Partijen dichtbij raadsbreed akkoord, “we zijn er bijna uit”

Raadzaal (foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater. De kans is groot dat komende week de zes politieke partijen in Aalsmeer hun handtekening zullen zetten onder een nieuw raadsbreed akkoord. “We zijn er bijna uit, ik ben er optimistisch over. Het zou mij hogelijk verbazen als het nog anders afloopt,” zegt Herman Rijksen die vorige maand werd aangesteld als procesbegeleider. Over de inhoud van een eventueel akkoord is nog niets bekend.

Absoluut Aalsmeer, CDA, VVD, D66, GroenLinks en PvdA hebben afgelopen woensdag opnieuw uitgebreid met elkaar gesproken over verschillende concepten.  De onderhandelaars zijn in principe akkoord met de inhoud, maar de haalbaarheid van een paar punten wordt ambtelijk nog uitgezocht. Donderdag is er nieuw overleg om de puntjes op de i te zetten en tot een definitief akkoord te komen. Daarna zal het raadsakkoord worden voorgelegd aan de gemeenteraad, later gevolgd door de vorming van een nieuw college.

Goede harmonie
Sinds de uitslag van de verkiezingen op 16 maart, waarbij in aantal stemmen Absoluut Aalsmeer als grootste uit de bus kwam, zijn de partijen in gesprek. Verkenner Dick Kuin van AA opteerde vanaf het begin voor een raadsbreed akkoord. Half april werd Rijksen bij de besprekingen betrokken. “Wat mij opvalt is dat de gesprekken in goede harmonie verlopen, constructieve en zinvolle aanvullingen van de partijen. De sfeer was goed, soms hilarisch.  Dat heb ik wel eens anders meegemaakt, dat de messen waren geslepen,” aldus Rijksen die zegt dat er geen grote hobbels zijn geweest tijdens de onderhandelingen. “Natuurlijk zijn er ideologische verschillen, maar iedereen is het erover eens dat er grote uitdagingen zijn waar met elkaar aan gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld aan het sociaal domein.”

Parallel aan de besprekingen is gesproken over de invulling van een nieuw college. Rijksen: “Ik heb de fracties gevraagd te kijken naar de verschillende portefeuilles en invulling wat betreft wethouder. Wat de voorkeuren zijn en de no go’s. Duidelijkheid daarover later, ook over het aantal wethouders.” Rijksen sluit niet uit dat hij als begeleider ook bij de collegevorming betrokken zal worden. “Ik heb elk geval het advies gegeven om na een akkoord niet te lang te wachten met de samenstelling van een college.”

Tweede keer op rij
Als een raadsbreed akkoord wordt afgesloten in Aalsmeer is dat voor de tweede keer op rij. Na een roerige politieke periode besloten de partijen in 2018 tot een raadsakkoord met een breed draagvlak. ‘Samen bouwen aan vertrouwen’, was het motto destijds. In december 2020 stapte Absoluut Aalsmeer echter uit het akkoord. In een verklaring gaf fractieleider Dick Kuin aan dat ‘het al een tijdje niet botert tussen de fractie en de andere raadsfracties’. U leest het terug in ‘Absoluut Aalsmeer gaat eigen weg‘.

Lees vorig bericht

Mopabloem Rijsenhout

Lees volgend bericht

Column: ‘Watertoren dreigt om te vallen’


2 Reacties

  • Iedere rechtgeaarde inwoner van Aalsmeer/Kudelstaart zal zich kunnen vinden in onderstaande reactie van deze politieke, annex poppenspeler, commentator.

  • Bedankt!
    Ik wens iedere fractie ontzettend veel wijsheid en sterkte toe, bij jullie politieke klus!
    Mijn oprechte waardering voor jullie gezamenlijke inzet, ten behoeve van de inwoners van gemeente Aalsmeer.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *