Heerlijk wandelen langs Vuurlijnpad

Vuurlijn vanaf Aalsmeer richting De Kwakel

(Advertorial) De zomer is begonnen en dat is de perfecte moment om er op uit te trekken. Een stevige wandeling combineren met een portie geschiedenis? Het kan met de zeventien kilometer lange wandeling over het Vuurlijnpad. Tijdens de wandeling wisselen forten, oude treinstations, de Westeinderplassen en een spoordijk elkaar af.

Voormalig treinstation aan de Stommeerweg

De wandeling start aan het oude treinstation van Aalsmeer, waar ook een (onbewaakte) parking is voorzien. Wie zijn auto hier ook daadwerkelijk parkeert, is bij voorkeur een klein beetje kritisch op de plek. Veel mensen realiseren zich niet dat een typische autoverzekering geen krassen of schade dekt als gevolg van het onvoorzichtig parkeren van een ander. Kies dus altijd een ruime plek – iets wat hier overigens prima mogelijk is. In vroeger tijden pakte men hier overigens niet de auto, maar de trein. Het oude treinstation was tussen 1915 en 1973 een halte op de beroemde Haarlemmermeer-spoorlijnen. Vanaf hier voert de route richting het Oosteinder, waar hij langs een ander voormalig en klein station loopt. Tussen Amstelveen en Uithoorn voert de wandeling de wandelaar over een onverhard deel van de spoordijk, een modderige en oneffen spoorbaan.

Fort bij Kudelstaart

Stelling van Amsterdam
Daarna vervolgt de wandeling zijn weg naar de Stelling van Amsterdam, een militaire verdedigingslinie rond Amsterdam die wel 135 kilometer lang is. De verdedigingslinie bestaat uit tientallen dammen, forten en sluizen, die onderling verbonden zijn door liniewallen en dijken. Dit ingenieus systeem werd bedacht om tijdens de wereldoorlogen de vijand buiten te houden. Sinds 1996 is de Stelling van Amsterdam door UNESCO erkend als Werelderfgoed. Aan de kant van Aalsmeer staat Fort Kudelstaart. In de frontwal ontwaart men nog de betonnen opstelplaatsen die voor geschut werden gebruikt en de houten bankjes waar de troepen schuilden. Tegenwoordig is Fort Kudelstaart een prachtige jachthaven, waar de ligplaatsen een mooi uitzicht over het water bieden. In de zomer is het een bekende vertrekplaats voor vele watersportactiviteiten.

De watertoren

Westeinderplassen
Als laatste brengt de wandeling de wandelaar naar de Westeinderplassen. De wandeling biedt een prachtig uitzicht over de plas en de omliggende eilanden. De Westeinderplassen zijn een rijk watergebied dat bestaat uit een grote en vele kleinere plassen, die onderling verbonden zijn via kleine sloten. Tussen de plassen bevinden zich grazige eilandjes die vaak toegankelijk zijn voor het publiek. De ware publiekstrekker van de Westeinderplassen is de watertoren. Deze toren wordt beschouwd als een van de prachtigste watertorens van Nederland. De robuuste watertoren is een architectonisch hoogtepunt in art-decostijl. Het officiële Rijksmonument is geopend voor het publiek. De toegang op het gelijkvloers is gratis maar om van het panoramische uitzicht tot aan de haven van IJmuiden en de Dom van Utrecht te kunnen genieten, betaalt de bezoeker een kleine prijs.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

 

Eén reactie

  1. De vuurlinie wandelaar kan op dit moment beter niet gaan kijken bij de Westeinderplassen. Op deze geplaatste foto is de oude (mooie) situatie te zien. Nu is het slechts een bouwplaats waar je totaal geen zicht meer hebt op onze mooie plas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel