RBV ‘giga blij’ met subsidie voor strijd tegen vlieghinder

Airbus A380 stijgt op boven Aalsmeer (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De gemeente Aalsmeer heeft aan Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) een subsidie van maximaal 50.000 euro toegekend voor de lopende procedure tegen de Staat. RBV wil via de rechter een einde te maken aan ernstige hinder en slaapoverlast die wordt veroorzaakt door vliegverkeer op Schiphol. Mocht blijken dat RBV met eigen middelen (bv donaties) de procedure kan financieren moet de subsidie (of deels) worden teruggeboekt. In juli wordt de zaak behandeld voor de rechtbank in Den Haag. 

Sietske Bon van den Broek van RBV is verheugd op de toekenning. “We zijn er ‘giga blij’ mee, vooral omdat de gemeente hiermee erkent dat er heel veel mensen uit onze gemeente ernstig hinder ondervinden. Dit besluit is een voorbeeld voor andere gemeenten in de regio die we gaan benaderen voor een financiële bijdrage.” GroenLinks, vanaf het begin pleitbezorger voor een bijdrage van de gemeente, reageert tevreden. “Geweldig nieuws, en hard nodig,” zegt fractieleider Ronald Fransen. Absoluut Aalsmeer schrijft op haar facebookpagina: “Onze inzet is beloond.”

Moeizaam proces
De weg naar financiële ondersteuning voor RBV ging niet van een leien dakje. Aanvankelijk poogde GroenLinks een bijdrage voor de stichting te regelen via een motie. Vanwege weerstand bij VVD en CDA bleek dit geen haalbare kaart. Weliswaar hebben de twee partijen na de verkiezingen van maart 2022 geen meerderheid in de raad meer, zij verwezen evenwel naar het raadsprogramma waarin staat dat partijen met één mond praten over Schipholzaken. Behalve GroenLinks en PvdA hebben partijen zich hieraan geconformeerd.

Aan het eind van een chaotisch verlopen debat half december kwamen partijen tot overeenstemming voor een bijdrage aan RBV in de vorm van een subsidie. Na eerst verkennende gesprekken tussen toenmalig wethouder Dick Kuin (Luchtvaartzaken) en de stichting meldde wethouder Willem Kikkert vorige week aan de gemeenteraad dat er een subsidie aan RBV zal worden verleend van maximaal 50.000 euro onder voorwaarden. 

Geen vluchten in de nacht
De toezegging kwam in een week dat Schiphol volop in het nieuws was. Topman Ruud Sondag kondigde sluiting van het vliegveld aan voor vluchten tussen 00.00 uur en 05.00 uur en tussen 05.00 uur en 06.00 uur alleen landingen. Nu kunnen jaarlijks 32.000 vluchten tussen 23.00 uur en 07.00 uur plaatsvinden. De maatregel zou het aantal nachtvluchten met 10.000 verminderen. Schiphol wil voorkomen dat de getroffen nachtvluchten worden verplaatst naar de randen van de nacht en dan juist voor méér hinder zorgen, zei Sondag in verschillende interviews.

Schiphol wil ook de oudste, meest lawaaiige en vervuilende vliegtuigtypes gaan verbieden. Stapsgewijs, vanaf het einde van dit jaar. Het levert op termijn minder uitstoot van broeikasgassen, giftige stoffen en fijnstof op, omdat de nieuwste generatie vliegtuigmotoren schoner, zuiniger en stiller is. Daarnaast wenst Schiphol een verbod op  zakenjets en privévliegtuigen. Volgens Sondag zijn er voldoende alternatieven met lijnvluchten.

Aalsmeerbaan niet weg
Ook de tweede Kaagbaan, evenwijdig aan de bestaande Kaagbaan, komt er niet. Dit betekent dat er bij Rijsenhout weer woningen gebouwd kunnen worden, maar ook dat de Aalsmeerbaan niet wordt opgeheven. Luchtvaartminister Harbers wil het aantal vluchten op Schiphol terugdringen van 5000.000 naar 440.000. Eind 2023 zou het maximum al op 460.000 moeten liggen. De rechter haalde vorige week een streep door die plannen vanwege niet naleving van Europese regels. Harbers gaat in beroep tegen de uitspraak, maakte hij vandaag bekend.

Lees ook: Steun voor RBV na chaotische discussie in raad

 

4 reacties

  1. Blij mee hoor, beter voor de omwonenden om te leven. We willen allemaal gezond leven neem ik aan. En verhuizen is geen optie je hebt nu eenmaal je bedrijf hier opgebouwd, die kun je niet zomaar verkassen. Veel Succes verder, de vluchten maar verdelen over Rotterdam, Lelystad, Eindhoven, Eelde. We hebben er genoeg.

  2. Goed initiatief! Verdere donaties uit de opbrengst van het concert van Joling & friends op het surfeiland: Geluidsoverlast door Joling tegen geluidsoverlast door Schiphol…?

  3. nog een lange weg te gaan maar we zullen winnen .nog geen donatie gedaan kom op doe mee elke euro telt

  4. Hiermee laat de gemeente eindelijk zien ook rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van haar inwoners! Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin