Kuin wil PvdA en GroenLinks alsnog stem geven in college

Dick Kuin (AA)

Door: Klaas Leegwater. Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer (AA), de partij die leidend was in de inmiddels afgeronde onderhandelingen over een raadsbreed akkoord en nieuwe coalitie, wil een poging ondernemen om GroenLinks en Partij van de Arbeid alsnog een stem te geven in het college dat aanstaande donderdag met vier wethouders wordt geïnstalleerd. Kuin zou dan ook GroenLinks en PvdA in het college vertegenwoordigen. Beide partijen reageren terughoudend op de ‘avances’ van Kuin.

“Het kan nog steeds. Ik ga met ze in overleg,” vertelde verkenner Kuin afgelopen weekend in een reactie na vragen van AalsmeerVandaag over het abrupt weglopen van de onderhandelingstafel van GroenLinks (twee zetels) en PvdA (één zetel). Beide partijen braken de besprekingen in de eerste week van juni af op het moment dat een concept breed raadsakkoord op papier stond en er nog onderhandeld moest worden over de vorming van het college. 

Jelle Buisma (PvdA)
Ronald Fransen (GroenLinks)

‘Meedoen in de keuken’
“CDA, VVD en D66 maakten op dat moment duidelijk beslist niet meer dan vier wethouders in het college te willen,” verklaart Jelle Buisma van PvdA, “dit terwijl in het begin een voorstel op tafel lag om voor een raadsbreed college te gaan. Betekent dit dat elke partij een wethouder krijgt?, was bij het eerste overleg mijn vraag. Niemand stak toen zijn hand op van ‘ho..ho.. dit wil ik niet, dit is voor ons een breekpunt.’ Ronald Fransen van GroenLinks: “We zijn uitgenodigd om te praten voor een raadsbreed akkoord en een raadsbreed college. Dan wil je meedoen in de keuken, niet in het restaurant.”

‘Niet aan ons’
Dirk van Willegen van het CDA ziet het anders. “Vanaf de eerste vergadering was een college met vier wethouders onze duidelijke voorkeur. Het is dan niet aan ons maar aan de partij die leidend is bij de besprekingen om de conclusie te trekken of de gesprekken wel of niet kunnen worden voortgezet.” Dirk van der Zwaag van de VVD: “In vergelijking met voorgaande periode is vier wethouders al een uitbreiding met één. Een gemeente van circa 33.000 inwoners met vijf wethouders kunnen wij niet uitleggen aan onze inwoners en bedrijven. Dit standpunt was vanaf het begin voor iedereen duidelijk.”

Dirk van Willegen (CDA)

Volgens Sybrand de Vries van D66 is er op de eerste vergadering juist besloten het in eerste instantie niet te hebben over de invulling van wethoudersposten. “De afspraak was ons eerst te focussen op het samenstellen van een raadsbreed akkoord. Dit om te voorkomen dat een discussie over personen het bereiken van een gezamenlijk akkoord in de wielen zou rijden.”

Sybrand de Vries (D66)

Herman Rijksen, aangesteld als procesbegeleider tijdens de onderhandelingen: “Als de indruk bij GroenLinks en PvdA aan het begin van de besprekingen is geweest dat zij een wethouder konden leveren heb ik daar geen mening over, dat laat ik aan hen. Een vijfde wethouder vonden andere partijen in elk geval ’to much’,” aldus Rijksen.

‘Niet gezwicht voor druk’
Buisma en Fransen menen dat verkenner Kuin van AA uiteindelijk is gezwicht voor de druk van CDA, VVD en D66 om toe te geven aan hun wens van maximaal vier wethouders. “Die druk heb ik absoluut niet ervaren of gevoeld,” verklaart Kuin. “Ik heb gevochten voor vijf wethouders. CDA, VVD en D66 hielden echter hun poot stijf. Dan kun je eruit stappen en in de oppositie gaan zitten, maar we willen onze rol pakken in het college. Als een van de winnaars van de verkiezingen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid.”

Handreiking te laat
Terug naar de handreiking van Kuin richting GroenLinks en PvdA om hen als wethouder te vertegenwoordigen in het college. Buisma regeert maandagmiddag erg terughoudend. “Wat mij betreft is dat te laat, de onderhandelingen zijn al voorbij.” Fransen geeft iets meer ruimte: “Het is erg kort dag om nu nog aanvullende afspraken te maken, donderdag is de benoeming van het college. En de afgelopen vier jaar is een wethouder die ons vertegenwoordigde slecht bevallen. In principe willen we dit niet meer.”

Dirk van der Zwaag (VVD)

Wel of niet raadsbreed akkoord?
Tot slot, is er, nadat GroenLinks en PvdA de besprekingen hebben afgebroken (…) nu wel of niet sprake is van een raadsbreed akkoord? Van der Zwaag: “Alle fracties hebben meegedacht en meegeschreven aan het raadsprogramma dat als uitgangspunt wordt gebruikt voor de komende raadsperiode.” De Vries: “De nu voorgestelde tekst is het resultaat van de inspanning van alle partijen.”
Als ondertekenaar van een persbericht van de gemeente onderschrijft ook Absoluut Aalsmeer de stelling dat alle partijen hebben meegeschreven aan het raadsprogramma.

“Er is geen raadsbreed akkoord,” zegt Buisma. “Wij hebben inderdaad meegeschreven, in de eindtekst zijn echter dingen veranderd en minder sterk aangezet zoals wij hadden gewild. Bijvoorbeeld op onderwerpen als sociale huur, jeugdzorg en Schiphol. De PvdA gaat de oppositie in.” Fransen: “Wij stemmen donderdag tegen het voorstel van het raadsprogramma. Ons argument: wij zijn de onderhandelingen ingestapt onder de voorwaarde dat we zelf vertegenwoordigd zouden zijn in het college. Dat is niet gebeurd dus is er geen raadsbreed akkoord.”

In een persbericht van hedenochtend laat de fractie van de PvdA weten dat fractieleider Jelle Buisma aanstaande donderdag wegens omstandigheden niet aanwezig kan zijn bij de raadsvergadering. 

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

 

 

  

  

 

 

Eén reactie

  1. of het nou je partij is of niet… respect voor iedereen dit dit schip wil vlot trekken… ga maar aanstaan… Voor het ‘geld’ is het ze vast niet te doen 😉. Ze hebben allemaal het beste vóór met ‘ons’ Aalsmeer. Sterkte met met jullie hobby dames en heren… mijn respect heb je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin