Obstakels onoverkomelijk bij herplant Baanvakbomen

Verplanten of niet? Dat was de vraag die Tarzanboomspecialisten moest beantwoorden over de door de gemeente geschonken acht bomen aan de bewoners van het Baanvak. Dat onderzoek kwam er uiteindelijk omdat de buurt veel waarde hecht aan de bomen. De uitkomst is dat deze zeven eiken en een 'hemelboom' zoals dat zo mooi eufemistisch heet, wegens onoverkomelijke obstakels niet verplant kunnen worden. Uiteindelijk moeten de bomen gewoon wijken voor woningbouw. Net zoals dertig jaar geleden een oeroude Wodaneik moest wijken voor de nieuwbouw achter het Station. De gemeente wil nu ter compensatie grote bomen aanplanten in het project Polderzoom.
 
De bomen zijn bij oplevering van de wijk Baanvak geschonken aan de bewoners en de buurt. Om de bomen te redden is er op initiatief van bewoners de motie  ‘Groene belofte maakt schuld’ aangenomen door de raad om te bekijken of de bomen verplaatst konden worden. Dit blijkt voor drie van de acht bomen goed te realiseren. De kosten kunnen per boom wel varieren van 2000 tot 10.000 euro. Dat is niet alleen afhankelijk van de plek waar de boom staat, maar ook van de diepte van de wortels, de omvang van de stam en de kroon, de breedte van de kluit en de samenstelling van de grond. Technisch gezien is het wel mogelijk om alle acht te verplaatsen, zo blijkt uit het rapport ‘Verplanten of niet?’. Alleen de overlevingskans is niet even groot voor elk van de bomen of zoals het college dat zegt:  ‘de kans op uitval na verplanting is groot.’
 
Brandhout
De dertig jaar oude bomen staan de uitvoering van het project met de werktitel ‘De Tuinen van Aalsmeer’ in de weg. Het college laat in een raadsmemo weten te hechten aan een groene inrichting van de woonomgeving, maar dat er met het vaststellen van het bestemmingsplan Spoorlaan 2012 voor woningbouw is gekozen. Het betekent dat er vlakbij de achtertuinen van de Baanvakbewoners twee flats van maximaal 17 meter hoog gaan verrijzen en dat er van de bomen slechts brandhout overblijft.
 
Weg Boomplantdag
Volgens de boomspecialist is de kans op een succesvolle verplaatsing laag. Het advies dat zij geven is dat het goedkoper is om grote goed voorbereide en geschikte nieuwe bomen te kopen. Dat is precies wat het college nu van plan is. Voor deze nieuwe grote bomen is plek gereserveerd in de wijk in aanbouw, in Polderzoom. Baanvakbewoner en actievoerder Johan Jonker is een teleurgesteld man. “Het is een aanfluititing dat het koste wat kost gewoon doorgaat. Er wordt gewoon een stuk grond ingepikt om die flats groter te kunnen bouwen. Dat is voor het geld, voor niets anders. De bomen in de wijk zijn toen met Boomplantdag door kinderen en door vrijwijwilligers geplant en nu is het: weg bomen, weg Boomplantdag…”
 
Overigens is dat laatste niet helemaal het geval. Op woensdag 22 maart worden er in het kader van de nationale Boomfeestdag vijf bomen geplant in het Seringenpark. Leerlingen van groep 6 van De Hoeksteen zullen dit samen met wethouder Ad Verburg voor hun rekening nemen.
 
Tekst Jan Daalman 
 
Afbeeldingen: luchtfoto van de bomen met verwijzingen (bron: Google), overzicht van Tarzanboomspecialisten (klik om te vergroten)
 
(advertentie)
 
 

 

Eén reactie

  1. Aankloppen voor een aalmoes bij Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) onder vermelding van de ‘Tuin van Aalsmeer’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin