Door: Leni Paul en Arjen Vos. En weer verrees er in dorp een restaurant met een bijzondere keuken. In het pand op de hoek Dorpsstraat/Zijdstraat wat vooral bekend stond als de modezaak van Broeckmans, is er de laatste maanden driftig verbouwd, getimmerd en geschilderd. Het markante pand uit het begin van de vorige eeuw veranderde na jaren leegstand in een culinaire eetgelegenheid. De grote glimmende letters op de gevel laten aan duidelijkheid niets te wensen over: Indian Grill Restaurant.
De 48-jarige Abid Hussaing is terecht trots op zijn onderneming. De Pakistaan is geen onbekende in de wereld van de horeca: in Amsterdam beheerde hij eerder een restaurant en is hij mede-eigenaar van enkele winkels. “Maar ik wilde ook buiten Amsterdam graag een Indiaas restaurant beginnen,” aldus de vriendelijke en gastvrije uitbater die met plezier een rondleiding geeft door het ruime en smaakvol ingerichte eetgelegenheid. Daarbij wordt de keuken niet overgeslagen.
Monnikenwerk
De zaak is in bijna een jaar tijd gronding en ingenieus verbouwd. Door gebruik van passende materialen en dito kleurstelling, alles ontsproten aan het brein van Hussaing zelf, herinnert niets meer aan de herenkostuums en de dameskleding van ooit. Of het zouden de twee imposante zuilen in het midden van de ruimte moeten zijn die al tientallen jaren een plaats innamen in de ooit gerenommeerde modewinkel. Opvallend zijn vooral de versieringen vervaardigd van duizenden houten latjes. Een monnikenwerk is dat geweest. Elk latje apart gelakt, gelijmd en vastgeniet. Het heeft iets weg van de stapelhoutjes van het kinderspel Jenga. Oog voor detail komt overal in terug. In de zorgvuldig bewerkte bakstenen muren, de verlichting, het drankenrek in de vorm van opgestoken duimpjes (likes) en vooral de toiletgroep waarin hightech materialen zijn gebruikt.
Terras
Van wat vroeger de etalage was, is een soort opkamer gemaakt. Door de openslaande deuren is het terras te bereiken. Maar nu nog niet, er ligt een plan klaar om een houten vlonder aan te leggen waarmee de schuine oploop wordt bedekt. Hussaing hoopt dat het nog deze zomer in gebruik kan worden genomen.
Verre oorden
De rondleiding gaat zoals gezegd door de brandschone keuken die voorzien is van de modernste uitrusting. De vrolijk geklede en goed gemutste keukenstaf wijst ons op de vele kruiden die er bij het runnen van een op het verre oosten gerichte keuken worden gebruikt en toegepast. Ongewild word je door de prikkelende geuren meegenomen naar verre oorden en dan met name Pakistan en India. Om een keuken te realiseren in een voormalige kledingzaak is volgens Hussaing een hele toer geweest. Met een afzuiginstallatie die het pand via het dak verlaat, is er voor de nabije omgeving geen enkele overlast. Alle geurtjes worden opgevangen, zo belooft Hussaing.
Dikke voldoende
Dan het eten, een toch niet onbelangrijk aspect in dezen. Hussaing laat zijn koks van Pakistaanse, Indiase en Nepalese afkomst een paar gerechten bereiden om te proeven. Van pittig naar mild naar zoet. Op tafel komen een tikka massala, curry en mixed grill om je vingers bij af te likken. Opgediend in traditioneel Indiaas servies en ook hier weer het oog voor detail met een tomaat in de vorm van een kroon gesneden als garnering. Wat ons betreft is niet alleen de kennismaking geslaagd maar scoort ook de keuken een dikke voldoende. Ondanks de hoeveelheid eetgelegenheden in Aalsmeer kunnen we concluderen dat Indian Grill Restaurant een aanwinst is.
Foto’s Arjen Vos