De plussen en minnen van kadernota en jaarrekening

College buigt zich over de kadernota

Door: Arjen Vos. Dinsdagochtend heeft het College van B en W de Kadernota 2026, de Jaarrekening 2024 en de eerste begrotingswijziging voor 2025 vastgesteld. Daarna was er een heel uur gereserveerd voor de lokale pers om de collegeleden om beurten een samenvatting te horen geven over hun portefeuille en er vragen over te stellen.

In vogelvlucht namen de portefeuillehouders de belangrijkste punten door waarbij het niet anders kon dan dat de onderwerpen voor overlap zorgden en van verschillende kanten werden belicht. Er werd teruggeblikt op wat er recent is gerealiseerd en aangestipt wat er nog op stapel staat.

Voorzichtig financieel beleid
Wethouder Sven Spaargaren die onder meer over de financiën gaat, trapte af. In zijn samenvatting klonk meerdere keren de wat huiveringwekkende term ‘ravijnjaar’, maar gelukkig niet met trillende stem uitgesproken. Wel met nadruk aangegeven dat er in Aalsmeer een voorzichtig financieel beleid wordt gevoerd wanneer de rijksbijdrage aan alle 342 gemeentes volgend jaar ruim een miljard minder wordt. Dat de jaarrekening van 2024 met een positief resultaat van 7,8 miljoen euro kon worden afgesloten stemde de wethouder eveneens positief. Mede dankzij het Rijk dat incidenteel meer geld richting gemeentes stuurde om alvast met tegenvallers rekening te houden.

Meters gemaakt
De hand op de knip betekent voor Aalsmeer dat (bouw/infra) projecten volgens Spaargaren ‘doorhollen’ naar komende jaren al kwam dat ook door gebrek aan tijd of aan personeel bij aannemers. “Maar gelukkig hebben we veel werk al wel kunnen uitvoeren,” aldus de wethouder doelend op onder meer de aanleg van wegen, fietspaden en rotondes. Maar ook onder meer de uitbreiding van de Jozefschool, aanleg van het Jac Stammespark en dat er ‘meters gemaakt’ zijn met de realisatie van speelplaatsen stemde de wethouder tevreden. Voor wat betreft de besluitvorming rondom de vernieuwing van het zwembad en de plannen met de brandweerkazerne klonk zelfs trots door. Daarna kwam een opsomming van beleid en visies waarvoor we verwijzen naar de gemeentelijke website.

Behoudend
Toen volgde Gido Oude Kotte als de portefeuillehouder van onder meer veiligheid. “In mijn portefeuille verandert niet veel, het is meer een continuering van bestaand beleid. We zijn behoudend in wat we uitgeven ook met het oog op het verkiezingsjaar.” Oude Kotte refereerde aan de veiligheid met name op het gebied van evenementen en gaf aan als gemeente de bijdragen te willen blijven doen om deze in de lucht te houden. Ook in een tijd dat de eisen steeds strenger worden. Daarbij kan het volgens hem op sommige gebieden nog wel wat professioneler worden aangepakt.

Voorbereiden op crisis
Oude Kotte borduurde voort op de boodschap van zijn nieuwjaarstoespraak over de mogelijkheid dat ons land wordt getroffen door een crisis. “Het voorbereiden daarop heeft bij ons hoge prioriteit,” zo zei hij, “we willen met name aan de weerbaarheid van de wijken werken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor noodstroomvoorzieningen maar ook kijken we naar de zorgcentra die onder huidige omstandigheden bij een crisis slechts een paar uur op hun eigen noodstroom kunnen draaien.”

Mensen in eigen kracht zetten
Bart Kabout die gaat over jeugd, onderwijs, sport en ruimtelijke ordening vertelde dat de gemeente op het gebied van de (kostbare) jeugdhulp al een tijdje bezig is om ‘strakker aan de wind te zeilen’. Rond de 13 procent van de Aalsmeerse en Kudelstaartse jongeren doet een beroep op jeugdhulp. Het beleid in Aalsmeer is volgens Kabout dat er meer nadruk wordt gelegd op mensen in eigen kracht zetten. “We willen de hulp in eerste instantie bij de gezinnen zelf en hun omgeving neerleggen,” aldus Kabout die een lichtpuntje benoemde in het feit dat Aalsmeer de best scorende gemeente in de regio is als het op voortijdige schoolverlating aankomt: “Als enige gemeente zitten we onder de 2 procent.”

Vlnr: Willem Kikkert, Gido Oude Kotte, Bart Kabout en Sven Spaargaren

Wat woningbouw betreft stelt Aalsmeer zichzelf volgens Kabout de vraag: hoe ver willen we nog groeien? “En op gebied van verkeer kiezen we er niet net als Amsterdam voor om van alles in Aalsmeer een 30 kilometerzone te maken. De auto blijft belangrijk maar wel hebben we in het verkeerscirculatieplan gekeken hoe we een goede balans kunnen vinden tussen veiligheid en bereikbaarheid.”

‘Langleefthuisflat’
Willem Kikkert die zijn laatste momenten als wethouder beleefde en vanaf deze donderdag wisselt van functie met D66 raadslid Sybrand de Vries gaf aan bij nieuwbouw vast te willen houden aan de 35 procent sociale huurwoningen zoals in de woonvisie staat. “We willen als gemeente bouwen voor de toekomst. Bijvoorbeeld kijken hoe we meer appartementen kunnen bouwen want die komen we gewoon tekort. Dan hebben we het vooral over de starters waarbij ouderen kunnen doorstromen van eengezinswoning naar appartement. Die bieden dan weer de mogelijkheid voor de bewoners om om te zien naar elkaar in geclusterde woonvormen met ruimte voor ontmoeting en activiteiten. Zo willen we in de Roerdomplaan een pilot starten met een zogenaamde ‘langleefthuisflat’ die dit faciliteert.”

Appartementen in aanbouw aan de Roerdomplaan

‘Niet praten maar doen’
Over het Masterplan Energie wat donderdag in de raad wordt vastgesteld zei Kikkert: “Als dat is gebeurd moeten we de handen uit de mouwen steken om de volgende stap zetten. Niet praten maar doen. Bijvoorbeeld een project met collectieve warmte in de buurt of ondernemers die met elkaar bekijken hoe ze hun energiegebruik beter kunnen inzetten voor de omgeving.”

Een lichtpuntje op energiegebied is het gegeven dat er in de Hornmeer een pilot wordt gestart met een gelijkstroomproject waarmee veel energie bespaard kan worden.

Groen moet beter
In het vragenrondje dat volgde kwam onder meer het groen in de gemeente ter sprake waarbij het college unaniem aangaf daar zeer ontevreden over te zijn. Zowel wat kwaliteit van het onderhoud betreft als de hoeveelheid werk die verzet wordt moet het beter. Volgens wethouder Spaargaren zijn er verbeterpunten afgesproken met Meerlanden. Genoemd werd ook dat de burgers ‘The right to challenge’ hebben waarbij ze een plan kunnen indienen om met elkaar wat er aan groen onderhoud ‘voor hun deur’ gebeurt beter te doen voor hetzelfde of een kleiner budget. Een taakverlichting voor Meerlanden kan het zijn wanneer de rotondes worden geadopteerd door het bedrijfsleven. De gesprekken daarover zijn inmiddels gaande.

Meer informatie over alle financiële stukken van de gemeente is te vinden op: aalsmeer.pcportal.nl.

(Foto’s: Arjen Vos)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst