Door: redactie. De Polish Culture Day die zaterdagmiddag in het Flower Art Museum werd gehouden, bracht culturen bij elkaar waarmee het bijdroeg aan de versterking van de onderlinge banden. Belangstelling voor het evenement was zo groot dat het al vroegtijdig was uitverkocht.
Met het festival, een initiatief van en samenwerking tussen FAM en de stichting Polish Culture Nederland, werd een voorproefje genomen op de Nationale Bevrijdingsdag die twee dagen later plaats zou vinden. De dag stond deels ook in het teken van de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland. In dat licht bezocht ook de Poolse premier Donald Tusk Nederland en hield hij de 5 mei lezing in Wageningen.
De aanwezigen in het FAM ervoeren zaterdag hoe beide landen met elkaar verbonden zijn in woord, muziek, kunst maar ook in smaak. Er was een uitgebreide proeverij waarmee de Poolse keuken liet zien wat het aan lekkernijen in zich heeft. Van ‘onbekend maakt onbemind’ was deze dag geen sprake, vooral niet waar het om eten ging.
Met een gevarieerd programma vol sprekers en musici beleefden de aanwezigen een geslaagde middag. Tussendoor konden de werken van negen Poolse kunstenaars bewonderd worden die nog altijd (tot 18 mei) in het museum te zien zijn. Fijn voor met name de Nederlandse bezoekers was dat alle presentaties in het Nederlands gehouden werden.
(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Sparnaaij Juweliers)
2 reacties
Het was een heerlijke middag met overheerlijke hapjes!
Als eigenaresse van AVA Embassy Catering en als Poolse vrouw die al meer dan twintig jaar in Nederland woont, wil ik mijn grote dank uitspreken voor de kans om deel uit te maken van deze bijzondere dag: de Polish Culture Day in het Flower Art Museum. Het verzorgen van de catering voor zo’n betekenisvol evenement was voor mij niet alleen een professionele eer, maar ook een persoonlijk genoegen.
Ik geloof dat de keuken één van de meest directe en universele vormen van cultuur is – het spreekt tot mensen via het hart, de smaak en herinneringen. Met trots presenteerde ik de gasten de rijkdom en veelzijdigheid van de Poolse culinaire traditie – van landelijke gerechten tot oude recepten uit de Poolse adel, gevormd door eeuwenlange invloeden uit Oost en West. Smaken van de kindertijd, geuren van de bossen en velden, en warmte van grootmoeders keuken – dat alles probeer ik te vertalen naar een eigentijdse culinaire ervaring.
Weinigen weten dat de Poolse keuken al in de 17e eeuw haar weg vond naar Nederlandse tafels via handelsroutes, koninklijke huwelijken en Europese reizen. Vandaag de dag herstellen we die smaakvolle dialoog opnieuw – ditmaal via gedeelde feestmomenten en historisch bewustzijn.
Het was geweldig om de reacties van de Nederlandse gasten te zien – hun nieuwsgierigheid, openheid en waardering voor wat ooit ‘onbekend’ was, maar nu geliefd en smakelijk werd. Dat is voor mij de mooiste beloning – als kok én als ambassadeur van de Poolse keuken.
Mijn oprechte dank aan de organisatoren en alle aanwezigen. Ik blijf graag beschikbaar voor toekomstige evenementen – met trots, passie en een koelkast vol smaken van de Wisła. De Poolse keuken heeft nog veel te vertellen.
Met warme groet,
Dorota Martinez
AVA Embassy Catering