Strubbelingen in raad over motie GroenLinks  

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door Klaas Leegwater. Tussen verschillende partijen in de gemeenteraad is wrevel ontstaan rond een motie van GroenLinks over een financiële bijdrage aan stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). D66 en Absoluut Aalsmeer die de conceptmotie hadden ondertekend trokken hun handtekening vorige week in. Tot ergernis van Ronald Fransen van GroenLinks. “Ze zijn gezwicht onder druk van CDA en VVD.” Judith Keessen van AA voelt zich op het verkeerde been gezet door Fransen. Inmiddels kijken partijen naar een andere optie om RBV financieel bij te staan.

Na een inspreekbeurt in november van Jan Boomhouwer van RBV met de vraag aan commissieleden om zijn stichting financieel te ondersteunen haalde GroenLinks een in 2020 afgewezen motie uit de kast om in aangepaste vorm nog voor het eind van dit jaar in te dienen. Destijds haalde de motie het niet vanwege een meerderheid in de raad van CDA en VVD die op het standpunt staan dat overheden elkaar niet met rechtszaken dienen te bestrijden. Sinds maart hebben beide partijen geen meerderheid meer, GroenLinks rook daarom zijn kans.

Discussie
Maar zo simpel lopen de zaken niet. Een voorteken van strubbelingen over het proces rond de motie vond plaats begin december tijdens een commissievergadering. Op het moment dat Fransen wilde aankondigen dat hij de betreffende motie in de raadsvergadering van 15 december zou gaan indienen stelde commissievoorzitter Greta Holtrop een schorsing voor “om met elkaar over de motie in discussie te gaan.” Holtrop was daarmee CDA-raadslid Peter van den Nouland net voor. “Klopt, want anders had ik de schorsing zelf aangevraagd,” aldus Van den Nouland.

Peter van den Nouland

Met één mond
De CDA’er wilde met de andere partijen eerst de inhoud van de conceptmotie bespreken, met als leidraad de afspraak in het raadsprogramma over het onderwerp Schipholzaken. Die luidt: ‘In het Schipholdossier praat de raad van Aalsmeer met één mond.’ Alle partijen hebben meegeschreven aan het raadsprogramma, later namen GroenLinks en PvdA afstand van de afspraken. Van den Nouland: “Tijdens de schorsing kwam het niet tot een inhoudelijke discussie, omdat de definitieve tekst van de motie niet beschikbaar was.”

Zwak gedrag
Een week later was er opnieuw overleg tussen partijen, met als uitkomst een andere weg te bewandelen wat betreft financiële steun aan RBV: aan de stichting zal gevraagd worden begin volgend jaar een subsidie aan te vragen. Het gevolg is dat Absoluut Aalsmeer en D66 de motie van GroenLinks niet zullen ondertekenen. Fractievoorzitter Ronald Fransen van GroenLinks is daar verbolgen over. “Ze zijn gezwicht onder de druk van CDA en VVD, Ik vind het zwak gedrag van beide partijen.”

Ronald Fransen

Van druk geen sprake
Sybrand de Vries van D66: “We hadden de motie ondertekend met de voorwaarde dat ook alle andere partijen de motie zouden ondersteunen. Later bleek dat CDA en VVD een probleem hadden met de motie, ze stelden een andere optie voor. Dit moeten we een kans geven. Van druk was geen enkele sprake.” De Vries denkt dat RBV met een subsidieregeling op z’n minst hetzelfde resultaat kan bereiken als met de motie van GroenLinks, “daarom was dit politiek gezien een mooi compromis. Komt de subsidie er niet zien we weer verder.”

Andere route
Judith Keessen van AA voelt zich door Fransen een beetje op het verkeerde been gezet. “Wij dachten bij ondertekening dat er ook met alle andere partijen over de motie was gesproken. Dat bleek dus niet zo te zijn. En nee, er was geen druk van andere partijen. Belangrijk voor ons is dat we met alle partijen op dit onderwerp op één lijn zitten.” Keessen is tevreden met de uitkomst van het overleg, “het doel om stichting RBV financieel te ondersteunen blijft hetzelfde, alleen is de route via een subsidie anders geworden.”

Bommetje onder coalitie
Fransen vindt de reactie van De Vries en Keessen onzin. “Al in juni heb ik de tekst van de conceptmotie aan beiden toegestuurd. In al die tussentijd is er voor hun genoeg gelegenheid geweest om te vernemen hoe CDA en VVD erin stonden. Pas tijdens de commissievergadering van begin december haalden ze hun handen van de motie af na druk van CDA en VVD. Anders zou er een bommetje onder de coalitie komen te liggen. Dat is letterlijk zo door iemand van de VVD gezegd.” Jan Bouwmeester van de VVD vindt het weinig zin hebben te reageren op de verwijten van Fransen. “Hij heeft een totaal andere perceptie van de werkelijkheid.”

Jan Bouwmeester

Groot verschil
Via een motie of via een subsidieregeling, RBV zal een financiële bijdrage gebruiken voor de lopende procedure tegen de Staat. Blijft dat niet tegen het zere been van CDA en VVD die vinden dat overheden elkaar niet met rechtszaken dienen te bestrijden? “Nee, een reguliere subsidieaanvraag is iets anders,” meent Van den Nouland. “Het college via een motie dwingen tot een financiële bijdrage is een groot verschil. En via een subsidie kun je er wat mij betreft ook een aantal voorwaarden aan verbinden die niet in de motie stonden.” 

Actieve steunbetuiging
Ronald Fransen vind het een vreemde opstelling. “Dit zo inkleden is zo ontzettend dubbel gedrag, het is niet zuiver. Want RBV doet maar één ding, dat is procederen.” De fractievoorzitter van GroenLinks twijfelt nog of hij de motie, die alleen nog wordt ondersteund door de PvdA, donderdag alsnog zal inbrengen. “Het allerbelangrijkste is dat RBV zijn geld krijgt. Maar via een motie zou de gemeente een actieve steunbetuiging uitstralen, een sterk signaal naar de Aalsmeerse bevolking; wij staan voor de bescherming tegen vliegtuiglawaai.”

Deze zomer diende RBV bij de rechtbank een dagvaarding in tegen minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, met de eis een einde te maken aan ernstige hinder en slaapverstoring die worden veroorzaakt door vliegverkeer op Schiphol. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 200.000 omwonenden rond de luchthaven dagelijks ernstige hinder ondervinden van vliegtuiglawaai, 23.000 in hun slaap. Voor de procedure vraagt de stichting aan de gemeente Aalsmeer een bijdrage van 60.000 euro.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

2 reacties

  1. Hoe dan ook: Geef Aalsmeerders Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder! Dit was toch een van de belangrijkste punten van AA?! We houden ze in gaten!

  2. Mijn stem gaat voortaan naar R.Fransen . De enige die niet afwijkt van zijn standpunt in deze uiterst belangrijke zaak. Vooral A.Kuin moet zich schamen. Voor het eerst op een belangrijke positie laat hij zich toch weer opzij zetten door de oude macht . Gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin