Jongerendebat afgeblazen bij gebrek aan… jongeren

Het werd een interessante en gezellige avond, maar een afgang was het wel. Donderdag zou het tweede, live uit te zenden jongerendebat van Radio Aalsmeer in cultureel jongerencentrum N201 plaatsvinden, maar… er waren geen jongeren. Nou ja, drie dan, zoals presentator Peter Maarsen telde.

“Ik heb geen flauw idee,” antwoordde wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) van jeugdzorg op de vraag van Maarsen waarom ze niet gekomen waren. Zou het prachtige weer oorzaak zijn of examenfeesten? Dat opperde de presentator voor de vuist weg.

Belabberde tamtam
Feit was dat de tamtam voor het debat ronduit belabberd was geweest. De radio als organisator was weinig wervend geweest, de andere media evenmin, maar ook de jongerenwerkers hadden geen jongeren warm weten te krijgen. De gemeente? Niets gedaan, blij wellicht dat de radio het voortouw had genomen.

Inpakken en wegwezen? Nee, toch maar een uitzending op de radio, maar dan anders opgezet. Praatje met de wethouder, statements van aanwezige raadsleden (alleen HAC, gewoonlijk haantje de voorste, schitterde door afwezigheid) en, zo goed en zo kwaad als het ging, een vraag-en-antwoordspel met de paar jongeren die er waren (wat later waren er nog enkelen binnengestapt).

Maximaal in gesprek
Hoe het met de Aalsmeerse jongeren gaat? “Met veel jongeren gaat het ontzettend goed,” stelde de wethouder vast. “Als gemeente zijn we maximaal met ze in gesprek. Maar dat er geen problemen zijn – nee.”

Dat bleek al, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, bij het eerste debat begin vorig jaar, zo bracht Maarsen in herinnering. Dat debat was volgens Van der Hoeven dan ook een signaal geweest om er harder aan te trekken.

Positieve flow
Resultaten? Binnenkort gaat er een in nauwe samenwerking met jongeren opgezette inloop in Oost open (“Een doorbraak”). Een nieuwe groep jongeren is met de JOP (Jongerenontmoetingsplek) in Kudelstaart bezig. In dat dorp komt straks ook een nieuwe inloop (de Future moet, zoals al langer bekend, weg), waarvoor jongeren eind deze maand een plan aan B&W presenteren. Bovendien is er “positieve aandacht” door de jongerenlintjes die binnenkort uitgereikt worden en de kinderburgemeester, die vorige week is gekozen.

“Er gaat nog heel veel niet goed,” besefte de wethouder ook. “Het kan een stuk beter. Er is veel te doen.” Als voorbeeld noemde hij “talentontwikkeling”. Maar er is een “positieve flow“, zo gaf hij aan. “Ik hoop dat de jeugd dat ook zo ervaart. En waar het niet goed gaat, hoor ik dat graag.”

Alcoholleeftijd
Of verhoging van de  alcoholleeftijd naar 18 jaar invloed op de jongerenproblematiek heeft gehad? Van der Hoeven liet zich kennen als een tegenstander van de rijksmaatregel. Want die maakt het in zijn ogen moeilijker om grip te krijgen op de alcoholproblematiek.

“Ik heb liever dat ze een biertje drinken in de kroeg en dat je ze in de gaten kunt houden en ze eventueel kunt manen te stoppen. Het gebeurt nu tóch, op plekken waar we het niet kunnen reguleren.” De aanwezige jongeren beaamden dat. “De meesten drinken nog steeds alcohol.”

Chillplekken
Een korte discussie over “knappe chillplekken”, zoals Maarsen het omschreef, kwam niet uit de verf, aangezien er nauwelijks jongeren waren om erover mee te praten. Een chillplek in de Hornmeer, dat zagen ze wel zitten.

Kunnen ze voor zoiets niet naar Oost? “Dat duurt te lang met fietsen,” zei een van de jongeren.

● Er komt een nieuw jongerendebat. Maar niet in september, zoals in de N201 gezegd werd. Het wordt begin oktober, zo laat Radio Aalsmeer weten. De datum wordt binnenkort bekendgemaakt.
● De live uitzending op radio Aalsmeer is via deze link (klik aldaar op 20:00 LIVE Jongerendebat) terug te luisteren, tot 2 juli.
● Klik hier voor artikel over jongerenhuisvesting (gisteren) en hier voor dat over zwerfjongeren (eergisteren)

Foto's: (boven) slechts een enkele jongere donderdag op het jongerendebat, wel politieke interesse; (onder) presentator Peter Maarsen. (foto's Arjen Vos)

5 reacties

  1. Tijd voor een jongerenburgemeester om deze groep bij de politiek te betrekken?

  2. Geachte heer Heijstek, ik heb het al eerder geschreven dat als iedereen ja zegt u nee zegt. Nu gaat u zitten zeuren over uw veiligheid. Kom tot gezond verstand, stop met dit gezeur en trek u terug uit de politiek met uw geraaskal.

  3. Het is natuurlijk heel leuk voor de bühne om een jongerendebat te organiseren. Georganiseerd in de kaders van organisaties en mensen waar die jongeren totaal geen binding mee hebben. Is iemand van de aanwezige organisatoren wel eens naar die jongeren gegaan en ze daar gesproken in hun omgeving, in de kaders waarin zij hun belevingswereld hebben? Ik bedoel dan niet zomaar een keertje. Pak het eens structureel op. Zeker als het je beleidsterrein betreft. Geen agenda, geen belerend vingertje, gewoon luisteren.

  4. Beste Han, heel jammer dat je niet eerst navraag hebt gedaan waarom HAC niet aanwezig was. Zowel jongerenwerkers als jongeren uit Kudelstaart hebben zich de afgelopen jaren extreem vijandig opgesteld tegen HAC. Inmiddels word ik al twee jaar ernstig bedreigt. Hebben zich de afgelopen weken verzwarende omstandigheden plaatsgevonden waarbij de veiligheid nog ernstiger in het geding is gekomen. De organisatie was niet bereid de veiligheid te garanderen van mij of afvaardiging van HAC. Het is een realiteit waar iets te snel aan voorbij wordt gelopen. Maar justitie weigert enigszinds actie te ondernemen. Het moet eerst goed fout gaan voordat Aalsmeer beseft hoe ernstig de bedreigingen eigenlijk zijn en wat het effect daarvan kan zijn op iemands leven.

  5. ‘Three is a crowd’ zeggen ze in Duitsland, dus waarover klagen we dan Peter! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel