Johan Remkes: ‘Burgemeester had absoluut niet weg gehoeven’

“Van mij had ze absoluut niet weg gehoeven.” Dat zei Johan Remkes gistermiddag in een zonovergoten Kudelstaart over de vertrekkende burgemeester Jobke Vonk. In Jachthaven Van Wijk Maritiem stond de commissaris van de Koning in Noord-Holland aan het einde van zijn werkbezoek aan Aalsmeer de lokale pers welgeteld tien minuten te woord.

Remkes had er “kennis van genomen” dat Vonk bij haar aankondiging op 19 februari om op te stappen had gewezen op een “niet langer houdbare” bestuurlijke situatie. “Dan is dat voor mij een gegeven,” stelde hij vast. “Ik kan me omstandigheden voorstellen waarbij je je in een bepaalde omgeving niet meer prettig voelt.”

Respect
De commissaris prees Vonks stap deze week per 1 mei te stoppen als burgemeester. “Ze doet dat in het belang van de gemeente om die de ruimte te geven een verse start te maken. Daar heb ik respect voor. Het gebeurt niet elke dag dat een bestuurder het algemeen belang stelt boven het individuele belang,” zei hij fijntjes.

Het was Remkes niet ontgaan dat het klimaat in de gemeenteraad “niet helemaal goed” is. “De gemeenteraad moet ook bij zichzelf te rade gaan,” vond hij.

Interim-burgemeester
“Dat zal in het vervolgoverleg aan de orde komen,” voegde hij er, op strenge toon, onmiddellijk aan toe. Daarmee doelde Remkes op het eerste overleg over de opvolging van Vonk dat hij dinsdag achter gesloten deuren gevoerd heeft met de fractievoorzitters. “We gaan er over twee, drie weken over door. Dan moet er een oplossing zijn.”

Gevraagd naar zijn opties liet Remkes niets los. Wel wilde hij kwijt dat er “in ieder geval een waarnemer” komt. De commissaris zal de nieuwe interim-burgemeester mogelijk in de loop van mei aanstellen.

Over de optie om Aalsmeer maar meteen onder de vleugels van Amstelveen te schuiven, was hij eveneens kort. “Dat kan een commissaris van de Koning nooit in zijn eentje doen.”

Al langer op programma
Om misvattingen de kop in te drukken, wees Remkes er expliciet op dat zijn “werkbezoek” niets te maken haar met plaatselijke politieke troebelen. “Het stond al langer op het programma,” verduidelijkte hij.

Zoals hij gisteren een zogenoemd ambtsbezoek aan de gemeente Aalsmeer bracht, zo trekt hij de hele provincie door. Dat doet hij in zijn functie van 'baas' van de Noord-Hollandse gemeenten.

Ruimtelijke knelpunten
Vonk en de vier wethouders waren vier uur lang zijn gastheer. “Ze hebben me een uitstekend programma voorgeschoteld,” gaf hij aan. Het accent lag op “ruimtelijke knelpunten”, onder meer in verband met Schiphol.

Zo nam hij een kijkje in de “Sloopzone” aan de Oosteinderweg, waar de “beperkingen van Schiphol” zich doen voelen, en bij het nieuwbouwproject Van Dam aan de Helling, waar het rijk een bouwverbod heeft afgekondigd.

Over zijn bezoek aan Fort Kudelstaart was Remkes lyrisch. “Het ligt schitterend. Het kan iets heel moois worden.” Of de provincie op dat punt financieel iets voor Aalsmeer kan beteken? “We hebben een financieel faciliterend programma voor forten,” bleef de door de wol geverfde Remkes in zijn rol om vooral niet uit de school te klappen.

Lof voor greenport
Belangrijk onderdeel van het programma was een bezoek aan FloraHolland. Daar sprak hij uitgebreid met de veilingtop over ontwikkelingen in de bloemen- en plantensector en de nieuwe koers van de veiling sinds begin dit jaar. Verder kwam aan bod de strategie van Greenport Aalsmeer, een brede organisatie waarin regiogemeenten, provincies, bedrijfsleven en veiling gezamenlijk werken aan versterking van de economische kracht van de regio. De wijze waarop de greenport “aan de slag” is, noemde hij “geweldig”.

Een van de gesprekspunten was de “zorg” van FloraHolland over het toekomstige college van Gedeputeerde Staten, waarover de statenfracties in Haarlem momenteel onderhandelen. “Ze waren bang dat de politieke prioriteiten straks misschien anders komen te liggen.” Remkes kon de veilingtop echter geruststellen. “Ik heb gezegd dat ik aanwijzingen heb dat er in de staten geen sprake is van andere prioriteiten.”

Foto's: commissaris van de Koning Johan Remkes was gisteren de prominente gast in Aalsmeer. (Boven) Met B&W bezocht hij onder meer Fort Kudelstaart. (Midden) Met een aantal raadsleden ging hij op de foto na een gezamenlijke lunch bij Oevers. (Onder) Gerard Zelen bood hem een brief aan als positief gestemd burger, een gebaar dat hij kon waarderen. “Kijk, daar houden we van, van positieve signalen,” zei Remkes. (foto's Jaap Maars)
 

3 reacties

  1. Een zelfstandigheid die planmatig verkwanseld wordt door Robert van Rijn. De VVD is de grootste partij in Amstelveen en dat betekent meer macht. Wanneer komt de bevolking van Aalsmeer in opstand tegen deze gevaarlijke man die de hele raad en bestuur op een achterbakse wijze manipuleert.

  2. Aalsmeer onder de vleugels van Amstelveen. Dat beslis ik niet alleen, geeft hij aan… Dat is dus een helder JA. Gemeente Aalsmeer begint aan haar laatste hoofdstuk als zelfstandige gemeente.

  3. Het was de bedoeling het interview met Commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland na de raadsvergadering van donderdag uit te zenden. De gemeenteraad had echter meer tijd nodig dan gepland en daarom besloot de redactie de uitzending van het interview te verschuiven naar komende zaterdag om 15.00 uur. Het interview is opgenomen tijdens de persmeeting van donderdagmiddag 23 april bij Jachthaven Van Wijk Maritiem in Kudelstaart. Remkes, die dag op werkbezoek in Aalsmeer, sprak er tien minuten met de pers en Radio Aalsmeer doet er verslag van in een uitzending van circa 25 minuten. U kan ook altijd via http://www.radioaalsmeer.nl de uitzending terugluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel