Joost de Vries met voorkeurstemmen in raad: ‘Ik ben apetrots’

Joost de Vries

Door: Klaas Leegwater. De lager op de kandidatenlijst geplaatste Joost de Vries (VVD) en Peter van den Nouland (CDA) komen op basis van voorkeurstemmen alsnog in de Aalsmeerse gemeenteraad. Voor een voorkeurszetel was een kwart van de stemmen van de kiesdeler (552) nodig. De Vries stond als zesde op de lijst van de VVD dat vijf zetels binnenhaalde. De bekende Aalsmeerder kreeg 424 stemmen, veel meer dan nummer drie, vier en vijf. Daardoor komt De Vries met een ruime marge in de raad. 

“Het wordt voor mij een prachtige en mooie uitdaging,” zegt De Vries maandagochtend een uur nadat tijdens een openbare zitting van het Centraal Stembureau de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing definitief werd vastgesteld waardoor de 424 stemmen voor De Vries van potlood naar inkt is genoteerd. “Ik ben apetrots en ben er eigenlijk een beetje verlegen van, zo’n groot aantal had ik niet verwacht.”

Veel vrijwilligerswerk
De Vries, manager bij Koninklijke de Vries Scheepsbouw Aalsmeer, denkt dat zijn vrijwilligerswerk bij verenigingen en organisaties hem flink geholpen hebben bij de hogere notering op de VVD-lijst. “Ja…vanuit de Brandweer, Pramenrace, Sinterklaas, maar ook van familie en kennissen. Niet dat ik daar actief heb gevraagd om stemmen, dat is allemaal spontaan gebeurd.”

Het nieuwe VVD-raadslid betreurt het dat Erik Abbenhues (21 stemmen) uit de raad verdwijnt. “Erik heeft ontzettend veel kennis, dat gaan we missen. Ik hoop dat hij en anderen binnen de VVD mij de komende jaren zullen steunen. Ik weet veel van het bouwen van luxe jachten, het politieke handwerk moet ik nog een beetje onder de knie krijgen,” aldus De Vries.

Toekomst van Van Rijn
‘De scheepsbouwer’ krijgt in de raad gezelschap van een andere VVD-nieuwkomer. Dat is Sissi Mijwaart, nummer vier op de lijst. De andere drie raadsleden zijn fractieleider Dirk van der Zwaag, Marjanne Vleghaar en Jan Bouwmeester. De toekomst van VVD-prominent Robert van Rijn is nog ongewis. De huidige wethouder (Economie en Verkeer), niet op de kandidatenlijst (woont buiten Aalsmeer), wil  zijn werk in de komende raadsperiode graag afmaken. Het is nog afwachten of de VVD wederom in het college zal gaan plaatsnemen.

Peter van den Nouland

Ambulance chauffeur
Voor het CDA komt Peter van den Nouland nieuw in de raad. De partij moest van de acht zetels er twee inleveren. Van Nouland stond op plek zeven, door 163 voorkeurstemmen klimt de ambulance chauffeur en uitvaartondernemer naar de vijfde positie. Raadslid Gerard Winkels moet voorlopig zijn zetel inleveren, maar kan alsnog in een raadsstoel plaatsnemen als lijsttrekker Bart Kabout opnieuw wethouder wordt in het nieuwe college.

Eerst inlezen
Van den Nouland is positief verrast over de 163 voorkeurstemmen. “Ik ben er erg blij mee. Ik heb een paar keer fors gefolderd en mijn vrouw heeft mij op sociale media wat gepromoot. Toch was het lastig in te schatten hoeveel stemmen ik zou gaan halen.” Van Nouland is heel tevreden met de behaalde zes CDA-zetels. “Dat is toch een beetje tegen de landelijke trend in, dat gaat niet zo goed. Het CDA is in Aalsmeer een stabiele factor, daar hebben we van geprofiteerd.” Het nieuwe raadslid gaat zich de komende periode eerst goed inlezen in een aantal dossiers.  

Naast de nieuwkomers van VVD en CDA zijn niet door voorkeurstemmen nieuw in de raad Werner Koster en Daniëlle Prent van Absoluut Aalsmeer, en Marion Geisler van D66.

Geen aanvraag hertelling
Vanochtend tijdens de definitieve vaststelling van de uitslag had niemand bezwaren. Ook niet Absoluut Aalsmeer dat vrijdag de mogelijkheid openhield om een hertelling aan te vragen. De partij kreeg woensdag in de voorlopige uitslag zeven zetels toebedeeld, donderdagochtend was dat er één minder na het invoeren van de uitslagenrapporten van de negentien stembureaus en het verdelen van restzetels. Absoluut Aalsmeer blijft met 3428 stemmen wel de grootste partij en krijgt het initiatief bij de onderhandelingen van een nieuw college. Die starten deze week.

Uitslag raadsverkiezingen: AA 6 (+2) CDA 6 (-2) VVD 5 (-1)  D66 3 (+1) GL 2 (0)  PvdA 1 (0)

Klik hier voor het aantal stemmen per partij en berekening restzetels:
Klik hier voor ‘Nieuw op de kieslijst: Joost de Vries’
Klik hier voor: ‘Nieuw op de kieslijst: Peter van den Nouland.

Foto’s Arjen Vos/CDA

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin