Laatste debat levendig maar of het verschil maakt?

Het is maar zeer de vraag of de serie van drie door de gemeente georganiseerde debatten voor de verkiezingen invloed heeft op het opkomstpercentage aanstaande woensdag. In 2014 was dat in Aalsmeer bijna 53 procent. Onderzoek van de universiteit van Tilburg heeft al eerder aangetoond dat verhogen van het aantal stemlocaties, maar vooral de betrokkenheid van burgers bepalend zijn voor die opkomst.

Het best bezochte debat was gisterenavond in het gemeentehuis waar we een krappe 200 aanwezigen telden. Het was ook een levendig debat. Twee belangrijke punten vielen op: de door de meeste lijstrekkers beleden behoefte aan een betere onderlinge samenwerking, en de breed gedeelde opvatting dat er alleen iets tegen de overlast van Schiphol kan worden gedaan als bestuur én bewoners (zoals in Groningen) samen optrekken.

Telkens weer oud zeer
Het is te hopen dat de lokale vertegenwoordigers dit echt menen want het vertrouwen in de Aalsmeerse politiek is bepaald niet groot. Er valt voor alle partijen sowieso flink wat herstelwerk te verrichten. Natuurlijk is er van alles verwoord op dat gebied, maar het is en blijft de vraag of dat na de verkiezingen ook echt zo uitpakt. Bij elk debat en ook dat van gisterenavond dook oud zeer op. Het is toch iets waar de dames en heren politici mee af moeten rekenen willen ze waar kunnen maken wat er nu in de programma’s staat.

Concrete doelen
De zeven lijsttrekkers werden opnieuw bevraagd door het presentatie duo Peter Maarsen en Wim Bartels. Beiden heren wilden nu wel eens weten wat de partijen over vier jaar concreet gerealiseerd willen zien. En antwoord kwam er. Zo mag het CDA over vier jaar afgerekend worden op de concrete doelstellingen dat Schiphol niet verder gegroeid is dan 500.000 vliegbewegingen en op het feit dat er meer woningen voor senioren zijn gebouwd.

Absoluut Aalsmeer wil niet langer hakketakken op elkaar en een gezamenlijke lijn tot stand brengen om een betere samenwerking te bereiken. GroenLinks wil de voetafdruk van Aalsmeer op het milieu terugdringen en daarbij 500 duurzaam gebouwde woningen voor jongeren realiseren.

Meer bouwen voor jongeren
De Partij van de Arbeid wil dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan en woningen bouwen voor starters én senioren. Het Aalsmeers Collectief wil het openbaar vervoer vanaf Kudelstaart aanpakken. De VVD gaat voor een economische visie waardoor een aantrekkelijk vestigingsklimaat gerealiseerd wordt en voor het oprichten van een coöperatie om jongerenwoningen te bouwen. Tot slot D66. De liberalen stellen ook het aantal vliegbewegingen beperken tot 500.000 als belangrijkste doel en willen tegelijkertijd dat er in elk deel van Aalsmeer een centrale plek voor jongeren wordt gerealiseerd.

Aalsterveen of Amstelsmeer
Als kiezer zou je toch bijna zeggen dat het met die jongeren wel goed komt. Net als bij het debat in Kudelstaart blijkt een meerderheid het verschil te willen maken voor jonge Aalsmeerders. Zeer eensgezind waren de partijen over de gedachte dat fuseren met Amstelveen een brug en misschien wel twee bruggen te ver is. Geen enkele partij ziet heil in een gemeente met de naam Aalsterveen of Amstelsmeer.

AalsmeerVandaag heeft het voor de zekerheid even nagevraagd bij provincie. Een provincie kan namelijk een fusie afdwingen. Volgens een woordvoerder heeft de provincie op dit moment echter geen enkel concreet plan voor een fusie van Aalsmeer met andere gemeente(n). Het versterken van bestuurskracht is voor de provincie wel altijd een belangrijk motief voor een eventuele fusie. In het algemeen is het zo dat er pas wordt gefuseerd als gemeenten al ambtelijk samenwerken.

Nieuwe burgemeester
De brief die AA zegt te willen sturen namens alle partijen om de provincie te vertellen dat er in Aalsmeer goed wordt samengewerkt moet misschien wel voorkomen dat de provincie op het idee wordt gebracht dat de bestuurskracht in Aalsmeer niet zou deugen. Interim-burgemeester Jeroen Nobel loopt hier per slot van rekening niet voor niets rond. Bestuurskracht heeft zodoende ook veel met de burgemeester van een gemeente te maken. Dat is afgelopen raadsperiode pijnlijk duidelijk geworden.

De gemeenteraad zou diezelfde brief kunnen gebruiken om de provincie op te roepen om de procedure voor een nieuwe burgemeester op te starten. Uit de reactie van alle partijen bleek gisterenavond dat ze dat na de verkiezingen zo snel mogelijk willen opstarten. Tot slot kreeg het publiek nog een enkele kans om een vraag te stellen en zo kreeg de avond na een redelijk gestructureerd debat toch nog een chaotisch slotakkoord. Donderdag heeft Aalsmeer een nieuwe gemeenteraad met veel dezelfde vertegenwoordigers. Dat wel.

Tekst Jan Daalman

Foto's vanaf boven: Wilma Alink van D66 wordt ondervraagd door Maarsen en Bartels, stoelen te weinig voor de vele aanwezigen, Jelle Buisma (PvdA) legt uit hoe het zit en Robbert-Jan van Duijn (CDA), Ronald Fransen (GrLinks) en Dick Kuin (AA) luisteren mee, publiek luistert aandachtig, aan het einde van de avond mag het publiek vragen stellen. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

  1. Ben blij dat Wilma Alink zich zelf heeft opgeworpen om de ramen te komen lappen (de geluidschermen langs de Burgemeester Kasteleinweg). Ze heeft zich vast niet heeft gerealiseerd dat het om zo’n 1200 vierkante meter gaat. Succes Wilma. Wel even melden welk jaar dan maken we wel een foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin