Het beeld van gamers met spellen op een disk of cd-rom (die ja) staat nog scherp op het netvlies. Het idee dat ook een computerspel in de winkel gekocht wordt en fysiek mee naar huis wordt genomen. Disks met games erop zijn op dit moment weliswaar nog steeds gewoon in de winkel te koop, maar het is overduidelijk dat online gamen aan een forse opmars bezig is. Uit cijfers blijkt dat de wereldwijde omzet uit online games in 2017 59,2 miljard Amerikaanse dollar bedroeg, ofwel 53,6 miljard euro. Dat is bijna het dubbele van de omzet van PC-games in datzelfde jaar, die op een 'magere' 33 miljard dollar (29,9 miljard euro) bleef steken.
De enorme groei van het aantal (mobiele) online games is mede te danken aan de ongekende populariteit van Apple en Android telefoons en tablets. Veel van dit soort games, waaronder Pokemon Go, zijn gratis te downloaden en te spelen, wat het vanzelfsprekend extra aantrekkelijk voor gamers maakt. Zo’n weggeefactie lijkt voor de makers van de games op het eerste gezicht niet bepaald lucratief, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Games die ook maar enigszins een populaire status bereiken en zodoende vrijwel dagelijks door een miljoenenpubliek worden gespeeld, kunnen volop financieel profiteren van het vertonen van reclameboodschappen in de speelbare apps.
Daarnaast bieden diverse games ook de optie om extra functionaliteit aan spelers beschikbaar te stellen als die bereid zijn om daarvoor te betalen. Bij een game met miljoenen gebruikers is een heel klein percentage dagelijkse kopers op jaarbasis voor de gameontwikkelaars al snel een erg interessante inkomstenbron.
Supersnel internet vaak niet nodig
Een groot voordeel van online mobiele games is daarnaast dat de speler meestal niet over een supersnelle internetverbinding hoeft te beschikken om er plezier aan te kunnen beleven. In de meeste gevallen biedt zelfs het goedkoopste internet al meer dan voldoende bandbreedte om er goed mee uit de voeten te kunnen. Dat laatste geldt overigens niet alleen voor de meeste games in de verschillende appstores, maar ook voor de zogenoemde casual games die op websites zoals Spele.nl en Funnygames.nl te vinden zijn.
Het ruime aanbod van maar liefst ruim 9.000 verschillende spellen dat er op deze sites te vinden is, bestaat hoofdzakelijk uit gemakkelijk speelbare spelletjes waarmee een verloren uurtje op een leuke wijze kan worden ingevuld.
Echte gamers verlangen naar meer
Grafisch zien de hierboven genoemde games er meestal wel verzorgd uit, maar ze vallen vanzelfsprekend in het niet bij het aanbod dat onder andere via het Steam platform of via Google Stadia ervaren kan worden. In het laatstgenoemde geval komt de gamer zelfs helemaal niet meer fysiek in het bezit van een game en speelt alle actie zich letterlijk op een cloudserver in een datacenter van Google af. Hierbij gaat het overigens wel vaak om zwaardere games, waarvoor goed internet vaak een vereiste is. Wie de voorkeur geeft aan spelen tegen (met) vrienden op het internet, heeft aan het goedkoopste internet vrijwel zeker niet genoeg.
Tekst en beeld: 24 webvertising
54