‘Veredelen is de kunst van het weggooien’

(Foto Ton van Eenennaam)

AalsmeerVandaag geeft met regelmaat een podium aan ondernemers die betrokken zijn bij de BusinessClub van FC Aalsmeer. In een kort interview vertellen deze ondernemers wie ze zijn en wat hun motivatie is en geven ze een inkijkje achter de schermen van hun bedrijf. Vandaag de beurt aan Robin Reurings, site manager van Dümmen Orange Aalsmeer.

Door: Jaimy van Eenennaam. Robin Reurings zegt zijn hele leven in de vaste planten te hebben gewerkt. “Toen ik nog op school zat had ik een eigen kwekerij in De Hoef waarbij ik aan een andere kweker leverde. Op een gegeven moment gingen zij stoppen en toen vroeg een andere kwekerij of ik daar wilde werken. Al die jaren heb ik in de vaste planten gewerkt. Bij mijn vorige werkgever had ik altijd interesse in nieuw ontwikkelde soorten planten en ik wilde op een gegeven moment wat dichterbij huis werken. Zo ben ik in 2013 bij Dümmen Orange terecht gekomen.”

De interesse voor veredeling heeft Robin hier kunnen toepassen door de locatie om te bouwen en geschikt te maken voor vaste plantenveredeling.

Dümmen Orange is een veredelingsbedrijf. Hier wordt het zaadje gezaaid en vervolgens gekeken wat voor nieuwe zaailing eruit komt. “Research & development staat bij ons centraal. Wij kruisen planten onderling om alle goede eigenschappen van beide ouders in één plant te krijgen. Hierdoor krijg je een mooie plant met bijvoorbeeld zoveel mogelijk ziekteresistentie erin. De kweker kan ze dan vervolgens zonder problemen kweken. De nieuwe soorten gaan naar productielocaties die daar stekjes van maken die vervolgens verkocht worden aan kwekers. We hebben diverse veredelingslocaties inmiddels waar bijvoorbeeld ook snijbloemen en eenjarigen worden veredeld.”

Dümmen Orange is wereldwijd een van de meest toonaangevende sierteelt gewassen veredelaars en ontstaan vanuit een samenvoeging van verschillende bedrijven. Daardoor komt de benodigde kennis bij elkaar komt en kan een breed pakket aan vegetatief vermeerderde gewassen worden aangeboden.

‘Veredelen is de kunst van het weggooien’ wordt wel gezegd; 95 procent is niet geschikt en wordt weggegooid. “Dat je zo veel weggooit lijkt zonde, maar uiteindelijk hoef je maar één plant over te houden die wel goed presteert. Als iets snel ziek wordt dan gaat het al niet door. Het is een succes als het gewas over de gehele wereld is uitgetest. In Polen extreem koud, in Florida en Zuid-Europa weer extreem warm. Pas als het door de tests komt, wordt het geschikt om het te introduceren bij de kwekers. Er zit een lang proces aan vast voordat het een succes is. Als dat is bereikt kan het naar productiebedrijven, kwekers en ten slotte naar de consument.

Onderscheidend vermogen
Dümmen Orange heeft meerdere knappe koppen die met elkaar de veredeling mogelijk maken. “De kennisdeling van verschillende collega’s bij elkaar maakt ons sterk. Sinds twee jaar hebben wij nu een lab in de Lier en dit is in Europa wel het meest nieuwe en moderne lab wat er is. We kunnen hier veel dingen ontwikkelen en uitvinden. Ook de ziekteresistentie proberen we in onze gewassen krijgen. Daarnaast kunnen we het veredelingsproces in tijd verkorten. Ook zijn wij bezig om veel sneller niet ziektegevoelige gewassen te maken. Zo hoeven we geen chemicaliën te spuiten en de planten gaan langer mee.

Duurzaamheid
De mogelijkheden zijn volgens Robin eindeloos als je kijkt naar kleurencombinaties, plantopbouw en vormen. “Bij heel veel gewassen is nog weinig tot niets onderzocht. Hierin valt nog veel te behalen. Daarnaast is het een uitdaging om ziektes in de gewassen tegen te gaan. Ook komen we soms tegen dat na een kruising de geur weg is. Deze wil je het liefst behouden natuurlijk. De onderzoekstechnieken worden steeds beter en er kan steeds meer en sneller.”

Momenteel is het bedrijf bezig met biologische potten die vanzelf afbreken, veenvrije potgrond en zo min mogelijk plastic. “Ik ben erg voorstander voor duurzaamheid en ben bij verschillende projecten betrokken. De stijgende gasprijzen zijn daarnaast ook een grote uitdaging. We willen ervoor zorgen dat we op een juiste manier produceren en op een juiste manier omgaan met energie. Daarbij staat de branche negatief bekend om het gebruik van chemische middelen. Het zou natuurlijk mooi zijn als je door veredeling planten zo sterk en ziekteresistent kan maken dat chemische middelen niet meer nodig zijn.”

Waarom zijn jullie lid geworden van de Businessclub van FC Aalsmeer? “In eerste instantie zijn we bij de Businessclub van FC Aalsmeer terecht gekomen door de vacature opties die zij aanbieden via werkeninaalsmeer.nl. Destijds moest ik de nieuwe locatie in de Kwakel opzetten en hadden we op korte termijn personeel nodig. Nu hebben we dat goed onder controle. Daarnaast draagt Dummen Orange graag bij aan regionale sportsponsoring.”

website DümmenOrange
facebook DümmenOrange
linkedin Dümmen-orange

Ook lid worden van BusinessClub FC Aalsmeer? Meld je hier aan. Houd tevens onze LinkedIn-Pagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Lees vorig bericht

Werkgroep start campagne: haal hekken Hogedijk weg

Lees volgend bericht

Nieuwe ESA directeur pleit voor meer bewegen


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *