Waarom fietsverbod niet op raadsvergadering kwam

Donderdag kwam er op de raadsvergadering géén openbaar debat over fietsverbod dat B&W op een deel van de Middenweg wil instellen. Bram Heijstek (HAC) had een interpellatiedebat daarover tijdig aangevraagd, maar dat werd afgewezen. Reden: de aanvraag voldeed volgens de gemeente niet aan de eisen.

Heijstek had namelijk in zijn aanvraag geen vraag gesteld. Interpellatiedebatten, over (doorgaans) actuele onderwerpen die niet op de agenda staan, zijn bedoeld om B&W ergens over aan de tand te voelen – en daar horen volgens het reglement van orde vragen bij.

Meerdere pogingen
Meermaals heeft de griffie, de ondersteuningsafdeling van de gemeenteraad, de HAC'er verzocht om alsnog vragen te stellen, “echter zonder succes”. Hij wilde er, ondanks verzoeken daartoe, evenmin over in gesprek gaan.

Het raadslid was in zijn wiek geschoten over de weigering en ventileerde dat vlak voor de raadsvergadering via de HAC-facebookpagina. Het ging Heijstek erom aan de kaak te stellen dat niet alle bedrijven aan de Middenweg vooraf zijn benaderd over het fietsverbod. Dat terwijl burgemeester Jeroen Nobel in antwoord op zijn eerdere schriftelijke vraag daarover bezwoer dat dat juist wel is gebeurd.

Leugen
Volgens Heijstek probeert B&W te voorkomen dat er publiekelijk over gesproken wordt, “zodat de inwoner niet hoort dat de raad en burgers worden voorgelogen”. In Den Haag krijg je dan een motie van wantrouwen aan je broek, stelde hij. “In Aalsmeer niet, want die zijn het gewend besodemieterd te worden.”

B&W wil het fietsverbod instellen vanwege de onveilige verkeerssituatie op het stuk Middenweg tussen het bedrijf FloraPlus nabij de fietsbrug en de T-splitsing van de Middenweg. De vele vrachtwagens vormen er een gevaar voor fietsers, die geen vrijliggend wegdeel voor zich beschikbaar hebben.

Niet online
Voordat het verbod van kracht wordt, wordt de gebruikelijke inspraakprocedure doorlopen. Op basis van de ingediende reacties past B&W de regeling al dan niet aan. Sinds vorige week ligt het verkeersbesluit ter inzage, zes weken lang.

Het (ontwerp)besluit is uitsluitend op het gemeentehuis in te zien (bij de centrale balie). Op de gemeentelijke website is het niet terug te vinden. Dat gebeurt nooit met zulke besluiten, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Foto: het deel van de Middenweg waar straks het fietsverbod gaat gelden. (foto AV-archief)

2 reacties

  1. Men komt niet weg door zich te verschuilen achter regels van een interpellatiedebat om zaken toe te dekken in plaats van die te bespreken. Ook hier geldt: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.” Bram Heijstek verdient én heeft een punt.

  2. Fijn, dat onze griffie goed functioneert. Waar het dhr. Heijstek om gaat heeft wat mij betreft geen verdere aandacht verdiend; dan had hij de procedure maar moeten volgen (en dan had hij zijn punt wellicht kunnen maken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel