Thirsa van der Meer: ‘Sterk jongerengeluid broodnodig in de raad’

(Gesponsorde content) Thirsa van der Meer (21) is raadslid namens het CDA. In het dagelijks leven studeert zij rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en vanaf september hoopt zij de master Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden te volgen.

Je zat de afgelopen vier jaar namens het CDA in de gemeenteraad en deze verkiezingen sta je op plek 2. Had je dat vier jaar geleden gedacht?
Nee totaal niet. Ik ging vier jaar geleden als zeventienjarige de verkiezingstijd in met de overtuiging dat ik toch niet verkozen ging worden. Ik was druk bezig met het laatste jaar op het VWO en had nooit verwacht dat een plek in de gemeenteraad een realistisch idee zou zijn. Toen ik uiteindelijk met voorkeurstemmen toch in de raad kon komen zodra ik achttien werd, heb ik eventjes getwijfeld maar heel snel ‘ja’ gezegd. Gelukkig maar, want ik heb het hartstikke naar m’n zin in de politiek! Volgens mij straal ik dat ook uit en doe ik het goed, want de leden van het CDA hebben me op de tweede plek gezet.

Je bent bij jouw benoeming twee maanden lang het jongste raadslid van Nederland geweest. Hoe was dat?
Het is natuurlijk een leuk wapenfeitje dat ik het jongste raadslid van Nederland ben geweest, maar tegelijkertijd laat het ook een structureel probleem in de politiek zien: er staan geen jongeren op de lijst. Jongeren zijn slecht vertegenwoordigd in de gemeenteraad, terwijl zij wel het langst met de genomen beslissingen moeten leven. In Aalsmeer zie je dat helaas ook. Het CDA is de enige partij die mensen onder de 40 jaar op een verkiesbare plek heeft staan, wij hebben er vier, terwijl alle andere partijen vissen uit een vijver met veel oudere mensen. Dat is jammer, want deze mensen begrijpen veel minder goed wat er onder jongeren leeft en waar behoefte aan is.

Vier jaar geleden was je de jongste kandidaat voor het CDA, maar inmiddels niet meer. Wat vind je daarvan?
Ik ben nu 21 jaar dus je zou ergens verwachten dat ik nog steeds de jongste zou zijn, maar helaas ben ik ingehaald door Bernt Adema van zeventien en Justin van Vliet van twintig. Natuurlijk vond ik het ook wel leuk om de jongste in de raad te zijn, maar ik zou het nog veel leuker vinden als zij verkozen worden. Justin en Bernt zijn allebei enthousiast en hebben vanwege hun achtergronden veel kennis die ook in de gemeenteraad hard nodig is. Daarnaast zou ik het fijn vinden als het CDA een nog sterker jongerengeluid kan laten horen in een gemeenteraad die niet alleen bestaat uit mensen van 65 jaar of ouder. Met deze twee kandidaten heeft het CDA naar mijn mening nieuw politiek talent binnengesleept.

Is het verkiezingsprogramma van het CDA ook gericht op jongeren?
Zeker. In ons programma hebben we duidelijk aangegeven dat er snel vaart gezet moet worden achter de vijf grote woningbouwprojecten die nog op stapel liggen. Te vaak vervalt de gemeenteraad in pietluttige discussies waardoor projecten onnodig veel vertraging oplopen. Als we willen dat jongeren in Aalsmeer en Kudelstaart kunnen wonen, dan zullen we niet alleen moeten praten met elkaar maar ook moeten bouwen. Ook wil het CDA een evenementenfonds oprichten om de organisatoren van evenementen financieel te ondersteunen. Op deze manier kunnen er zoveel mogelijk evenementen doorgaan en blijft de gemeente ook voor jongeren bruisen.

Heb je nog laatste toevoegingen?
Ga 16 maart in elk geval stemmen, jouw stem doet er hoe dan ook toe. Als ik dan nog een klein stemadvies mee kan geven, stem dan op een jongere. Het CDA heeft er drie, dus keuze zat zou ik zeggen! Het CDA weet wat er leeft onder jongeren en schuift hun mening niet zomaar aan de kant. Als jij jezelf ook vertegenwoordigd wil zien in de gemeenteraad, stem dan op het CDA.

(Foto CDA)

 

Lees vorig bericht

VVD praat met Tweede Kamerlid over Schiphol

Lees volgend bericht

Aalsmeer laat punten aan HBOK


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *