Supermarkt Hoofdweg Zuid zo goed als zeker van de baan

De hoek Schoutweg/Zuiderpark waar de supermarkt gepland stond. (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De beoogde supermarkt in het nieuwbouwproject Hoofdweg Zuid in Kudelstaart gaat er zeer waarschijnlijk niet komen. Dat bleek gisteravond tijdens de vergadering Ruimte en Economie waarbij de commissieleden na een ingediend concept amendement van het CDA lieten merken open te staan voor het weghalen van de discounter uit de startnotitie. Op donderdag 27 januari valt het definitieve besluit. Het besluitvormingsproces staat onder tijdsdruk vanwege mogelijk nieuwe wetgeving komende zomer.

Het plan van een tweede solitaire supermarkt (een discounter) was omstreden wegens weerstand van ondernemers uit het winkelcentrum die onder meer vreesden voor omzetverlies door het missen van impulsaankopen. Daar kwam bij dat winkeliers en omwonenden vinden dat ze niet goed zijn betrokken bij het participatietraject van de nieuwbouw, ook wat betreft de verwachte verkeerstoename in het gebied.

Andere toon CDA
Belangrijke rol was er dinsdagavond weggelegd voor het CDA. De partij die in een eerdere commissievergadering weinig ruimte bood tegemoet te komen aan de bezwaren van ondernemers en omwonenden sloeg nu een andere toon aan. Na een overleg met wethouder Kabout, VVD en Absoluut Aalsmeer in december en door gesprekken met betrokken inwoners diende de grootste raadspartij een concept amendement in om de supermarkt uit de startnotitie te halen. 

Minder woningen
Het CDA zal het amendement verder gaan uitwerken en op 27 januari indienen in de raadsvergadering. Ook werd gisteren geopperd een extra amendement in te dienen over invulling van de vrijgekomen ruimte. Wethouder Kabout, die dinsdagavond onderkende dat het participatietraject in dit dossier wat mager was, verwees echter naar de startnotitie waarin staat beschreven dat bij geen supermarkt er in plaats van 299 nu 278 woningen zullen worden gerealiseerd. Dit vanwege een gewijzigd kostenplaatje van de ontwikkelaar.

Bewoners blij
Bewoners en winkeliers, verenigd in Participatie Kudelstaart Zuid (PKZ), zijn tevreden met het plan om een tweede solitaire supermarkt aan de Hoofdweg van tafel te halen. Woordvoerder Paul van Leeuwen van PKZ : “We zijn blij met de bouw van woningen, en mocht er ruimte zijn voor een eventuele tweede supermarkt dan alleen in het centrum ter versterking van het huidige winkelcentrum. De bewoners en winkeliers blijven graag in gesprek over deze mogelijkheden.”

Zie ook: Woningbouw Hoofdweg Zuid in gevaar

Lees vorig bericht

Lezerspost: ‘Koffiepot vol’

Lees volgend bericht

Officiële mededelingen 13 januari 2022


5 Reacties

 • Dus de grootgrutter heeft weer gewonnen! Niet te betalen voor de “gewone” mens! Bah!

 • Heel veel mensen in Kudelstaart wilden anders wel een tweede supermarkt
  Hier wordt al jaren voor gepleit met 9250 inwoners en dat worden er nog meer in de komende jaren. En dan maar 1 supermarkt
  Het CDA laat zich weer van zijn goede kant zien. Niet op stemmen in maart met de gemeenteraadsverkiezingen, die draaikonten.

 • Helemaal mee eens, betaalbare starters woningen. Het is toch normaal dat je op een gegeven moment zelf een leven op willen bouwen in je geboorte/woonplaats.

 • Unieke kans om op deze nu vrij gekomen plek het woord ‘discount’ inhoud te geven.
  Bouw ‘betaalbare’ sociale woningen voor starters.

  Wellicht op 27 januari bij de besluitvormingsraad bij dossier: Hoofdweg Zuid, een amendement waard vanuit de gemeenteraad.

 • Maak dan gebruik van de plek van de supermarkt om daar sociale woningbouw te doen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *