Groenteman ziet brood in pand Biedronka

Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Het lijkt er sterk op dat eind dit jaar of begin 2023 groente- en fruitzaak Wessels zich zal vestigen in het voormalige pand van Poolse supermarkt Biedronka in de Ophelialaan. De winkel werd in december 2020 getroffen door een aanslag met waarschijnlijk een granaat, verwoestende schade was het gevolg. 

“We zijn er vrijwel uit met de eigenaar, alleen de handtekening ontbreekt nog,” reageert Ben Wessels als hem dinsdag in het dorpscentrum gevraagd wordt of het klopt dat hij zijn intrek gaat nemen in het nu nog verminkte pand. Wessels zou liever hebben dat het nieuws nog niet aan de grote klok wordt gehangen, maar zegt ook dat het al als een lopend vuurtje door Aalsmeer gaat en hij er vaak over wordt aangesproken.   

Toegevoegde waarde
Ben Wessels is samen met zijn broer eigenaar van een groente- en fruitwinkel aan de Koninginneweg in Amsterdam en staat elke dinsdag met een marktkraam op het Praamplein. De ondernemer denkt dat een winkel met groente en fruit in de Ophelialaan een toegevoegde waarde zal hebben in de winkelstraat. “Een uitgebreid assortiment, dagmaaltijden, vers geperste sapjes en nog veel meer lekkers,” neemt Wessels een voorschot op zijn intrek.

Terughoudend
Honderd procent in kannen en kruiken is de vestiging van Wessels in Aalsmeer nog niet. De eigenaresse van het pand wil een en ander niet bevestigen en reageert terughoudend. “Ik wil er niet op ingaan. Er moet verzekeringstechnisch nog een aantal zaken worden opgelost met betrekking tot de aanslag. Tot die tijd heeft praten over de toekomstige bestemming van het pand geen zin. Belt u mij na de zomer nog maar eens terug.”

Jumbo
Een groente- en fruitwinkel is er nu niet in de Ophelialaan. Vijf jaar geleden stopte de groentezaak van André Dijt naast restaurant Oh! Dijt had de winkel in 2013 overgenomen van Fruit Speciaalzaak Duys Vers die daar vanaf begin 2000 zijn intrek had genomen. Tegenover supermarkt Jumbo was er een aantal jaren geleden een korte periode de Marokkaanse winkel Marrakesh gevestigd met groente en fruit. Jumbo heeft de verbouwing achter de rug en opende gisteren de deuren met onder meer een uitgebreidere groente-fruitafdeling.

Zwaar beschadigd
In de nacht van 7 op 8 december 2020 raakte het pand van de Poolse supermarkt aan de Ophelialaan door een explosie, veroorzaakt door een handgranaat of landmijn, zwaar beschadigd. De bewoner van het huis boven de supermarkt raakte gewond en moest uit haar woning worden gered. Nog geen 24 uur later ging er een explosief af bij een Poolse supermarkt in Beverwijk. De winkels in Aalsmeer en Beverwijk bleken van dezelfde eigenaar te zijn. 

Rivaliserende partijen
Ook later volgden er nog aanslagen in het land op ‘Poolse supers’. Voor de aanslag in Aalsmeer is inmiddels de vermoedelijke dader opgepakt. Eind vorig jaar tijdens een voorbereidende zitting zei een advocaat van een van de verdachten dat vermoedelijk sprake is van twee rivaliserende partijen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De raadsvrouw beriep zich daarbij op informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie (de ‘geheime dienst’ van de recherche) die in het dossier is beland.

Het pand is begin dit jaar vrijgegeven door het OM. Als de verzekeringsperikelen zijn opgelost zal het nog maanden duren voordat de winkel is herbouwd en kan worden ingericht door de nieuwe huurder.

Foto’s Arjen Vos

Eén reactie

  1. Mag anders ook wel in dorp. Ruimte zat en dikke kans van slagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin