit de oplossing is. Het is beter om te wachten op een kabinetsbesluit. Daarnaast komt een terrasopening ons op dit moment heel slecht uit, in verband met uitvoerige werkzaamheden aan de N196 ondervinden we momenteel veel overlast voor onze deur. Dat is niet prettig zitten op het terras. Naar verwachting is het over een aantal weken voorbij, als het weer mag is het fijn vertoeven op ons terras.”

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Eén reactie

  1. In reactie op het artikel hier boven
    Wil ik wel het terras openen op 2 maart al is het maar om een statement te maken naar de overheid dat het zo niet langer kan .
    Ik als groeiend bedrijf krijg zo weinig steun daar kan ik niet op overleven ik red het niet om nog weer even een paar weken/ maanden te wachten ben het zat .
    En mocht ik de enige zijn in Aalsmeer prima dan maak ik de vuist wel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel