Minister kwam vooral om te luisteren

De keuze om de minister te ontvangen bij 'Zaai, kweek en eet' op de Oosteinderweg was doordacht en miste zijn uitwerking niet. In het voormalige kassencomplex had Cora van Nieuwenhuizen eerst een onderhoud met burgemeester Oude Kotte en wethouder Van Duijn. Achter figuurlijk gesloten deuren, maar er waren zoveel mogelijk ramen en deuren open gezet om het geluid van vertrekkende vliegtuigen maar duidelijk binnen te laten dringen. Aansluitend, in de ruimte waar bewoners en ondernemers hun hart bij de minister konden luchten, werd dezelfde tactiek toegepast.
 
De minister was rond tien uur welkom geheten door de burgemeester en wethouder maar daarna richtte ze zich direct naar de demonstranten om te horen wat die te zeggen hadden. Janna Kodde uit Leiderdorp uitte op heldere toon haar persoonlijke boodschap: “Maak vliegen peperduur!” 
 
Lichte paniek
Nee, geen rellen deze rustige maandagmorgen, geen gebalde vuisten tegen de luidruchtige overvliegende vliegtuigen, maar later op de bijeenkomst wel duidelijke boodschappen afgeven en 'huiswerk' meegeven aan de 56-jarige Van Nieuwenhuizen, sinds oktober 2017 minister van Infrastructuur en Waterstaat.
 
Eigenlijk zou de minister pas 2 september naar Aalsmeer komen. Dat het ineens twee weken eerder werd, had voor lichte paniek gezorgd op het gemeentehuis waar menigeen nog in zomermodus verkeerde. Ondanks de korte voorbereidingstijd was voor een uitstekend georganiseerd programma gezorgd.
 
Grieven en bezwaren
Zorgvuldig was van gemeentewege aangegeven wie als belangstellenden naar binnen mochten. Pers, bewoners en ondernemers werden in de gelegenheid gesteld hun zegje te doen. Mocht de minister nog niet op de hoogte zijn geweest van de overlast die onze gemeente, evenals andere gemeenten in de omgeving nu al jaren ondergaan, dan kreeg ze de grieven en bezwaren deze morgen duidelijk aangereikt.
 
‘Wij verdrinken’
Het moet gezegd, er was een luisterend oor van de zijde van de in fleurige bloemjurk gehulde minister. De sprekers kregen alle gelegenheid hun zegje te doen. De al jaren in de luchtvaartperikelen goed ingevoerde Aalsmeerder, voortdurend op de bres voor door vliegtuigoverlast getergde Aalsmeerse burgers is Jan Boomhouwer van Behoud Woongenot Aalsmeerbaan. In de finesses wijdde hij op deze bijeenkomst uit over de ergernis.
 
Een goed luisterende minister hoorde Boomhouwers noodkreet: “Er moet iets tegenover alle beloften staan, er is geen leefbaarheid meer met 500 vluchten per dag over onze hoofden. Dat is schering en inslag en wij verdrinken in het geluid,” aldus Boomhouwer die nog inging op beloofde stillere toestellen. Hij beklemtoonde dat het alleen om het aantal toestellen gaat en dat met name dat aantal moet veranderen. “Ik ben boos en ik blijf boos,” besloot de getergde Boomhouwer.
 
Nachtvluchten als optie
Het was voor de toehoorders, zittend in de tweede rij niet altijd makkelijk om het gesprokene te verstaan. Maar de boodschap was wel steeds dezelfde: de overlast was onverdraagbaar. Opvallend was dat twee ondernemers uit de bloemenwereld aan tafel extra nachtvluchten wel als mogelijkheid zagen: “Als de woningen nou supergoed geïsoleerd worden, zou dat best een optie zijn.”
Een derde bloemenhandelaar ging daarin niet met zijn collega’s mee. “Ik slaap ’s zomers graag met het raam open en dat kan de laatste tijd echt niet meer.” 
 
Vertrouwen herwinnen
De minister wil de groei van Schiphol alleen toestaan als aangetoond kan worden dat de hinder voor de omgeving minder wordt. Een tegenstrijdigheid die er bij de aanwezigen niet in wilde. 
 
“Ik besef dat ik als minister niet met 3-0 maar met 10-0 achter sta en dat u het vertrouwen in de politiek behoorlijk bent kwijt geraakt. Ik wil proberen dat vertrouwen te herwinnen maar zoals u allemaal weet: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het enige wat ik kan is mijn best doen om het tegendeel te bewijzen.”
 
Om dat te doen had de burgemeester wel een advies voor haar: “Er is maar één knop waar u aan hoeft te draaien en dat is de knop van de aantallen. Daar kunt u direct mee beginnen.” 
 
Emotioneel in de knoop
Precies om elf uur stopte de stroom vertrekkende vliegtuigen en werd het een half uurtje rustig boven Aalsmeer-Oost. Alsof iemand van het departement eindelijk het telefoonnummer van de luchtverkeersleiding had gevonden. Toen de minister door een van de landelijke nieuwsredacties gevraagd werd of ze last had gehad van de vliegtuigen, antwoordde ze kordaat dat dat niet het geval was en ze iedereen prima had kunnen verstaan. De boodschap van de Aalsmeerders was wel duidelijk overgekomen, liet ze weten. Ze vond het indrukwekkend te constateren dat mensen emotioneel in de knoop kunnen raken van zoveel vliegbewegingen boven hun hoofd. Toezeggingen om dat direct te veranderen deed ze echter niet. Het bleef bij algemeenheden van: laten we met elkaar in gesprek blijven, doe mee met de Omgevingsraad Schiphol en praat mee over de Luchtvaartnota.  
 
Strijdbaar
Robbert-Jan van Duijn gaf aan blij te zijn met het bezoek van de minister. “Ze heeft nu met eigen ogen en oren kunnen beleven hoe het hier is. We hebben haar in het gesprek voorafgaand aan de open sessie vooral de vraag gesteld wat voor Aalsmeer de winst gaat worden.”
 
Een vraag die ze meeneemt naar Den Haag. Net als alle andere vragen en smeekbeden die ze deze ochtend over zich heen kreeg. Wat er mee gedaan gaat worden is voor Aalsmeer de grootste vraag. “Wij blijven in elk geval strijdbaar,” aldus wethouder Van Duijn.
 
Tekst Leni Paul en Arjen Vos. Foto's Arjen Vos. Zie ook de gallery onder de advertentie van Eveleens makelaars.
 
(advertentie)
 

 

2 reacties

  1. De Minister kwam vooral om te luisteren. Moet ze een keer bij ons langs komen als het ene na het andere vliegtuig naar beneden dendert. Kan ze ook de vallende dakpannen en rond vliegend glas horen. Dat is pas luisteren. De Minister vind een beetje jokken legaal.Dit is voor ons de kei harde werkelijkheid .Wij jokken niet. henk de vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin