Politieke verbroedering aan bar bij PACT

“Geluk ermee.” Dat was de stemmige nieuwjaarswens waarmee Ronald Fransen de feestgangers het nieuwe jaar instuurde. Hij zei het niet één keer, maar wel een keer of tien – een running gag. De fractievoorzitter van PACT Aalsmeer, die onder meer filosofiedocent is, had woensdagavond de nieuwjaarsreceptie van de progressieve partij uitgekozen voor losse bespiegelingen met een (semi)wijsgerig tintje.

Zoals hij in de politieke arena vaker doet, kwam hij met halve stellingen op de proppen die voor het resterende deel nog veel aan de verbeelding van de toehoorders overlieten. Een probaat stijlmiddel om de stemming erin te brengen, zonder iemand op zijn tenen te trappen. Dat lukte ook, want het was zonder meer reuzegezellig in Bacchus.

Charlie Hebdo
Daar konden een kleine vijftig gasten vrijelijk drinken op kosten van de vijftien jaar geleden gelanceerde, lokale combinatiepartij van D66, PvdA en GroenLinks. De prettige sfeer kwam mede door het gemêleerde gezelschap. Dat was een jaar geleden wel anders, toen er op een PACT Meet and Greet in Kudelstaart uitsluitend eigen volk afkwam.

Alle fracties waren ditmaal vertegenwoordigd. Met uitschieters van de kant van mede-oppositiepartij VVD én, in iets mindere mate, van coalitiepartij CDA. Terwijl het voltallige college van B&W zaterdag de CDA-receptie bezocht, waren in Bacchus 'slechts' burgemeester Jobke Vonk en wethouder Jop Kluis present.

In een inleidend woordje refereerde partijvoorzitter Stefanie van Vliet aan de terreuraanslag op Charlie Hebdo negen uur daarvoor. Dit omdat de aanslag volgens haar de wortels van de democratie raakt. In het verlengde daarvan riep ze op tot waardering voor de lokale democratie waarvoor raadsleden en ambtenaren zich keihard inzetten.

Eigen rol
In zijn terugblik eergisteren op het afgelopen jaar noemde Fransen als ijkpunt de raadsverkiezingen in maart. “Vanuit PACT gezien viel de uitslag niet helemaal mee,” bekende hij. De fractie bleef steken op 4 zetels, twee minder dan de concurrentie, CDA, AB en VVD. De daarop volgende collegevorming, waarbij CDA en AB elkaar vonden, “is gelopen zoals het gelopen is”. Hij wilde er in het feestgedruis verder maar geen woord aan vuilmaken.

Wel vond hij het nodig in te gaan op de weg die PACT sinds de verkiezingen bewandelt. “Blijft toch de vraag hoe we tegenover onze eigen rol staan. Zijn we er tevreden mee? Hadden we het anders moeten doen? De neiging bestaat anderen de maat te nemen. Hoe hebben we het zelf gedaan? Mijn conclusie is: geluk ermee.”

Aan het werk
Een mager antwoord misschien, maar de fractievoorzitter voegde eraan toe “geen spijt” te hebben van de gevolgde koers. “Dat is wat anders dan dat ik het niet jammer vind dat het allemaal zo gelopen is.”

De eerste reactie van Fransen na de verkiezingen was er een van grote teleurstelling. “Ik was de enige in de fractie met ervaring. De oude fractie was weg. Ik moest aan het werk en dat had ik nog nooit gedaan. Geluk ermee!”

De balans na een klein jaar werken met de nieuwe fractie – met Sunny Lakerveld, Wilma Scheltema en oud-wethouder Rik Rolleman alle nieuwkomers – is positief. “Ik ben heel trots op de fractie. We werken goed samen en zijn goed bezig.”

Feijenoord
Ronald Fransen besloot met een vergelijking tussen Feijenoord en de huidige politieke situatie. Feijenoord was jarenlang een club die in de competitieranglijst met een beetje geluk in het linkerrijtje stond. Dat gaat niet goed, vonden ze bij de Rotterdamse voetbalclub.

“Wat je dan nodig hebt, is visie, daadkracht, beleid en goeie spelers. Maar wat de wijze mannen gedaan hebben, was de kantine en kleedkamers opknappen en nog een paar dingen. Maar het ging niet beter. Het echte probleem was dat het nog steeds niks was.”

Goed gedragen bestuur
Dat bracht Fransen op de politieke realiteit, het herstel- of verbeterproces onder begeleiding van extern adviseur Geeske Wildeman. “Met alle respect, daar doen we nuttige dingen. Maar aan de écht goede dingen werken, is iets anders. Dat is Aalsmeer besturen met een goed gedragen bestuur. Geluk ermee!”

Foto's: impressie van de PACT-nieuwjaarsborrel eergisteren in Bacchus. Boven: Ronald Fransen aan het woord, onder: partijvoorzitter Stefanie van Vliet. Verder: politici en betrokkenen van diverse politieke pluimage. (foto's Jaap Maars)
 

Eén reactie

  1. Ik zeg het wel vaker, dat Ronald echt een kei van een comedian kan zijn. Ik kijk uit naar een oudejaarsconference. Ik zou zeker boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin