‘Duurzaamheid moet je doen’

Netwerken na afloop van de Meer voor Ondernemersavond

Door Arjen Vos. “De duurzaamste vorm van energie is de nog niet opgewekte energie,” sprak Edwin Oskam van de Metropool Regio Amsterdam op de recente Meer voor Ondernemersbijeenkomst. Een doordenkertje voor de aanwezigen bij de Loogman Groep, die deze keer de gastheer was van de Businessclub van FC Aalsmeer. Zo werden de aanwezigen deze avond nog veel meer geprikkeld om na  en mee te denken over het thema CO2 reductie in een circulaire economie.

Maurice Groeneveld trapte namens zijn werkgever Loogman af en gaf een inkijkje in het bedrijf dat groot is geworden met tanken en wassen maar daarnaast nog veel meer activiteiten ontplooit zoals bijvoorbeeld goederenopslag en het runnen van een golfbaan. Ook Loogman gaat stap voor stap naar een circulaire economie met over een jaar zero emissie zones, in 2030 55 procent hernieuwbare energie om in 2050 op 100 procent circulair uit te komen.

Edwin Oskam vertelt

Hoopgevende ontwikkeling
Ook MRA heeft ambitieuze plannen. Zo is de doelstelling volgens programma manager energietransitie Edwin Oskam dat het energieverbruik binnen de Metropool Regio structureel 15 procent lager moet. Er zijn reeds maatregelen genomen die effect sorteren. Met bijvoorbeeld het doven van de lichten op de Zuidas, voorlichting over koel en vriesinstallaties bij ondernemers en campagne ‘Zet ook de knop om’, is er zelfs al bijna 19 procent op energie bespaard in de hoofdstad. Een hoopgevende ontwikkeling. Zijn collega Lex Hendriksen, senior programmamanager hoopte aanwezigen die nog twijfelen aan nut en noodzaak van energietransitie te overtuigen ‘dat het er toch echt van gaat komen’. “Het gaat om het veranderen van gedrag maar veel mensen zitten nog in de fase van verontschuldigen. Die zeggen: ‘mijn dak is nog niet afgeschreven dus ik begin nog niet aan zonnepanelen’. Denk aan afvalscheiding en de sigaret, we hebben nog een lange weg te gaan. Dé manier om te veranderen is als producenten anders gaan produceren,” zo gaf Hendriksen de aanwezige ondernemers denkvoer mee.

Lex Hendriksen

Wereld te winnen
Er werden meer uitdagingen aangestipt, aangetoond met sheets. Zo ging het onder meer over de ’textieldeal’ waarbij gemeld werd dat er op dit moment 44 procent textiel in het restafval terecht komt en slechts 1 procent van alle textiel gerecycled wordt. Daar valt dus nog een wereld te winnen èn te verbeteren. De spreker hield ook min of meer zijn hart vast as het gaat om de verwerking van de nieuwe afvalberg in de vorm van afgedankte zonnepanelen en batterijen die er een keer aan zit te komen. “Duurzaamheid moeten we doen,” zo besloot hij, “met elkaar want het is onvermijdelijk dat het eraan komt.”

Robert van der Meer

Uit de auto op de fiets
Afsluitende presentatie was door Robert van der Meer, eigenaar van de Kudelstaartse rijwielwinkel Meer voor Fietsen die een warm pleitbezorger was voor de elektrische fiets, waar hij een ruime keuze in heeft. “Mensen moeten uit de auto en op de fiets. Wij kunnen ze helpen om zorgeloos te fietsen met een leaseplan waarbij we een compleet pakket leveren waar onderhoud bij inbegrepen zit. Dat is duurzaam en comfortabel,” aldus Van der Meer waarna er zoals gebruikelijk op deze avonden weer alle tijd was om te netwerken.

(Foto’s Arjen Vos)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin