‘Vrolijk gezelschap’ ondernemers spreekt CDA-topper aan

Hoge gasten gisternamiddag op @BorrelAalsmeer in restaurant Welkom Thuis? Zo mag je dat zonder meer noemen. Wel was de kleur nogal beperkt, want er was uitsluitend CDA-groen te zien, buiten het omvangrijke, gemêleerde gezelschap netwerkende ondernemers. Maar dan had je ook wat: op enkele vierkante meters lijsttrekker voor de Eerste Kamer en huidig fractievoorzitter Elco Brinkman, landelijk partijvoorzitter Ruth Peetoom en provinciaal lijsttrekker en gedeputeerde Jaap Bond.

Dat was nog niet eens alles, want ook de provinciale nummers 4, oud-interim-burgemeester Theo van Eijk, en 6, lokaal CDA-partijvoorzitter Hermen de Graaf uit Kudelstaart, gaven acte de présence. Plus enkele lokale CDA-raadsleden, allemaal even welgemutst.

Gezien worden
Natuurlijk waren de christendemocraten op verkiezingstoernee. Dat stak Brinkman, die vanaf het podium de ondernemers kort mocht toespreken, niet onder stoelen of banken.

Maar nee, het was geen kleffe CDA-propaganda. De ondernemers mochten wat hem betreft uiteraard stemmen wat ze willen. Goed, liefst CDA, maar áls ze maar gingen stemmen volgende week woensdag. Het CDA vond hij in dat geval niet de slechtste keuze. “We mogen weer gezien worden,” zei hij niet zonder trots. Om er relativerend aan toe te voegen dat “we de wijsheid niet in pacht hebben”.

Somberheid alom
Hij was aangenaam verrast bij zijn entree op de regionale netwerkborrel voor ondernemers. Brinkman proefde het meteen, dit is een “vrolijk gezelschap”. Dat was tenminste wat anders dan Den Haag, waar “sombere verhalen” volgens de CDA-topper de boventoon voeren. Ook “in den lande” was de sfeer maar zozo. Een sfeer van “alles verandert, niets is meer herkenbaar, we moeten innoveren, als je oud ben heb je geen pensioen. Kortom, somberheid alom.”

Nee, dan Aalsmeer. Hier trof Brinkman mensen die aangeven: “Hou op met dat gesomber! Wij hebben ook een zieke moeder, wij ondervinden ook zelf narigheden, het is ook niet altijd koek en ei met ons bedrijf, maar wij willen wel Aalsmeer, de streek en de provincie verder helpen,” stelde hij.

Fnuikend
“Vrolijkheid, durf, ondernemerschap, dat moeten we terugwinnen in ons land.” Dat sprak hem zo aan in de ondernemers die hem gisteren omringden. Het zijn mensen met lef, mensen die niet elk risico uit de weg gaan.

Het ondernemersklimaat moet dan ook verbeteren, concludeerde hij. Weg met de “vijandigheid tegen ondernemers”. Maak het ze alsjeblieft niet alleen maar lastiger, zorg dat ze niet te veel beperkt worden en via allerlei constructies hoger belast worden. “Het is fnuikend als ze voortdurend op hun vingers getikt worden.”

Meer waardering
In zijn ogen horen ondernemers meer “waardering” te krijgen. Brinkman ging ervan uit dat de ondernemers in Welkom Thuis van hun werk houden, ambities hebben en het stadium voorbij zijn dat ze “het systeem, het kabinet of de regels” de schuld van alle ellende geven.

“Ze gaan er zélf voor,” en dat sprak Brinkman aan. “Dat is de beste garantie voor de toekomst van ons land.”

Graag op bezoek
Organisator Ingrid Claasen, vorig jaar nummer 9 op de lokale CDA-kandidatenlijst, legde in een inleidend woordje uit hoe de CDA-prominenten bij @BorrelAalsmeer verzeild raakten.

Het was heel eenvoudig, oud-burgemeester Theo van Eijk zelf had haar gebeld. “Hij kwam graag weer eens naar de borrel. Maar, zei hij, ik neem wel een paar mensen mee,” aldus Claasen. Daar had ze geen bezwaar tegen. Integendeel, ze beschouwde de hoge gasten als slagroom op de taart van de 28ste netwerkborrel die ze in Aalsmeer organiseerde.

Foto's: (van boven naar beneden) CDA-Eerste Kamer-lijsttrekker Elco Brinkman gisteren in Welkom Thuis; luisterende ondernemers (foto's Mariëlle Wegman); Brinkman buiten op de foto met Hermen de Graaf (links) en Dirk van Willegen; gastoptreden van de Dutch Michael Jackson (foto's Arjen Vos)

 

2 reacties

  1. Bedankt voor dit mooie artikel, Han Carpay! De sfeer, de inspirerende woorden van Elco Brinkman zijn heel goed weergegeven hierin. Bedankt Arjen Vos voor het maken van de foto’s.

  2. Politiek gezien loopt het met kroonprinsen niet altijd goed af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin