Stekker uit nieuwbouw Hoofdweg-Zuid; ‘Gemiste kans’

Bouwplan Hoofdweg-Zuid

Door: Klaas Leegwater. Vergevorderde plannen voor de bouw van driehonderd woningen aan de Hoofdweg in Kudelstaart zijn door de gemeente stopgezet. Aanleiding is dat betrokken bedrijven de anterieure overeenkomst weigeren te tekenen. “Omdat de gemeente ons financieel haalbare voorstel niet wil omarmen,” verklaart Hoorne Vastgoed dat wil blijven zoeken naar een oplossing. Een budget-supermarkt in het dorp, een vurige wens van de ontwikkelaar en inwoners, werd al eerder gecanceld.

“Ik schaam mij diep hoe deze zaak is afgehandeld, dat dit mooie woningbouwproject op deze manier is beëindigd,” zegt PvdA-raadslid Jelle Buisma. Ook CDA’er Eppo Buskermolen betreurt het dat de stekker uit het project is getrokken. “Heel vervelend, vooral voor alle woningzoekenden. Ik hoop dat in de toekomst het bouwproject en een tweede supermarkt alsnog van de grond kunnen komen.” Uit een raadsbrief van het college: “Zeer spijtig deze uitkomst, aangezien er afgelopen jaar door partijen gezamenlijk is gewerkt aan dit ‘prioritaire’ project’.”

Weerstand
Met voor alle partijen een onbevredigend gevoel kwam er vorige week een voorlopig einde aan het grootschalige woningbouwproject dat vanaf het begin af aan stroef verliep. Het voorstel van Hoorne Vastgoed om in de nieuwbouw een discounter te integreren werd aanvankelijk gehonoreerd. Na weerstand van winkeliers uit het dorpscentrum (“We gaan impulsaankopen mislopen”) verdween de Vomar begin 2022 uit de concept startnotitie. Met name het CDA toonde zich gevoelig voor de protesten, de partij maakte een draai.

Inspanningen strandden
Hoorne Vastgoed deed vervolgens verwoede pogingen om op een andere locatie in Kudelstaart alsnog een supermarkt met twintig extra woningen in het sociale segment te kunnen bouwen. De ontwikkelaar zag de inspanningen steeds stranden vanwege juridische en planologische bezwaren. Eind 2022 nam de de gemeente de conclusie van een onderzoeksbureau over dat er tot zeker 2035 geen kwantitatieve ruimte is voor een discounter in Kudelstaart.

De hoek Schoutweg/Zuiderpark waar de supermarkt gepland stond.

Kwaliteitsimpuls
Het vastgoedbedrijf deed een ultieme zet. Het bracht een eerder voorstel op tafel om school KC De Ruimte op kosten van de ontwikkelaar te huisvesten in het nieuwbouwproject aan de Hoofdweg waardoor er in het dorpscentrum ruimte zou ontstaan voor een Vomar. Het bedrijf stelde tevens voor te willen kijken naar sociaal maatschappelijke voorzieningen ter versterking van het dorpscentrum. “Wie wil er nu niet zo’n kwaliteitsimpuls voor Kudelstaart?,” schreef Hoorne Vastgoed begin dit jaar aan de gemeente.

‘Voorstel helaas niet omarmd’
In maart bleek na nieuw overleg dat de gemeente het voorstel wederom afwees en vasthield aan de startnotitie met alleen woningbouw. Daarop maakte het consortium van drie bedrijven kenbaar de anterieure overeenkomst (grondexploitatieovereenkomst) niet te willen tekenen. Vervolgens zette de gemeente een streep door het project. Hoorne Vastgoed, dat bij dit project samenwerkt met twee andere bedrijven, is teleurgesteld. 

“Ons financieel haalbaar gebleken voorstel en wat een meerwaarde had voor Kudelstaart is door de gemeente Aalsmeer helaas niet omarmd. De wens voor enige flexibiliteit in de planvorming van Hoofdweg-Zuid kon niet worden ingevuld. Dat de gemeente zich strikt op woningbouw richt is in onze optiek een gemiste kans,” aldus het vastgoedbedrijf uit Uitgeest dat graag in overleg met de gemeente wil blijven voor een oplossing.  

Raad had graag meegedacht
PvdA’er Buisma verwijt de gemeente dat niet alles uit de kast is gehaald: “Waar is de wil van de gemeente bij dit onderwerp? Waarom is er niet alles aan gedaan om dit project te laten slagen?” Het raadslid had graag gezien dat het college in overleg was gegaan met de gemeenteraad, “en dan kijken hoe we dit samen kunnen oplossen. Wat is er voor nodig? Een wijziging in gebiedsvisie Kudelstaart, of in het bestemmingsplan? Ik denk dat de raad graag had meegedacht over een oplossing.”  

‘Bouwlocatie’ vanaf de Hoofdweg

Raad had nooit vragen gesteld
Als reactie op de opmerkingen van Buisma laat verantwoordelijk wethouder Bart Kabout via zijn woordvoerder weten: “Het afgelopen jaar heeft de gemeente hard gewerkt om een overeenkomst op te stellen voor dit project. Hierover is de gemeenteraad meerdere keren geïnformeerd via een aantal raadsbrieven, daarover heeft de raad nooit vragen gesteld. De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen de overeenkomst niet te ondertekenen, ook niet na diverse gesprekken te hebben gevoerd.”

‘Nu eerst Westeinderhage’
Het college gaat de komende periode een gebiedsvisie opstellen waarin wordt gekeken welke voorzieningen in de toekomst in Kudelstaart nodig zijn. “Als er nieuwe plannen worden ingediend voor het gebied Hoofdweg-Zuid, dan gaan we die natuurlijk bekijken. Want we erkennen zeker dat er in onze gemeente behoefte is aan woningen voor verschillende doelgroepen. Daarom is nu ook onze eerste stap het woningbouwproject Westeinderhage te realiseren,” aldus de woordvoerder.

Voorzitter van Dorpsraad Kudelstaart Jaap Overbeek vindt het eveneens erg jammer dat het nieuwbouwproject niet doorgaat. “Ik ben verrast door dit besluit, zeer teleurstellend.” Overbeek wil er inhoudelijk nog niet meer over kwijt, “ik wil eerst in gesprek met de betrokken wethouders hoe dit zo heeft kunnen gebeuren.”  

Verlies
De gemaakte aanloopkosten met betrekking tot project Hoofdweg-Zuid kunnen door de gemeente niet worden verhaald op de betrokken bouwontwikkelaars. Daardoor is er in de jaarafrekening van 2022 een verlies opgenomen van 145 duizend euro, schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. Mogelijk wordt dit bedrag nog met 20 duizend euro verhoogd vanwege een rapportage.

Lees ook: ‘Discussie supermarkt blijft oplaaien’

Foto’s/illustraties archief AV/Gemeente Aalsmeer

 

6 reacties

 1. De Dorpsraad Kudelstaart betreurt deze gang van zaken. Sinds 2017 maakt de Dorpsraad zich sterk voor een 2e supermarkt in Kudelstaart. De marktruimte lag er. Door getreuzel en met instemming van de Gemeente heeft Weernekers (AH) de marktruimte die er lag ingevuld. Dat het laatste onderzoek van Bureau Ginder aangeeft dat er nu voorlopig geen ruimte is voor een 2e supermarkt is logisch. Daarom kwalificeerde de Dorpsraad in februari vorig jaar de motie van de Gemeenteraad voor een nieuw onderzoek ook “voor de bühne” zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat nu ook het hele project Hoofdweg-Zuid sneuvelt omdat gemeente en ontwikkelaars niet op één lijn zitten is doodzonde in deze tijd van woningschaarste. Dit had anders gekund. Jammer dat raadsleden nu de verontwaardiging spelen. Als ze oprecht zo verontwaardigd zijn waarom is er dan geen enkele keer over Hoofdweg-Zuid gedebatteerd in de Gemeenteraad? Ze hebben het gewoon laten gebeuren.

 2. Echt doodzonde, en een grote gemiste kans.In deze tijd van huizencrisis zo je poot stijf houden als gemeente. Denk eens in oplossingen ! En dat verhaal van geen draagvlak voor een tweede supermarkt in de te bouwen nieuwbouw klopt ook van geen kant. Is er een onderzoek gedaan bij de inwoners?

 3. Beste R Kok

  U heeft het geheel niet mis.
  Een uitstekende conclusie
  Dus Vomar hou je poot stijf

 4. een onderzoekburo heeft zitten uitrekenen dat er geen economische haalbaarheid is voor een tweede supermarkt. Daar heb ik 2 opmerkingen over. 1. Waarom komt men er pas achter als men al zo ver in het procrs zit? ( terwijl ik ooit eens hoorde dat ” we zitten al zo ver in het proces, u mag als burger niets meer inbrengen” dat ging ovrr het fort). 2. De Vomar is geen club van amateurs. Die kunnen echt wel rekenen. Die serveer je dus af met je eigen onderzoek. Al zou de winkel niet rendabel zijn, als de Vomar daar zo haar eigen motivatie voor heeft, waar bemoei je je als gemeente mee? Ik zou het als il vomar was, met de kennis die ik nu heb, ook verdommen te tekenen. Jullie woningen, ik de winkel. Ik geen winkel, jullie geen woningen. Lijkt mij een duidelijk verhaal. Of heb ik het mis?

 5. Hans je slaat de spijker precies op de juiste plaats erin. Alleen maar vergaderen en een paar middenstanders in het kleine winkelcentrum winnen weer.
  Centrum Aalsmeer heeft 3 supermarkt ketens en als Aalsmeer Napels aan de plas zou zijn dan stonden er al huizen (lol)

 6. Even nagekeken, een college van BenW kan (nog) niet worden gecanceld en nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
  Maar wat zou het oplossen? In dit Napels aan de Poel.
  De nieuwe woningwet van Hugo de Jonge zou in dit geval van Zuiderpark wel de gemeente kunnen dwingen om te gaan bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel